Czekoladowy zakalec zza oceanu

Czekoladowy zakalec zza oceanu

Amerykańskie brownie mają w swoich ofertach zarówno duże, jak też mniejsze, lecz dynamicznie rozwijające się cukiernie. W wielu firmach jednak się ich nie produkuje, gdyż popyt na te ciastka jest znacznie mniejszy niż na sprawdzone serniki, jabłeczniki, babki czy makowce. To pewniaki, które zawsze znajdą swojego nabywcę, a czekoladowy rarytas z USA – niekoniecznie.

Brownie to klasyczne ciasto czekoladowe o intensywnym smaku i charakterystycznym, wilgotnym miękiszu, które swój rodowód wywodzi z USA. Doświadczenia ostatnich kilkunastu lat pokazały jednak, że wyroby cukiernicze zza oceanu mogą z powodzeniem przyjąć się także na naszym rodzimym gruncie. Przykładem są choćby cupcakes czy również amerykańskie muffiny. Jedno jest pewne: inwestycja w produkcję ciastek brownie jest niewielka, a to za sprawą kilku gotowych mieszanek cukierniczych, które dostępne są na naszym rynku. Warto wiedzieć, że miksy te świetnie się sprawdzają także przy produkcji innych czekoladowych ciast.

Wilgotny, gęsty miękisz o wyrazistym czekoladowym smaku ma wypiek ze 100% kompozycji KOMPLET Gourmet Brownies, której producentem jest firma KOMPLET Polska. Jej technolodzy opracowali różne warianty przygotowania ciasta z tego miksu. Można go połączyć w odpowiednich proporcjach z roztopionym masłem i jajami lub z masłem, jajami i śmietanką. Inny warianty, zamiast masła, zalecają użycie oleju roślinnego. W każdej z receptur, oprócz wspomnianych jajek, jest jednak także inny niezbędny składnik: pokrojone orzechy laskowe lub włoskie. Korzystając z tego koncentratu cukierniczego można swobodnie tworzyć wiele indywidualnych odmian brownie zastępując wspomniane orzechy, np. kandyzowanymi owocami, wiórkami kokosowymi, moczonymi w alkoholu rodzynkami, pistacjami czy też łezkami białej lub ciemnej czekolady.

Kompletnym miksem jest także Sandra Brownie Koncentrat firmy Ireks. Ten sam producent ma w swojej ofercie również mieszankę wypiekową opracowaną specjalnie z myślą o diabetykach. Brownie Mix Gluten-Free pozornie niczym nie różni się od klasycznego ciasta, jest też równie łatwy w przygotowaniu oraz pozwala na różnorodne sposoby obróbki.

Przygotowanie popularnego na całym świecie wyrobu cukierniczego ułatwia użycie specjalnej kompozycji opracowanej przez technologów z firmy Dawn Foods na podstawie oryginalnej, amerykańskiej receptury. Mieszanka na ciasto brownie to kompletny proszek, który wymaga jedynie dodania wody, co czyni go bardzo łatwym w użyciu. Wyróżnia się dużą zawartością kakao, pozbawiony jest barwników i konserwantów, a wypieczone ciasto cechuje wysoka odporność na zamrażanie i rozmrażanie.

Więcej składników potrzeba do przygotowania ciasta z mieszanki Tegral Brownie firmy Puratos – oprócz wody niezbędne są też olej i jaja. Producent podpowiada, aby recepturę wzbogacić o orzechy włoskie i mielone orzechy laskowe. Wśród korzyści z użycia wspomnianego miksu wymienia m.in. głęboki, czekoladowy smak oraz kremową, rozpływającą się konsystencję ciasta, a także łatwość przygotowania masy oraz gwarancję stałej jakości wyrobu finalnego.

Koncentratem ułatwiającym i znacznie przyspieszającym przygotowanie popularnego, mocno czekoladowego ciasta o bardzo wilgotnym miękiszu i ciężkiej strukturze jest AKO Brownie. Warto pamiętać, że tego typu mieszanek można używać nie tylko do wypieku klasycznych amerykańskich ciast lub spodów do ciast deserowych, ale też do wyrobu drobnych ciasteczek oraz różnych słodkich przekąsek, np. batonów z bakaliami.

Podobne zastosowanie ma także mieszanka Brown Mix firmy Backaldrin.

W zasięgu ręki polskiego cukiernika jest także miks firmy CSM American Brownie, z którego można w prosty sposób przyrządzić zarówno duże wypieki foremkowe, jak też różne wersje niewielkich ciastek o intensywnym, czekoladowym smaku. Wspomnianą kompozycję cukierniczą z linii produktowej Original American Sweets wystarczy zmieszać z wodą – nie ma potrzeby dodawania jaj czy oleju.

Sposobem na urozmaicenie oferty handlowej może być skorzystanie z odpowiednich produktów mrożonych, które znajdziemy w ofertach, takich firm jak Dawn Foods czy CSM. Coraz częściej korzystają z nich ci cukiernicy, którzy chcą mieć bogatszą ofertę dla swoich klientów, ale nie opłaca się im produkować brownie w niewielkich ilościach.