Zawsze gotowe do kolejnego wypieku

Zawsze gotowe do kolejnego wypieku

O szwedzkich piecach rozmawiamy z Adamem Nurkowskim, szefem firmy Nurkowski, która jest polskim dystrybutorem marki Revent.

Bake & Sweet: Piece Revent nie należą do tanich, a mimo to pracuje na nich coraz więcej zakładów piekarsko-cukierniczych. W ostatnich latach szwedzki producent stał się jednym ze światowych liderów w sprzedaży pieców. Z czego to wynika?

Adam Nurkowski: Revent jest popularny wśród piekarzy i cukierników, bo piecze równo, nie psuje się, i tu zacytuję jednego z naszych klientów: „jest zawsze pod pełną parą w gotowości do kolejnego wypieku wózek za wózkiem”. Podawana z ust do ust dobra opinia o tym piecu jest cenniejsza niż jakakolwiek reklama.

B&S: Również w naszym kraju dynamicznie rozwijające się zakłady produkcyjne, zarówno półprzemysłowe, jak i rzemieślnicze, stawiają na Reventa. Jak obecnie wygląda serwisowanie tych pieców w Polsce?

A.N.: Wraz ze wzrostem sprzedaży rozwijany jest także serwis. Nawet najlepszy nasz piec musi mieć dobry serwis, chociażby po to, żeby robić przeglądy gwarancyjne i pogwarancyjne. Bywa, że czasem reagujemy w trybie pogotowia ratunkowego. Na przykład, zdarzyło się, że do palnika dostała się mysz albo piorun uderzył w budynek piekarni i trzeba było szybko dotrzeć do klienta z pomocą.

B&S: Revent słynie w świecie zwłaszcza ze swoich pieców obrotowych. Między innymi tych, które wyróżniają się nowatorskimi kształtami, czyli okrągłymi komorami wypiekowymi. Ale oferta skandynawskiego producenta to przecież nie tylko obrotówki.

A.N.: Revent jest specjalistą w piecach obrotowych: klasycznych, z wózkiem hertowym, z okrągłą komorą wypiekową i suwanymi drzwiami, ale także w systemach studzenia próżniowego oraz opóźnionego procesu garowania.

B&S: Słyszy się opinie, że piece Revent należą do oszczędnych w eksploatacji. Czy rzeczywiście zużywają mniej energii? Co ma na to wpływ?

A.N.: Revent nie odchudził swoich pieców. Mają dobrą akumulację, wydajne wymienniki ciepła oraz system odzysku ciepła z kulowego generatora pary o dużej masie akumulacji do procesu wypiekowego.

B&S: Pańska firma, która jest jedynym autoryzowanym dystrybutorem Reventa w Polsce, przechodziła w ostatnim czasie istotne zmiany. Z nazwy zniknęło nazwisko byłego pańskiego wspólnika. Czy to jedyne zmiany, jakie nastąpiły w Pana przedsiębiorstwie? Jakie są plany rozwoju firmy na ten rok?

A.N.: Juergen Peters przeszedł w roku 2018 na zasłużoną emeryturę. Nadal jesteśmy przyjaciółmi i razem omawiamy ważne sprawy. To bardzo doświadczony fachowiec jakich mało w branży.

Co do naszych planów, to są one weryfikowane przez życie. Wydawało nam się, że lata 2016 i 2017 były najlepsze, ale druga połowa 2018 przeszła nasze najśmielsze oczekiwania!

Wywiad opublikowany w Bake & Sweet, styczeń 2019

Na zdjęciu: Nurkowski Team. Adam Nurkowski pierwszy z prawej.