Wysoka zawartość błonnika i kwasów tłuszczowych omega-3 to główne korzyści odżywcze nowych wyrobów, które wprowadza na rynek firma Semix. Konsumenci zobaczą je w sprzedaży detalicznej na przełomie marca i kwietnia tego roku.
Będą to pierwsze na rynku produkty piekarnicze o wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych omega-3, które będą dostępne w sprzedaży – informuje producent nowej mieszanki wypiekowej. Dodaje przy tym, że cena wyprodukowanych z niej chlebów będzie zaledwie o ok. 10 % wyższa od standardowych bochenków.
Kwasy tłuszczowe omega-3 trafiają do składu produktów piekarniczych w postaci mielonego i łamanego siemienia lnianego oraz oleju lnianego. Firma Semix posiada w tym zakresie specyficzną technologię do termizacji siemienia lnianego, dzięki której olej nie utlenia się i zachowuje dłuższą trwałość. Podczas tego procesu eliminuje się charakterystyczny aromat kwasów tłuszczowych omega-3, który podobny jest do zapachu ryb. Produkty na bazie miksu Pieczywo Omega-3 wyróżniają się dłuższą trwałością oraz delikatnym i sprężystym miękiszem. Warto wiedzieć, że siemię lniane użyte w mieszance jest wyłącznie polskiego pochodzenia.
Według specjalistów, dzienną zalecaną dawkę kwasów tłuszczowych omega-3 zapewni już 100 g pieczywa wzbogaconego olejem lnianym. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) potwierdził również, że takie pieczywo jest znaczącym źródłem błonnika.
Artykuł z Bake & Sweet, kwiecień 2019