Z roku na rok na polskim rynku zaopatrzenia branży piekarsko-cukierniczej przybywa mieszanek, które mają ułatwić produkcję różnych orkiszowych wypieków.
Orkisz to najbardziej znane starożytne zboże, z którego korzysta wielu producentów pieczywa.Co prawda, przez lata było zapomniane, ale wraz z modą na zdrową żywność, powróciło do łask i szybko zyskało dużą popularność wśród konsumentów. Od niedawna spore zainteresowanie wzbudza także wśród cukierników, którzy w mące orkiszowej zaczynają dostrzegać wartościowy surowiec do wyrobu słodkich ciast i ciastek. Można je wyprodukować m.in. z mieszanek firm Zeelandia, KOMPLET Polska, Uldo, AKO, Credin czy Eco Trade.
Przy tworzeniu receptury Ciasta Orkiszowego z Orzechami inspiracją dla technologów Zeelandii był naturalny, lekko orzechowy smak mąki z prazboża. Stworzyli oni produkt będący połączeniem prozdrowotnych właściwości orkiszu ze smakiem orzechów laskowych i włoskich. Miks jest łatwy w przygotowaniu, gdyż wystarczy wymieszać go z jajami i tłuszczem. Mieszanki można użyć m.in. do produkcji placków z owocami lub drobnych ciastek.
W ofercie firmy KOMPLET Polska znajdziemy 100 % mieszankę Orkiszowe Soft do produkcji ciast biszkoptowo-tłuszczowych. Charakteryzuje się ona m.in. dużym przyrostem podczas wypieku oraz wilgotnym i stabilnym miękiszem zapewniającym utrzymanie dużej ilości owoców.
Z kolei firma Uldo w segmencie koncentratów cukierniczych poleca smaczne, kruche Uldo Ciastka Orkiszowe (na zdjęciu), w których pełnoziarnista mąka orkiszowa stanowi aż 70 % składu. Podkreślić trzeba, że miks spełnia wszelkie wymogi, jakie stawia się komponentom do wyrobu słodyczy z czystą etykietą.
Do wypieku aromatycznych ciasteczek typu crunch dedykowany jest miks Orkiszowe z wiśnią produkowany przez Eco Trade. W mieszance znajdziemy zarówno kaszę i otręby owsiane, jak też sporo liofilizowanych owoców.
Interesującym koncentratem jest Ciasto Orkiszowe Babuni firmy AKO. Miks zawierający 100 % mąki orkiszowej oraz błonnik jabłkowy znacznie przyspiesza produkcję wyrobów z ciasta biszkoptowo-tłuszczowego, a także zapewnia ich powtarzalność. Przy zastosowaniu odpowiedniej receptury mieszanki można użyć również do przygotowania kruchych ciasteczek.
Do grona producentów słodkich orkiszowych koncentratów należy także firma Credin – producent Ciasta Orkiszowo-Słonecznikowego. Wypieki swój smak i zapach zawdzięczają m.in. aromatowi karmelizowanego masła, zaś specyficzny kolor miękiszu ciasta wynika z połączenia ciemnej mąki orkiszowej i brązowego cukru. Wzbogacenie mieszanki o prażone i naturalne nasiona słonecznika dodatkowo zwiększa wartości odżywcze i funkcjonalne rolad, placków, tortów, ciastek bankietowych oraz ciasteczek kruchych, które z powodzeniem można produkować z tego oryginalnego miksu. Zaletami tych wypieków są m.in. delikatny i wilgotny miękisz oraz wyrównana struktura miękiszu o małej porowatości – zapewnia Credin.
Jak widać, wybór mieszanek orkiszowych dedykowanych do produkcji słodkich wypieków nie jest zbyt duży. Rynek zaopatrzenia naszej branży oferuje za to sporą gamę miksów do wyrobu chlebów i bułek, o których przeczytacie już niebawem, w lutowym wydaniu miesięcznika Bake & Sweet.