Default Template
Produkcja lodów tajskich jest banalnie prosta. Odpowiednio przygotowaną mieszankę lodową wylewa się na specjalny stół, którego stalowy blat jest zmrożony do temperatury ok. -30ºC. Masę równomiernie rozprowadza się szpatułką po…
Zaokrąglarki stożkowe stanowią podstawowe wyposażenie wszystkich zakładów piekarskich – od małych do półprzemysłowych. To z pewnością najpopularniejsze konstrukcje dedykowane do formowania kęsów ciasta. Znacznie mniej popularne są zaokrąglarki taśmowe (pasowe).…
Zdaniem piekarzy i cukierników, którzy na co dzień korzystają z płynnych żółtek, białek i mas jajowych, jedną z najważniejszych cech tych półproduktów jest ich jednolita struktura i wodnista konsystencja. Dzięki…
W marketach na stoiskach z pieczywem coraz częściej klienci mają do do dyspozycji samoobsługowe krajalnice do pieczywa. Maszyny te pozwalają m.in. porcjować pieczywo na kromki o pożądanej grubości lub dzielić…
Prawdziwe arcydzieła najlepiej podziwiać osobiście, gdyż nawet najlepsze zdjęcia nie oddadzą ich uroku i doskonałości. Szczęśliwie się składa, że największy skarb światowego cukiernictwa znajduje się obecnie w Polsce i wkrótce…
W Tłusty Czwartek przed cukierniami ustawiają się kolejki chętnych i nie odstraszają ich ani pogoda, ani trochę wyższe ceny tego dnia. Tradycja powoduje, że Polak z tej okazji potrafi w jeden…
Dobry serial, ciepły koc i kubek gorącej czekolady – brzmi jak wieczór idealny, szczególnie gdy za oknem panuje zimowa aura. Okazuje się, że ten napój to także świetny sposób na…
Właściciele sklepów z pieczywem i wyrobami cukierniczymi coraz częściej inwestują w starannie przemyślaną aranżację lokali. Okazuje się to opłacalne, gdyż obroty w takich punktach są zdecydowanie wyższe niż w cukierniach…
Wymyślono go w Korei Południowej, gdzie stworzono recepturę i uruchomiono sprzedaż tego produktu. Szacuje się, że obecnie w tym kraju jedna jogurteria przypada na ok. 50 tys. mieszkańców. Aby osiągnąć…