Zafoliować i skurczyć

Zafoliować i skurczyć

Pakowanie pieczywa i ciast w folie termokurczliwe raczej nieprędko zagości w polskich piekarniach i cukierniach. Ta technologia zabezpieczania delikatnych wyrobów przed uszkodzeniem, która ma też wpływ na przedłużenia ich świeżości, nawet w Europie Zachodniej z trudem zdobywa popularność wśród producentów z naszej branży.

Opakowania foliowe do chlebów, bułek, bagietek mają przede wszystkim chronić pieczywo przed zanieczyszczeniem, do którego może dojść zarówno podczas składowania w magazynie w piekarni, jak też w trakcie transportu do punktów sprzedaży. Również w sklepach samoobsługowych pieczywo nieopakowane jest narażone na brudne ręce klientów, a i w firmowych sklepach piekarskich nierzadko chleby, bułki i wyroby cukiernicze są podawane przez sprzedawców tymi samymi rękoma, którymi biorą pieniądze od klientów. Najpewniejszym zabezpieczeniem, gwarantującym higieniczną podróż pieczywa od producenta do konsumenta, jest szczelne foliowe opakowanie.

O technologiach pakowania i zamykania woreczków foliowych już niejednokrotnie pisaliśmy w Bake & Sweet. Na łamach naszego magazynu poruszaliśmy m.in. kwestie związane z metodami, które pozwalają wydłużyć świeżość pieczywa poprzez wyeliminowanie powietrza wewnątrz opakowań i zastąpienie go obojętnymi gazami lub też wkładanie w woreczki razem z chlebem specjalnych pochłaniaczy tlenu. Innym sposobem pakowania pieczywa i jednoczesnego wydłużenia terminu jego świeżości jest wykorzystanie folii termozgrzewalnej. Ta wciąż mało popularna wśród piekarzy technologia jest absolutnie nieszkodliwa dla pieczywa – zapewniają producenci folii oraz maszyn pakujących. Ma przy tym wiele istotnych zalet.

Pieczywo pod ochroną

Chroni przed kurzem i wilgocią, zabezpiecza produkt przed uszkodzeniem mechanicznym oraz pozwala znacznie lepiej pokazać klientowi zawartość opakowania niż w przypadku standardowego woreczka – termokurczliwe folie PVC mają większą przezroczystość. Ich wybór jest na naszym rynku ogromny, a różnice pomiędzy poszczególnymi foliami różnych producentów niekiedy wręcz minimalne. Przy wyborze odpowiedniej folii warto jednak zwracać uwagę na kilka detali: czy ma atest Państwowego Zakładu Higieny dopuszczający do kontaktu z produktami spożywczymi, jakie ma temperatury zgrzewania oraz obkurczania (im niższe, tym mniejsze zużycie energii podczas pakowania), jaką ma grubość i stopień przezroczystości. Folie termokurczliwe są zazwyczaj produkowane w formie półrękawa (możliwość pakowania na różnych maszynach) lub w formie taśmy (do maszyn automatycznych).

Oprócz folii z polichlorku winylu do pakowania termokurczliwego używana jest też folia z poliolefiny, który to materiał jest dopuszczany do kontaktu z żywnością – nadaje się m.in. do pakowania chleba o różnych kształtach (także krojonego), jak również wyrobów cukierniczych. Można go używać na maszynach ręcznych, półautomatycznych oraz automatycznych.

Jak już wspomnieliśmy, wybór folii termokurczliwych do pakowania pieczywa jest całkiem spory. Dużo jest też specjalistycznych maszyn o różnych technologiach oraz wydajności pakowania, które z powodzeniem mogą znaleźć zastosowanie w zakładach piekarsko-cukierniczych.

Dwie czynności równocześnie

Proste maszyny pakujące kloszowe Dibipack znaleźć można w ofercie firmy Polpack. Ich zaletami są: jednoczesne zgrzewanie i obkurczanie, małe wymiary gabarytowe, niskie zużycie energii oraz możliwość łatwego przemieszczania, przez co mogą stanowić wygodne rozwiązanie dla mniejszych zakładów piekarskich i cukierniczych oraz dla sklepów firmowych. Ważne jest także to, że wymagają jednoosobowej obsługi.

