Pomada – tak, pędzel – nie

Pomada – tak, pędzel – nie

W zależności od skali produkcji i asortymentu wyrobów, które wymagają dekorowania, narzędziami przydatnymi w pracy cukiernika mogą być wydajne urządzenia taśmowe, gdzie pomada nakładana jest ciągłym strumieniem lub ręczne maszyny do dekorowania za pomocą pistoletu natryskowego.

Oto kilka praktycznych rozwiązań pozwalających szybko i skutecznie nakładać glazurę na pączki.

Fondant Sprayer jest maszyną firmy Bakon pozwalającą na glazurowanie przy użyciu każdego rodzaju pomady, lukru lub podobnej masy – zarówno rozcieńczonej, jak i nierozcieńczonej wodą. Oprócz polewania ciasta warstwami z możliwością uzyskiwania wielu efektów (cieniutkiej lub grubej, gładkiej warstwy, skórki pomarańczowej, prószenia śniegiem, granulacji) za pomocą Fondant Sprayer można też dekorować m.in. cienkimi i grubymi pasami oraz liniami na całej powierzchni lub tylko na środku wyrobu, a także pod różnymi kątami. Do zasilania tego kompaktowego urządzenia zastosowano sprężone powietrze. Ciśnienie i temperatura nakładanej masy są regulowane na panelu sterowniczym, przy czym 24-litrowy zbiornik na pomadę oraz węże dostarczające ją do pistoletu natryskowego, mogą być podgrzewane do temperatury 55°C.

Ten sam holenderski producent, którego urządzenia znajdziecie w katalogu warszawskiej firmy Hert, poleca również Automatic Fondant Sprayer z dwoma niezależnie pracującymi transporterami oraz samoczyszczącą sekcją natryskową z 9 dyszami. Istnieje możliwość montażu dodatkowych dysz lub zastąpienia systemu natryskowego oblewarką. Zastosowanie systemu przepływowego zapobiega zasychaniu masy, kiedy dysze są zamknięte. Z kolei możliwość ponownego wykorzystania masy, która nie trafiła na produkt, pozwala na znaczne oszczędności surowca użytego do dekoracji.

Również w ofercie niemieckiej firmy Boyens można znaleźć pomadziarkę zasilaną sprężonym powietrzem, której zadaniem jest bezmgielne rozpylenie podgrzanej glazury na powierzchni ciasta lub ciastek. Glasierboy 100s wyposażony jest w system rozpylający Airmix, który składa się z dwóch przewodów: czerwonym podgrzewanym wężem dostarczana jest do pistoletu glazura o określonej temperaturze, niebieskim przewodem doprowadzane zostaje sprężone powietrze, które bezpośrednio natryskuje pomadę na wyroby cukiernicze. Model 100s posiada niewielki, ok. 13-litrowy zbiornik. W urządzeniu Glasierboy 200s mieści się 35 kg glazury.

Inną technologię nakładania pomady stosuje się w maszynach z transporterem taśmowym, gdzie pokrywanie wyrobów cukierniczych odbywa się w cyklu ciągłym. Dużą zaletą tych urządzeń jest ich oszczędność, gdyż podczas dekorowania taśmowego pomada nie jest marnowana, czego niestety nie sposób uniknąć przy jej ręcznym nanoszeniu. Na stole resztki masy spływają do specjalnego pojemnika, skąd trafiają do głównego zbiornika i ponownie są wykorzystywane przy nakładaniu. Tego typu system ciągłej recyrkulacji zastosowano m.in. we włoskich pomadziarkach Glaze 400 i Glaze 800 oferowanych przez firmę Italmarco. Pierwszy z tych modeli wyposażony jest w dwie taśmy transportujące o szerokości 400 mm, a druga maszyna w taśmy z pasków poliuretanowych o szerokości 800 mm. Z uwagi na małe gabaryty – całkowita długość to zaledwie 1,5 m – pomadziarki te dedykowane są głównie do niewielkich zakładów produkcyjnych. Współpracują ze smażalnikami do pączków, ale mogą też pracować niezależnie i nakładać pomadę na inne ciastka i ciasta. Układa się je na taśmie transportowej i przepuszcza przez kurtynę, która oblewa wyroby na całej szerokości lub dekoruje je w paski. W zależności od rodzaju dekorowanego produktu można regulować wysokością oblewania, prędkością pracy pompy i przesuwu taśm – od 1 do 5 m/min.

Do szybkiej i efektownej dekoracji wyrobów glazurą, pomadą lub czekoladą służy wydajna maszyna NBS Schumann Professional, w której nakładanie masy odbywa się techniką kurtynową. Przy czym strumień może być pełny, nitkowy lub wahadłowy (pełna, jednolita warstwa, paski różnej szerokości, elipsy, kratki, karo). Wykorzystanie drugiego rodzaju masy (np. biała i brązowa) rozszerza wachlarz efektów dekoracyjnych – zapewnia wspomniana wcześniej firma Hert, dystrybutor urządzeń marki NBS Schumann. Urządzenia posiadają cyfrową regulację temperatury w zakresie do 50°C, a także regulację prędkości taśmy i podawania masy. Pasy transportujące oddzielone są kantem, co pozwala zachować czystość spodów dekorowanych wyrobów.

Szerokie zastosowanie ma oblewarka Luxor polskiej firmy Hasborg. Co prawda jest ona przystosowana przede wszystkim do pracy z czekoladą i produktami czekoladopodobnymi, ale producent urządzenia zapewnia, że z powodzeniem radzi sobie także z nakładaniem pomady. Prędkość przesuwu taśmy, podobnie jak parametry nadmuchu i pracy pompy, można swobodnie i płynnie regulować.

Luxor ma zbiornik na oblewaną masę (czekoladę lub pomadę) umieszczony w specjalnym podgrzewanym płaszczu wodnym. Zanurzony jest w nim także czujnik temperatury, który bezpośrednio steruje grzałką, w zależności od temperatury zaprogramowanej przez cukiernika obsługującego oblewarkę.

Pojedyncze produkty, jak i całe blachy z wyrobami o szerokości do 60 cm, można również dekorować korzystając z urządzenia do nakładania pomady produkowanego przez krakowską firmę JFM Urządzenia Cukiernicze. Również w przypadku tej dekoratorki różne grubości nakładanej pomady uzyskuje się odpowiednio sterując pracą pompy oraz regulując prędkością sznurów transportowych. Oprócz jednolitej powierzchni opisywana maszyna pozwala też uzyskać dekoracje w postaci pasków, kratki lub karo.

Artykuł z Bake & Sweet, styczeń 2019