Forgot Password

Blog Double Grid

Ciasteczka w amerykańskim styluDodatki i surowce

Ciasteczka w amerykańskim stylu

Popularności klasycznych cookies należy się dopatrywać w modzie na wszystko, co pochodzi zza oceanu. To stamtąd przybyły do Europy m.in.…

Tradycja w nowoczesnej formieWywiady

Tradycja w nowoczesnej formie

O ciastach serwowanych na Boże Narodzenie, najciekawszych trendach w cukiernictwie, gustach konsumentów oraz produktach polecanych na święta rozmawiamy z Markiem…

Czym schładzać ciasto?Technologie

Czym schładzać ciasto?

W okresie letnim stałe kontrolowanie temperatury wyrabianych ciast jest bardzo istotne, m.in. z uwagi na wysokie temperatury otoczenia, panujące w…

Trakowe, czyli klasyczneTechnologie

Trakowe, czyli klasyczne

Mimo iż w większych sklepach spożywczych na stoiskach z pieczywem co rusz pojawiają się nowe samoobsługowe krajalnice do chleba, to…

Piekarnia przeprosiła, ale niesmak pozostał.Aktualności

Piekarnia przeprosiła, ale niesmak pozostał.

Złożymy zawiadomienie do organów ścigania, bo czujemy się, jako personel medyczny, dyskryminowani – powiedział w rozmowie z dziennikarzem portalu Onet…

Legalne rogaleAktualności

Legalne rogale

105 cukierni z Wielkopolski posiada obecnie specjalny certyfikat uprawniający do produkcji tradycyjnych rogali świętomarcińskich. Dokument ten potwierdza m.in., że są…

Czy próżnia chłodzi najlepiej?Technologie

Czy próżnia chłodzi najlepiej?

Czy wiesz, że w trakcie studzenia z wykorzystaniem próżni pieczywo zachowuje dużo wody. Utrata wilgotności jest na poziomie zaledwie kilku…

Cukiernik miał prawo odmówićAktualności

Cukiernik miał prawo odmówić

Dobiegł końca proces sądowy w sprawie cukiernika z Irlandii Północnej, który przed trzema laty odmówił przygotowania tortu weselnego na ślub…

Nowa moda na stare zbożaDodatki i surowce

Nowa moda na stare zboża

Amarantus nazywany też szarłatem uprawiany był już ponad 3000 lat temu. Jeszcze wcześniej datuje się pochodzenie mąki kamut. Chociaż obie…

Ciasta i ciastka pełne sezamuDodatki i surowce

Ciasta i ciastka pełne sezamu

Nową, atrakcyjną mieszankę do przygotowania ciastek wprowadziła na rynek firma Zeelandia. Miksu Sezamki można używać także do wypieku kruchych spodów…

Szukasz świeżych informacji? Zamów prenumeratę!