Forgot Password

Default Template

Default Template

Chleb prosto z liniiTechnologie

Chleb prosto z linii

Nie tylko przyspieszenie wydajności produkcji i gwarancja jej powtarzalności sprawiają, że coraz więcej piekarni korzysta z linii do chleba. Z roku na rok na rynku pracy coraz trudniej znaleźć wysoko…

Ceny pączków rosną jak na drożdżach. W Tłusty Czwartek sięgniemy do kieszeni znacznie głębiej niż rok temuAktualności

Ceny pączków rosną jak na drożdżach. W Tłusty Czwartek sięgniemy do kieszeni znacznie głębiej niż rok temu

Wszyscy wielbiciele słodkości – a tych w Polsce nie brakuje – z utęsknieniem czekają na Tłusty Czwartek. Tego dnia łakocie smakują najlepiej, dlatego przyzwyczailiśmy się już do widoku długich kolejek…

Jaka jest skala marnotrawstwa żywności w Polsce? Gdzie są największe straty?Aktualności

Jaka jest skala marnotrawstwa żywności w Polsce? Gdzie są największe straty?

Zespoły badawcze Instytutu Ochrony Środowiska-Państwowego Instytutu Badawczego i Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, zaangażowane w realizację przełomowego w Polsce projektu PROM, zaprezentowały długo oczekiwane wyniki pierwszych badań, których celem jest oszacowanie…

Klasycznie czy nowocześnie ?Marketing

Klasycznie czy nowocześnie ?

Właściciele sklepów z pieczywem i wyrobami cukierniczymi coraz częściej inwestują w starannie przemyślaną aranżację lokali. Okazuje się to opłacalne, gdyż obroty w takich punktach są zdecydowanie wyższe niż w cukierniach…

W cukierniach obroty spadły najbardziejAktualności

W cukierniach obroty spadły najbardziej

Cukiernicy w całym kraju mocno odczuli wprowadzone przez rząd godziny dla seniorów. Między godz. 10 a 12 ruch w sklepach z ciastami i ciastkami dosłownie zamierał, bo osób starszych nie…

Rewelacyjna formułaDodatki i surowce

Rewelacyjna formuła

Nowej generacji skoncentrowaną bazę do ubijania, nadziewania oraz do lodów proponuje cukiernikom firma CSM. Na targach Expo Sweet pierwszy raz zaprezentowała ona Puffin sygnowany marką Masterline. Baza ta – jak…

Stary obwarzanek, nowe świętoAktualności

Stary obwarzanek, nowe święto

Pod koniec maja 2018 roku w Krakowie zorganizowano pierwsze Święto Obwarzanka. Producenci tego tradycyjnego wypieku oferowali go przez dwa dni mieszkańcom Krakowa i turystom, dla których jedzenie obwarzanka jest niemal…

Margaryny na croissantyDodatki i surowce

Margaryny na croissanty

Jeszcze przed paroma laty cukiernicy przygotowując ciasta listkujące nie zastanawiali się zbytnio nad tym, czy używana przez nich margaryna zawiera dużo, czy też mało izomerów trans. Obecnie to jeden z…

Tradycja w cenieAktualności

Tradycja w cenie

Mąka z Podlasia to nowy produkt, który został wpisany na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Podlaskie Zakłady Zbożowe, ubiegając się o wpis chciały zwrócić uwagę m.in. na…

Polacy w słodyczach cenią naturalne składnikiMarketing

Polacy w słodyczach cenią naturalne składniki

Naturalność składników, własna receptura oraz obniżona zawartość cukru to dla Polaków korzystających ze słodkiej oferty lokali kluczowe czynniki wyboru czegoś słodkiego w lokalu. Co dziesiąty badany zwraca uwagę na zawartość…