Default Template
Sporo nowych produktów pojawiło się w branży cukierniczej w mijającym roku. Chociaż nie wszystkie z nich zrobiły furorę, jak tego oczekiwali producenci, to jednak wiele tych komponentów warto mieć w…
Zaletami automatycznych i półautomatycznych linii krojąco-pakujących do pieczywa są m.in. ich duża wydajność oraz fakt, iż do obsługi całego procesu wystarczy tylko jeden pracownik. Obie kwestie mają istotne znaczenie nie…
Tradycyjna receptura na crème brûlée wymaga nie tylko starannego przygotowania masy kremowej, ale także jej wypiekania. W piecu deser musi być zazwyczaj 40 min, co po dodaniu do czasu potrzebnego…
Czy piece cyklotermiczne ustępują miejsca termoolejowym? Wielu piekarzy twierdzi, że to właśnie do pieców ogrzewanych gorącym olejem należy przyszłość, zaś cyklotermiki powoli odchodzą do lamusa. Przed miesiącem na łamach Bake…
Nowoczesne urządzenia do miesienia coraz częściej wyposażane są w skomputeryzowane pulpity sterownicze, które niekiedy niemal w całości nadzorują pracą maszyny. Wśród piekarzy i cukierników wciąż jednak nie brakuje zwolenników urządzeń…
Wysoka zawartość błonnika i kwasów tłuszczowych omega-3 to główne korzyści odżywcze nowych wyrobów, które wprowadza na rynek firma Semix. Konsumenci zobaczą je w sprzedaży detalicznej na przełomie marca i kwietnia…
Samoobsługowe krajalnice do chleba stają się coraz popularniejsze nie tylko w dużych supermarketach spożywczych, ale również w mniejszych sklepach z pieczywem. Niestety, głównie za granicą. W naszym kraju takie urządzenia…
Jeszcze przed paroma laty cukiernicy przygotowując ciasta listkujące nie zastanawiali się zbytnio nad tym, czy używana przez nich margaryna zawiera dużo, czy też mało izomerów trans. Obecnie to jeden z…
Po co w przemyśle spożywczym stosuje się promienie X? Przede wszystkim, aby chronić długo i mozolnie budowane marki produktów. Wystarczy bowiem jeden o słabej jakości, a reputacja firmy oraz wieloletni…