Ważą, liczą, porównują…

Decydując się na kupno wagi do piekarni lub pracowni cukierniczej trzeba dokładnie przeanalizować nie tylko zakres i dokładność ważenia, jakie są potrzebne przy produkcji, ale także całą gamę innych cech, które mają nowoczesne wagi dla branży spożywczej.

Na polskim rynku jest dostępnych co najmniej kilkadziesiąt kompaktowych urządzeń ważących, które z powodzeniem znajdą swoje miejsce w zakładzie produkującym pieczywo i ciasta. Pozornie nie różnią się od siebie niczym szczególnym, dlatego też dużą rolę przy podjęciu decyzji związanych z zakupem wagi odgrywa atrakcyjna cena. Wiele tych urządzeń ma jednak liczne udogodnienia, które – nawet jeśli nie na obecnym etapie produkcji, to być może w przyszłości – znacznie ułatwią i przyspieszą prace.
Wszystkie wagi posiadają obudowę z tworzywa sztucznego lub stali chromoniklowej, co gwarantuje jej długą żywotność, odporność na korozję i – co bardzo istotne – łatwość utrzymania w czystości. Przy produkcji spożywczej higiena ma ogromne znaczenie, dlatego też powinno się szczególną uwagę zwrócić na to, by kształt i budowa urządzenia pozwalały na łatwe jego umycie.
Inną przydatną cechą jest możliwość podwójnego zasilania. W małych zakładach piekarsko-cukierniczych ważenie często odbywa się tam, gdzie jest na to miejsce lub tam, gdzie pracownikowi jest wygodniej. Dlatego też konieczność korzystania wyłącznie z prądu sieciowego jest utrudnieniem, gdyż na stole lub pod nogami piekarza plącze się kabel zasilający od wagi. Niemal wszystkie małe urządzenia mają więc własny wbudowany akumulator. Przed wyborem wagi powinno się jednak sprawdzić na jak długo on wystarcza. Są nowoczesne urządzenia, które z baterią popracują maksymalnie kilkanaście godzin, a są i takie, które trzeba ładować co sto godzin.
Podczas pracy w piekarni nie bez znaczenia jest także wielkość i czytelność wyświetlacza LED. Na przykład niektóre modele urządzeń posiadają przydatną funkcję stopniowej regulacji jasności jego świecenia.
Z uwagi na specyficzne warunki pracy w piekarniach ważne są też inne właściwości, które urządzenia ważące powinny posiadać. Wysoka temperatura w pomieszczeniu produkcyjnym może mieć wpływ nie tylko na dokładność ważenia, ale także na żywotność samego urządzenia. Większość wag ma jednak dosyć dużą tolerancję temperaturową – zazwyczaj od kilku do 40ºC. Są też i takie, które mogą pracować w temperaturach ujemnych.
Inną istotną zaletą niektórych wag jest wodo- i pyłoszczelność, co pozwala na ich bezpieczne mycie. Takie urządzenia są też odporne na uszkodzenie w wyniku na przykład zapylenia mąką, która w tym przypadku nie dostaje się do naszpikowanego elektroniką wnętrza wagi.
Piekarze często zwracają uwagę na to, jak wielkie kęsy ciasta będą mogli ważyć i z jaką dokładnością, a nie myślą o tym, że podczas intensywnej produkcji mało kto kładzie ciasto na szalkę. W piekarnictwie na porządku dziennym jest tzw. rzucanie kęsów, a to ma wpływ na przeciążenia. Kilogramowy kawał ciasta spadając na wagę waży znacznie więcej, dlatego istotne jest, by urządzenie dedykowane dla tej branży było odporne na przeciążenia do około 150 % nośności.
Za wiele udogodnień trzeba dodatkowo zapłacić. Niektóre wagi w podstawowej wersji ich nie mają, ale na życzenie klienta mogą zostać dostosowane do indywidualnych potrzeb. Zazwyczaj wiąże się to z kosztami rzędu kilkudziesięciu złotych, ale gdy takie specjalne funkcje mają piekarzowi i cukiernikowi ułatwić pracę warto się zastanowić nad tą dodatkową inwestycją.
Opcjonalnie wybrane modele wag mają na przykład możliwość sumowania składników receptury. Funkcja ta pozwala na oddzielne ważenie kilku produktów w jednym naczyniu z możliwością odczytu na bieżąco sumarycznej wartości masy wszystkich dotychczas ważonych składników. Ilość składników może być dowolna, ale ich łączna masa nie może przekroczyć zakresu wagi. Z kolei funkcja „progów” daje możliwość porównania wyniku ważenia z dwoma wcześniej zaprogramowanymi wartościami: progiem dolnym i górnym. Informacja o tym, czy coś waży za dużo lub za mało jest podawana zarówno na wyświetlaczu, jak też sygnałem dźwiękowym.
Bez względu na to, czy urządzenie ma służyć do bardziej czy mniej dokładnego ważenia, powinno posiadać certyfikat HACCP, a także – jeżeli jest to waga importowana – możliwość legalizacji na terenie Polski i Unii Europejskiej.

written by

Dziennikarz, redaktor naczelny miesięcznika Bake & Sweet od 06.2012.

Comments are closed.

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!