Forgot Password

Blog Double Grid

Tłusty Czwartek nie pomoże na chudy rok branży piekarniczo-cukierniczejAktualności

Tłusty Czwartek nie pomoże na chudy rok branży piekarniczo-cukierniczej

W Tłusty Czwartek przed cukierniami ustawiają się kolejki chętnych i nie odstraszają ich ani pogoda, ani trochę wyższe ceny tego…

Bielsze i delikatniejszeDodatki i surowce

Bielsze i delikatniejsze

Na polskim rynku jest ponad 20 dodatków piekarskich, których zadaniem jest m.in. usprawnienie produkcji i polepszenie miękiszu pieczywa tostowego. Ponieważ…

Bita śmietana, ale bez mlekaDodatki i surowce

Bita śmietana, ale bez mleka

Czy przygotowując ciastka, torty lub desery z kremami na bazie bitej śmietany można całkowicie wykluczyć produkty mleczne? Odpowiedź brzmi: tak.…

Papier powlekany silikonemTechnologie

Papier powlekany silikonem

Papier jest bardzo przydatny zarówno podczas przygotowywania ciasta do wypieków, jak też podczas samego pieczenia. Oczywiście pod warunkiem, że jest…

Subtelny zapach i smakNowości produktowe

Subtelny zapach i smak

Nowością na cukierniczym rynku jest 100% mieszanka Babka o Smaku Twarogu, która niedawno pojawiła się w ofercie firmy Lesaffre. Miks…

Tych lodów lepiej nie jeśćAktualności

Tych lodów lepiej nie jeść

Ponad 25 % wyrobów lodziarskich skontrolowanych przez szczeciński Sanepid zawierało bakterie mogące powodować choroby układu pokarmowego. Inspektorzy z Wojewódzkiej Stacji…

Czym schładzać ciasto?Technologie

Czym schładzać ciasto?

W okresie letnim stałe kontrolowanie temperatury wyrabianych ciast jest bardzo istotne, m.in. z uwagi na wysokie temperatury otoczenia, panujące w…

Mrożone z etykietąAktualności

Mrożone z etykietą

Włoscy producenci chleba mają od niedawna obowiązek informowania konsumentów o tym, czy pieczywo jest produkowane jako świeże czy też odpiekane…

Bochenki pełne krzemuDodatki i surowce

Bochenki pełne krzemu

Pieczywo z dodatkiem gryki charakteryzuje się znacznie zwiększoną objętością w stosunku do tradycyjnych receptur. Ale to nie jedyna zaleta tego…

Jedna maszyna, a tak wiele słodyczyTechnologie

Jedna maszyna, a tak wiele słodyczy

Polscy konsumenci lubią zarówno drobne wypieki o prostych formach, często przypominające produkty domowej roboty, jak też wielobarwne i wielosmakowe ciastka…