Maszyny te mają możliwość regulacji czasu zgrzewania oraz temperatury na grzałkach i przystosowane są zarówno do obkurczania folii PVC, jak też folii poliolefinowych.

Firma Technology Polska poleca m.in. urządzenia, które pozwalają pakować w niskomikronowe (od 11 μm) ekologiczne folie poliolefinowe. Do takich urządzeń należy m.in. uniwersalna maszyna SC 55. Pieczywo wkłada się do półrękawa folii i razem z nią przesuwa do komory pakującej. Po zamknięciu pokrywy komory produkt zostaje zgrzany, a pod wpływem działania ciepła, folia obkurcza się. Urządzenie wyposażone jest w system elektroniczny, który automatycznie kontroluje czas zgrzewania i temperaturę obkurczenia. Ma też możliwość zapisania w pamięci i przywołania w dowolnym czasie kilku programów roboczych, w których można nastawić wspomniane parametry w zależności od rodzaju pakowanego produktu i zastosowanej folii. Dla ułatwienia pracy operatora, SC 55 wyposażono w licznik zapakowanych produktów.

Master-Pack wśród ręcznych pakowarek oferuje piekarzom i cukiernikom m.in. model SL 45 włoskiej firmy Smipack. Także i w tym manualnym urządzeniu komorowym zgrzewanie folii i obkurczanie następuje w jednym cyklu. Wśród ciekawych rozwiązań, jakie zastosowano w pakowarce, wymienić trzeba: przytrzymanie pokrywy podczas zgrzewania i obkurczania za pomocą elektromagnesu a następnie jej automatyczne otwieranie oraz możliwość zapamiętania trzech różnych cykli pracy. Temperatura zgrzewania, a także temperatura i czas obkurczania regulowane są mikroprocesorem. Maszyna ma też regulację wysokości wewnętrznej kratki komory oraz długości blatu wprowadzającego produkt i rozwijaka folii (PVC lub poliolefiny), które można dostosować do wymiarów pakowanego pieczywa. Średnia wydajność tego urządzenia to ok. 200 opakowanych produktów na godzinę.

Dla dłuższych, szerszych i wyższych produktów Włosi skonstruowali nieco większą pakowarkę SL 55.

Transporterem do tunelu

Nie wszystkie tego typu urządzenia, które z powodzeniem można zastosować do pakowania pieczywa i wyrobów cukierniczych, pracują na podobnej zasadzie co wcześniej opisywane maszyny. Firma Znakpak – wyłączny dystrybutor włoskich urządzeń Pactur – ma w swojej ofercie np. zgrzewarkę kątową Lady Pack. Modele 45, 65, 80 i 100 różnią się m.in. wymiarami listwy pakującej i maksymalną wysokością produktów, które mogą być foliowane. Wszystkie z tych maszyn zamiast komory obkurczającej wyposażone są w osobny tunel, gdzie następuje proces termokurczenia folii. Sama zgrzewarka ma za zadanie jedynie zamknięcie opakowania, następnie pojedynczym lub podwójnym taśmociągiem wędruje ono do przelotowego tunelu, z którego zapakowany produkt może wychodzić osobnym wyjściem lub też powrócić w stronę operatora maszyny.

Automatyczne pakowanie

Do pakowania produktów żywnościowych w folie termokurczliwe stosuje się też w pełni zautomatyzowane urządzenia, w których cały proces przebiega przy minimalnej ingerencji człowieka. Do takich maszyn należy m.in. Auto 40 Unica włoskiej firmy Pactur, w której automatyczny system regulujący ustawienia maszyny sprawia, że zgrzew zawsze jest na środku opakowania. Zainstalowany komputer pozwala zapamiętać parametry dla 20 różnych produktów. Podobne cechy ma też zgrzewarka Auto 60 Unica przystosowana do pracy z nieco większymi produktami niż wspomniana „czterdziestka”. Model ten, dzięki dużej gamie różnych opcji, jest bardzo elastyczny i pozwala pakować pojedyncze przedmioty o różnych gabarytach i wadze, a także całe grupy produktów.

Artykuł z Bake & Sweet, maj-czerwiec 2019