Torty w kobiecym wydaniu

Tegoroczne Mistrzostwa Polski w Dekoracji Tortów Expo Sweet po raz pierwszy w historii tej imprezy były przepustką do udziału w mistrzostwach świata Cake Designers World Championship FIPCG. Sięgnęła po nią Jowita Woszczyńska z Cukierni Sowa, która w październiku pojedzie ze swoim tortem do Mediolanu.

 

Kilkanaście zawodniczek i tylko jeden zawodnik, którzy startowali w mistrzostwach rozgrywanych podczas targów Expo Sweet 2017 nie mieli narzuconego tematu pracy konkursowej, jednak torty przywiezione przez nich do Warszawy musiały być ściśle powiązane z elementem dekoracyjnym, który należało wykonać na miejscu.

Sam tort okolicznościowy mógł być wykonany na atrapach (było to nawet zalecane z uwagi na warunki panujące w hali wystawienniczej), lecz jego wszystkie elementy dekoracyjne musiały być jadalne, a więc przygotowane m.in. z mas cukrowych, czekolady, dragantu czy karmelu. W przypadku tych pracy jurorzy zwracali uwagę na wygląd i estetykę, zastosowane techniki i rodzaje dekoracji, stopień trudności ich wykonania, jak również oryginalność formy tortu.

Podobne czynniki brali pod uwagę także przy ocenianiu elementów dekoracyjnych, które każdy za zawodników eksponował były na specjalnym jubilerskim popiersiu. Słodką biżuterię zawodnicy musieli w całości wykonana podczas trwania mistrzostw w specjalnie do tego celu przygotowanej pracowni znajdującej się na piętrze hali, gdzie organizowano targi Expo Sweet.

Trzecią kategorią ocenianą przez jurorów były torciki degustacyjne wykonane techniką, którą można by zastosować także w przygotowaniu wspomnianego wcześniej tortu dekoracyjnego. Tu ocenie podlegały głównie kompozycja smakowa, jej struktura, złożoność i kreatywność.

Przypomnijmy, że obecnie w Mistrzostwach Polski w Dekoracji Tortów mogą startować wyłącznie firmy i osoby, które zawodowo związane są z cukiernictwem, piekarstwem lub gastronomią. Nie jest to już więc konkurs dla amatorów, którzy jeszcze kilka lat temu mogli brać udział w tej imprezie.

Po podliczeniu wyników ogłoszono, że na prestiżowych zawodach Cake Designers World Championship organizowanych przez Federazione Internazionale Pasticceria Gelateria Cioccolateria nasz kraj będzie reprezentowała Jowita Woszczyńska z bydgoskiej Cukierni Sowa. Do niej trafiły też dwa wyróżnienia: za najlepszy element dekoracyjny i za najlepszy smak tortu. Drugie miejsce w Warszawie zajęła Sylwia Baumgart z pracowni Tortowe Czary ze Świecia, a trzecia była Angelika Chwyć ze stołecznej firmy Angel’s – Artystyczne Dekoracje Cukiernicze.

 

 

Konkursowe torty przez cztery dni trwania targów Expo Sweet obejrzało kilkanaście tysięcy osób.

 

written by

The author didn‘t add any Information to his profile yet.
Related Posts

Comments are closed.

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!