Orkisz, samopsza, chia, migdały, orzechy…

Kilka nowości dla piekarzy i cukierników pojawiło się na targowym stoisku firmy KOMPLET Polska. Na Expo Sweet w Warszawie swoje premiery mają: mieszanka do chlebów i bułek z tzw. czystą etykietą, kompletna mieszanka do ciast migdałowych oraz odporna na zapiekanie pasta o smaku orzechowo-mlecznym.

O nowym pieczywie KOMPLET 3 PraKłosy pisaliśmy już w styczniowym wydaniu magazynu Bake&Sweet. Przypomnijmy, że mieszanka ta przeznaczona jest przede wszystkim do produkcji pieczywa mieszanego o rustykalnym charakterze. Wyprodukowane bochenki, bagietki i bułki wyróżniają się miękiszem o dużej porowatości i pełnym aromacie. Są też bogate w liczne składniki odżywcze, gdyż w skoncentrowanej mieszance znalazły się m.in. orkisz, samopsza oraz nasiona chia. Dzięki tym składnikom wypieki z KOMPLET 3 PraKłosy są bogate w białko, kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, cenne mikroelementy, niektóre witaminy, a także aminokwasy, które korzystnie wpływają na pracę układu nerwowego. Mają też lepiej przyswajalny gluten niż pszenica. Dodajmy, że mieszanka spełnia wszelkie standardy produktów zgodnych z trendem clean label.

W Warszawie premierę ma także 100 % mieszanka KOMPLET Gourmet Migdałowe do wypieku ciast biszkoptowo-tłuszczowych. Ta nowa kompozycja wypiekowa dla cukierników zawiera specjalnie wyselekcjonowane słodkie migdały o delikatnym smaku i lekko żółtawym kolorze. Z zalet mieszanki do wypieku ciast migdałowych producent wymienia m.in. racjonalne przygotowanie i wyrabianie masy, możliwość zamrażania gotowych wypieków, a także duże możliwości w kreowaniu migdałowych ciast ucieranych i piaskowych, deserowych, z bakaliami oraz wyjątkowych specjałów cukierniczych.

Inną słodką nowością, którą firma KOMPLET Polska prezentuje na targach Expo Sweet jest KOMPLET Kiddy Gusto. Ta termostabilna pasta, której skład w 10 % stanowią orzechy laskowe, przeznaczona jest do nadziewania, powlekania oraz jako nośnik smakowy (na zdjęciu przykłady zastosowania). Jej słodki, orzechowo-mleczny smak doskonale komponuje się z innymi smakami, dzięki czemu pasta daje duże pole do popisu dla kreatywnych cukierników. KOMPLET Kiddy Gusto m.in. doskonale łączy się z innymi kremami, w połączeniu z olejem roślinnym tworzy elastyczną polewę do ciast deserowych, a po dodaniu do pasty odpowiedniej ilości tłuszczu utwardzonego można oblewać babki – wymienia producent. Jednocześnie dodaje, że plastyczna konsystencja KOMPLET Kiddy Gusto w temperaturze pokojowej umożliwia swobodną pracę przy ciastach deserowych, a odporność pasty na działanie wysokich temperatur pozwala stosować ją jako nadzienie ciast biszkoptowo-tłuszczowych przed wypiekiem.

written by

The author didn‘t add any Information to his profile yet.
Related Posts

Comments are closed.

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!