Twarogowa alternatywa dla zwykłych pączków

Twarogowa alternatywa dla zwykłych pączków

W czasach, gdy w kuchni europejskiej coraz bardziej promowane są różne produkty, w tym pieczywo proteinowe wydawać by się mogło, że nie powinno zabraknąć także miejsca na twarogowe kulki. W ich składzie również nie brakuje białka, które niezbędne jest zwłaszcza w diecie dzieci i osób prowadzących aktywny tryb życia.

Do najpopularniejszych wyrobów cukierniczych z twarogiem należy z pewnością sernik. W zależności od regionu świata różni się on składnikami, technologią produkcji, formą. W kulkach serowych nazywanych też twarogowymi pączkami tych różnic pozornie nie widać, co jednak nie znaczy, że ich nie ma. W opinii zarówno cukierników, jak również konsumentów utarło się, że małe serowe pączki to wyrób o słodkim smaku, jednak wiele jest przykładów, że ciastka te mogą z powodzeniem stanowić słoną przekąskę. Co prawda, część gotowych mieszanek do szybkiego przyrządzenia kulek jest już z dodatkiem cukru, lecz na rynku piekarsko-cukierniczym znaleźć można również podobne produkty o neutralnym, twarogowym smaku pozwalającym na dowolną modyfikację i urozmaicanie ciastek wedle własnej wyobraźni.

Niestety Polacy wciąż niedoceniają tych zdrowych i funkcjonalnych wyrobów. Piekarze i cukiernicy winą za taki stan rzeczy mogą jednak obarczać wyłącznie samych siebie, gdyż tylko niewielki procent z nich ma w ofercie twarogowe pączki – zarówno te wyprodukowane według własnej receptury, jak i z gotowych proszków. Skoro czegoś nie ma w sprzedaży, to trudno się dziwić, że nikt tego nie kupuje.

Po raz kolejny na łamach naszego magazynu przyglądamy się mieszankom przeznaczonym do szybkiej i powtarzalnej produkcji twarogowych mini-pączków.

Oferowany przez firmę Zeelandia miks o nazwie Quarkini umożliwia przygotowanie atrakcyjnych przekąsek o smaku świeżego twarogu i wspaniałym aromacie – zapewnia producent podkreślając, że nieduże, lekkie ciastka mogą być doskonałym dodatkiem do podwieczorku, smaczną przekąską w szkole i w pracy, ale także urozmaiceniem eleganckiego przyjęcia. Mieszanka charakteryzuje się prostotą użycia – wymaga jedynie dodania twarogu i wody. Tak przygotowane ciasto może mieć wiele wersji smakowych i szereg różnych dodatków, takich jak rodzynki, orzechy, kawałki suszonych jabłek.

Mieszanki do twarogowych kulek znaleźć można również w ofercie firmy KOMPLET Polska, która poleca kilka różnych miksów. KOMPLET Bellkule przeznaczone są do produkcji małych pączków o słodkim, waniliowo-maślankowym smaku. Mieszanka gwarantuje duży przyrost objętości smażonych kulek, których po usmażeniu – jak zapewnia producent – nie trzeba obtaczać w cukrze. Receptura podstawowa wymaga połączenia KOMPLET Bellkule w odpowiednich proporcjach z jajami, wodą oraz maślanką, którą można też zastąpić mielonym serem twarogowym.

KOMPLET Bonini’s Plus jest z kolei mieszanką cukierniczą, w której już znajduje się sproszkowany jogurt i twaróg.

Ser twarogowy w proszku jest także w mieszance KOMPLET Boleros znakomicie nadającej się do obróbki maszynowej. Wysmażone ciastka o równomiernej i puszystej strukturze miękiszu cechuje odporność na zamrażanie.

Do szybkiej i powtarzalnej produkcji małych drożdżowych kulek z różnymi dodatkami służy koncentrat AKO Mini Pączki. Wśród zalet tych wyrobów, firma AKO wymienia m.in. delikatny miękisz mini-pączków oraz duże możliwości kreowania różnych smaków. Można przygotować ciasto z dodatkiem twarogu, co pozwala uzyskać kulki o wyrazistym serowym smaku, ale też można połączyć wspomniany miks z maślanką naturalną lub smakową (np. truskawkową, brzoskwiniową). Inny wyrób otrzymamy z kolei przez zmieszanie AKO Mini Pączków z musem jabłkowym.

