Ach, co to były za targi…

Ach, co to były za targi…

Jak co roku targi Expo Sweet obfitowały w nowości branżowe. Nie zabrakło ich zarówno w segmencie mieszanek piekarsko-cukierniczych i komponentów dla lodziarzy, jak też na stoiskach wystawienniczych producentów różnych maszyn i urządzeń.

Targi odwiedzały całe rodziny z dziećmi.

Jak już zapowiadaliśmy przed tegoroczną edycją warszawskiej imprezy, swoje najnowsze miksy zaprezentowały takie firmy jak Uldo, Eco Trade, KOMPLET Polska czy Vortumnus. Więcej o ich mieszankach piekarskich (Uldo Cebula i Szczypiorek, Uldo Pano Vegano Premium Profit, Uldo Pieczywo Razowo-Żytnie IG i chleb VitalPro), a także o kompozycjach cukierniczych (KOMPLET Krem Jogurtowy, KOMLET Półkruche Black, ciasto Atlanta firmy Eco Trade, nadzienia i kremy firmy Vortumnus) piszemy w styczniowym wydaniu magazynu Bake&Sweet Czytaj także na: www.bakeandsweet.pl/nowosci-produktowe/targowe-premiery/ .

Oprócz tych atrakcyjnych produktów wypiekowych na targach Expo Sweet zaprezentowano także inne miksy, które dopiero co pojawiły się na polskim rynku. Należą do nich m.in. owocowe przetwory firmy Hortino, która jest producentem półproduktów dla profesjonalistów marki Poltino. Dużym zainteresowaniem cukierników cieszyły się jej nowe nadzienia z owocami leśnymi, z papayą i musem mango oraz z czerwonych porzeczek.

Asortyment prezentowany w Warszawie adresowany był także do piekarzy.

Z kolei firma Zentis lansowała nowe Nadzienia prażone bez E, które doskonale sprawdzają się przy produkcji ciast oraz deserów cukierniczych z tzw. czystą etykietą. W najnowszej ofercie znalazły się komponenty z wiśni, moreli, czarnej porzeczki i maliny.

Firma Bakels zaprezentowała m.in. chleby z mieszanek Rustique Mix i Nordycki Mix, słodkie wypieki z kompozycji Brownie oraz Deser Lawa, a także smaczne cookies z miksu 5 Ciastek.

Na warszawskiej imprezie nie mogło też zabraknąć najnowszych komponentów lodziarskich, których światowe premiery miały miejsce w styczniu na targach Sigep w Rimini. Swoje nowości na Expo Sweet zaprezentowały m.in. takie włoskie firmy jak: PreGel, Comprital, Aromitalia, Montebianco, Prodotti Stella, Master Martini – producent komponentów lodziarskich marki Martini Linea Gelato, Fabbri – jej produkty znaleźć można w ofertach Savpol i Ambasador 92, a także Pernigotti – reprezentuje ją w naszym kraju firma Sempre.

Na Expo Sweet nie brakowało nowych miksów cukierniczych.

W tegorocznym katalogu Martini Linea Gelato znajdziemy m.in. czarne lody Black Kiss o smaku lukrecji, a także mieszanki Centrifugati Detox z dodatkiem jabłka, ananasa, kopru włoskiego i imbiru oraz Centrifugati Energy z arbuzem, mango, bazylią i limonką.

Wśród nowości Prodotti Stella na uwagę zasługuje np. nowość w linii produktowej I Want Kookie. Mowa o paście, variegato i posypce Kookie Piemonte z dodatkiem kukurydzianej mąki Meliga. Premiery w Warszawie miały też variegatury Quattrostagioni. Linia powiększyła się o cztery owocowe smaki: marakuja, malina, limonka i morela. W serii produktów All Narural pojawiła się wegańska baza do lodów Eurostella. Jej ona przyjazna także dla osób z nietolerancją laktozy i pozwala tworzyć desery słodzone innymi cukrami niż sacharoza. Oprócz lodów owocowych, może być stosowana również do przyrządzania smaków klasycznych (czekolada, orzech laskowy, pistacja, kawa).

Na warszawskich targach nie zabrakło też produktów lodziarskich z polskim rodowodem. Najnowsze mieszanki do produkcji wegańskich lodów sorbetowych zaprezentowała Wytwórnia Koncentratów Spożywczych Drużbice. Miksy dostępne w czterech intensywnych smakach i przygotowane na bazie naturalnych zagęszczonych soków owocowych zostały całkowicie pozbawione emulgatorów. Ten sam producent na Expo Sweet promował również nowe smaki Lodów Drużbickich. Zarówno linia do softów jak też do świderków powiększyła się w tym sezonie o lody Wanilia Bourbon z dodatkiem aromatycznej wanilii z Madagaskaru oraz o lody truskawkowe wzbogacone suszonymi owocami.

Sporo produktów na Expo Sweet dedykowanych było dla lodziarzy.

