Smakosze lubią oryginalność

Smakosze lubią oryginalność

To wilgotne, delikatnie aksamitne, maślane ciasto najczęściej serwowane jest pod postacią tortu np. z masą serową, ale na bazie Red Velvet z powodzeniem możemy produkować także inne wypieki, np. muffiny.

Pierwsze receptury rzekomo opublikowane zostały na początku lat 70. ubiegłego wieku, ale same torty w czerwonym kolorze znane były za oceanem już dużo wcześniej. Wersji na ten temat jest jednak kilka i nie do końca wiadomo, którą należy uznać za prawdziwą. Pewne jest natomiast, że pierwotnie do koloryzowania ciasta używano soku z buraków – obecnie stosuje się powszechnie dostępne barwniki spożywcze.

Przygotowując Red Velvet Cake w tradycyjny sposób potrzebne jest m.in. masło, mąka pszenna, cukier, jaja, śmietana lub maślanka, a także odrobina octu. Wypieczone czerwone blaty przekłada się bardzo słodką masą, do przygotowania której zazwyczaj używa się kremowego sera philadelphia lub mascarpone, masła oraz dużej ilości cukru pudru.

Zupełnie inne składniki będą potrzebne, gdy zechcemy skorzystać z gotowych mieszanek dla profesjonalistów, który jest zaledwie kilka na polskim rynku zaopatrzenia branży cukierniczej. Ale i zapotrzebowanie na to ciasto (przynajmniej obecnie) nie jest szczególnie duże.

Firma Dawn proponuje mieszankę na czerwony Red Velvet, która została opracowana z użyciem wyłącznie naturalnych barwników, co – jak wyjaśnia producent miksu – umożliwia stworzenie autentycznych, amerykańskich wypieków bez potrzeby korzystania ze sztucznych składników. Wszechstronny koncentrat pozwala tworzyć szereg różnych czerwonych produktów (ciasta warstwowe, cupcakes, desery), których zaletami są m.in. wyjątkowy smak i dłuższa świeżość.

Puratos z kolei proponuje łatwą w użyciu mieszankę Tegral Red Velvet zapewniającą powtarzalność produkcji ciast o subtelnym profilu smakowym z nutą wanilii i świeżego masła. Do jej stworzenia wykorzystano technologię Acti-Fresh umożliwiającą uzyskanie ciasta o odpowiedniej konsystencji i wydłużonej świeżości. Wedle zapewnień Puratosa, Tegral Red Velvet to produkt, który w łatwy sposób pozwala cukiernikom nadążać za najnowszymi trendami rynkowymi.

Gotowy miks Red Velvet do produkcji rantów oraz specjalnych mas wypiekanych w foremkach znajdziemy także w ofercie firmy Ireks.

Gliwicki producent mieszanek Eco Trade również zachęca do skorzystania z kompozycji cukierniczej przeznaczonej do wypieku ciasta biszkoptowo-tłuszczowego o wyrazistym malinowym smaku. Scarlet Red Velvet doskonale komponuje się z różnego rodzaju kremami i dodatkami. Jest proste w przygotowaniu i pozwala na tworzenie szczególnych słodyczy o atrakcyjnych kolorach.

Warto wiedzieć, że malinowy smak i intensywny kolor ma także inna tegoroczna nowość Eco Trade. Mowa o biszkoptowym cieście Bellatrix Red, którego można użyć m.in. do produkcji niekonwencjonalnych czerwonych blatów oraz rolad.

Amerykańskie cukiernictwo cieszy się sporą popularnością w naszym kraju. Do grona hitów z USA, takich jak donuty, cupcakes czy brownie należy także ciasto Red Velvet o charakterystycznym czerwonym kolorze, które dzięki nowoczesnym mieszankom można przygotować szybko i łatwo.