Zgarnęli tytuł i wszystkie wyróżnienia

Tomasza Szypuła i Łukasz Parzymski z Lodziarni pod Orzechem z Baborowa zostali nowymi Lodziarskimi Mistrzami Polski. Oprócz złotych medali, pucharu i nagrody pieniężnej zdobyli też prawo startu w przyszłorocznych mistrzostwach świata Coppa del Mondo della Gelateria.

 

Lodziarskie Mistrzostwa Polski Expo Sweet były rozgrywane już po raz ósmy i wciąż cieszyły się dużym zainteresowaniem środowisk branżowych. Szczególnie teraz, w okresie poprzedzającym początek nowego sezonu lodziarskiego, tego typu zawody mają podwójny wymiar. Z jednej strony są okazją do sprawdzenia umiejętności rzemieślników z całej Polski, którzy coraz częściej reprezentują wysoki światowy poziom. Z drugiej zaś strony stanowią doskonałą okazję do promocji wyrobów lodziarskich wśród tych przedsiębiorców, którzy koncentrują się przede wszystkim na produkcji tortów, ciast, ciastek i słodkich deserów. W ostatnich latach widać wyraźne ożywienie  w branży cukierniczej oraz gastronomicznej, której przedstawiciele okazują coraz większe nie tylko sprzedawaniem lodów, ale też ich samodzielnym wytwarzaniem. Często jest to z ich strony powrót do korzeni, gdyż w okresie przed i powojennym lody kręcono w wielu polskich cukierniach.

Dwuosobowe drużyny startujące w mistrzostwach, które rozegrano w Warszawie podczas drugiego dnia targów Expo Sweet 2017, miały za zadanie przygotować cztery rodzaje lodów: waniliowe sporządzone na bazie wyłącznie naturalnej wanilii lub jej przetworów, czekoladowe z dodatkiem naturalnych kuwertur lub syropów o smaku czekolady, sorbetowe o maksymalnej zawartości tłuszczu do 0,5% oraz lody autorskie. W przypadku tych ostatnich lodziarze mieli pełną dowolność w zakresie używania różnych baz, komponentów i innych dodatków. Lody musiały być frezowane na miejscu, zaś gotowe prace należało wyeksponować w kuwetach, lecz bez ich dekorowania. Liczyły się przede wszystkim smak, struktura lodów, kreatywność w ich przygotowaniu oraz zastosowane techniki produkcji.

Dodatkowo każdy duet musiał zaserwować kilka identycznych pucharków z deserami lodowymi, które nadawałyby się do podania np. w ogródkach letnich przy lodziarniach, cukierniach czy kawiarniach. Również w przypadku tych prac zawodnicy mieli duże pole do popisu. Ponadto mogli je swobodnie ozdabiać przy użyciu różnych jadalnych dekoracji, gdyż w przypadku deserów ocenie podlegała także estetyka prezentacji i sposób serwowania.

Chyba po raz pierwszy w historii Lodziarskich Mistrzostw Polski Expo Sweet zwycięska drużyna zgarnęła także wszystkie cztery wyróżnienia. Tomasz Szypuła i Łukasz Parzymski (na zdjęciu na najwyższym podium) nie tylko zajęli I miejsce w punktacji generalnej, ale także byli niepokonani w poszczególnych konkurencjach. Jurorzy uznali bowiem, że ekipa z Lodziarni pod Orzechem zaprezentowała najlepsze lody waniliowe, czekoladowe, sorbetowe jak też lody autorskie.

Wicemistrzami zostali Ewa Piętnik i Marcin Paluch z Cukierni Amorek (oddział Hotelu Polonez z Jarosławia), zaś na trzecim miejscu na podium stanęły siostry  Martyna i Paulina Saj, które reprezentowały Gościniec na Półwyspie z Międzyrzecza.

Zmaganiom polskich lodziarzy bacznie przyglądał się Pier Paolo Magni, który przed trzema laty przewodniczył jury na prestiżowych mistrzostwach świata Coppa del Modno della Gelateria, a wcześniej dwukrotnie sięgał po mistrzowski tytuł trenując najlepsze lodziarskie drużyny na świcie.

written by

The author didn‘t add any Information to his profile yet.
Related Posts

Comments are closed.

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!