Interesująca była także tegoroczna oferta producentów oraz dystrybutorów maszyn i urządzeń. Jak już zapowiadaliśmy w styczniowym Bake&Sweet nowe serie schładzarko-zamrażarek szokowych RILLING Pro i RILLING Pro Plus zaprezentowała firma Rilling (czytaj także na: www.bakeandsweet.pl/techologie/innowacyjne-zamrazanie-i-schladzanie/).

Na stoisku firmy Primulator zaprezentowano m.in. najnowszy ciśnieniowy ekspres do kawy Faema President A3 z systemem termicznym Gti, linię do pralin Selmi z nowej generacji automatem typu One Shot posiadającym stałe podłączenie do temperówki z czekoladą i jednocześnie z nadzieniem, nowe końcówki Carpigiani pozwalające nakładać softy o unikalnych kształtach, a także system Carpigiani Color Inside, dzięki któremu wybrane automaty lodziarskie mogą serwować syropy smakowe wewnątrz lodów włoskich.

O innych nowościach Expo Sweet przeczytacie w marcowo-kwietonowym wydaniu naszego magazynu.

Nowoczesne piece można było zobaczyć m.in. na stoisku firmy Wiesheu.

Targi w stolicy były nie tylko okazją do zapoznania się z ofertą wystawców, ale też do przyjrzenia się licznym pokazom. Na stoisku Eco Trade prezentowano sposoby dekoracji ciast, m.in. szpinakowego Pinaatti, firma Giko demonstrowała możliwości nowej maszyny do próżniowego chłodzenia, a spółka Leagel częstowała produktami na bazie kakao Monorigine z Ghany, Ekwadoru i Santo Domingo. Firma Hert pokazała jak wygląda produkcja ciasteczek czekoladowych z nadzieniem owocowym przy użyciu japońskiej maszyny Rheon KN551, wytwarzanie kulek serowych w smażalniku przelotowym DLA150 marki WP Riehle oraz produkcja serników z zastosowaniem dozownika Universal 1000 marki Unifiller. Firma Boboq częstowała gości molekularnym kawiorem owocowym, na stoisku spółki JAR Aromaty można było posmakować likierów z dodatkami najnowszych aromatów pistacjowych, aperoletto i herbatnika zbożowego, a spółka Dezal-Pro zapraszała do degustacji gofrów bąbelkowych. Na stoisku firmy Vegagastro po raz kolejny gościł jeden z najsłynniejszych włoskich lodziarzy Giacomo Schiavon. Z kolei Luciano Ferrari na stoisku firmy Primulator prezentował możliwości technologii Crystal we frezerach Carpigiani i jej zastosowanie przy wyrobie lodów w kubkach i tortów lodowych.

Na imprezie w stolicy nie brakowało nowoczesnych maszyn cukierniczych.

Rokrocznie warszawskie targi są areną rywalizacji w różnych branżowych konkursach. W tym roku po raz drugi zorganizowano Mistrzostwa Europy w Dekoracji Tortów, które wygrał Łukasz Roguski z radzymińskiej cukierni Małgosia. Na kolejnych miejscach uplasowały się Agnieszka Malinowska z cukierni Oleńska z Wałbrzycha i Magda Lo Bianco z Polka Dot Cakes z Glasgow.

W tegorocznych Mistrzostwach Polski w Przygotowaniu Deseru Expo Sweet 2020 najlepszy okazał się duet Michał Palarczyk i Wojciech Kazanowski z zakopiańskiej restauracji Halka, który dosłownie o jeden punkt (na 2489 jakie zdobył) wyprzedził żeńską reprezentację restauracji Szara Gęś z Krakowa. Na trzeciej pozycji uplasowała się ekipa z łódzkiej Filharmonii Smaku.

Podczas targów rozgrywano interesujące konkursy branżowe. Jednym z nich były II Mistrzostwa Europy w Dekoracji Tortów Expo Sweet 2020.

Jak co roku ogromnym powodzeniem cieszył się Konkurs Dekoracji Cukierniczych. Tym razem wystartowało w nim kilkadziesiąt pań z Polski i zagranicy oraz tylko czterech panów. W kategorii tort okolicznościowy najwięcej punktów zdobyła Iveta Košíková ze Słowacji, za najlepszy tort rzeźbiony 3D jurorzy uznali pracę Aleksandry Iwony Wasilewicz, pośród małych eksponatów dekoracyjnych bezkonkurencyjna okazała się praca Agaty Kowalczyk, zaś z dużych eksponatów najlepsze było dzieło Patryka Janickiego. Złote medale i tytuły Grand Prix trafiły też do Orisy Izhevskiej (kategoria Kompozycje kwiatowe) i do Daivy Peciuliene (Ciasteczka, babeczki, pierniczki 2D i 3D).

Dla niektórych odwiedzających targi były okazją do kupienia m.in. drobnych akcesoriów i narzędzi, często w bardzo atrakcyjnej cenie.