Z twarogu lub z maślanki można korzystać także przygotowując ciasto na bazie mieszanki Kule Serowe, którą na polskim rynku oferuje firma Semix. W przypadku pierwszego składnika receptura wymaga użycia oleju, wody i jaj (świeżych lub w proszku), zaś korzystając z maślanki, zamiast wody należy do ciasta dodać niewielką ilość mąki pszennej. W obu przypadkach uzyskuje się dobrze wysmażone kulki o delikatnym miękiszu i chrupiącej skórce.

Łatwe w przygotowaniu, a także zapewniające powtarzalną jakość, są również delikatne, aromatyczne produkty uzyskane na bazie kompozycji Uldo Mix na Kule Serowe, która umożliwia łączenie ciasta z różnymi dodatkami. Wśród składników podstawowej receptury na smażone ciastka, producent oprócz mieszanki wymienia mielony twaróg, jaja, olej i wodę (nie ma potrzeby użycia drożdży). Po wysmażeniu kulki stanowią połączenie puszystego i wilgotnego miękiszu oraz chrupiącej skórki – zapewnia firma Uldo podpowiadając, że gotowe wyroby doskonale smakują obtoczone w cukrze pudrze lub w cukrze cynamonowym.

UNIFERM Quarkperlen to kompozycja pozwalająca przygotować ciasto przeznaczone nie tylko do smażenia kul twarogowych. Innowacyjna receptura opracowana przez technologów firmy UNIFERM pozwala bowiem zastąpić twaróg maślanką, a tym samym uzyskać wyroby finalne o bardziej wilgotnym miękiszu, niż w przypadku ciastek z dodatkiem twarogu. Wyroby te cechuje również dłuższa świeżość.

W ofercie firmy Pfahnl znajdziemy dwie mieszanki przeznaczone do wyrobu różnych produktów cukierniczych z dodatkiem sera twarogowego, które wymagają smażenia na głębokim tłuszczu. Kompletny miks Kule Serowe 100% ułatwia przygotowanie ciasta, zapewnia jego stabilność podczas produkcji oraz gwarantuje soczysty miękisz o delikatnej strukturze, który utrzymuje świeżość długo po wysmażeniu. Mieszankę tą można stosować w połączeniu z różnymi rodzajami twarogu, np. z serem białym, z gotowym serem cukierniczym. Oprócz tego składnika wspomniana mieszanka wymaga jedynie dodania wody. Z kolei w recepturze na wyroby z Koncentratu Kule Serowe 15% na liście składników, które trzeba dodać do mieszanki znajdziemy także mąkę pszenną, jaja i olej. Obie mieszanki firmy Pfahnl pozwalają uzyskać ciasta, które po uformowaniu w kule zapewniają ich samodzielne obracanie się podczas smażenia.

Wysokiej jakości mieszankę znajdziemy także w asortymencie firmy Eco Trade. Jej Bombole umożliwiają produkcję kulek o serowym smaku, które wyróżniają się m.in. minimalną wchłanialnością tłuszczu podczas smażenia, co ma istotny wpływ na smak gotowych wyrobów. Jak zapewnia producent, ciasto z jego mieszanki zachowuje wysoką stabilność zarówno podczas tradycyjnej obróbki rzemieślniczej, jak też przy produkcji na liniach przemysłowych.

Delikatne i soczyste mini pączki twarogowe otrzymamy z miksu Meister Qwini‘s – zapewnia firma CSM. Ta mieszanka nowej generacji o dużej tolerancji i wydłużonym czasie korzystania z przygotowanej masy (nawet do ok. 2 godzin) wyróżnia się łatwym dozowaniem i zapewnia optymalne wyniki smażenia we wszystkich powszechnie stosowanych urządzeniach – podkreśla producent. Meister Qwini‘s wystarczy wymieszać z twarogiem i wodą. Wysmażone kulki można uszlachetnić na wiele sposobów: likierem o smaku śmietankowym i whisky, kremem mlecznym lub kakaowym – wymienia producent dodając, że przy nadziewaniu mini pączków zastosowanie znajduje wiele różnych kombinacji.

Artykuł z Bake&Sweet, listopad-grudzień 2019