Forgot Password

Default Template

Default Template

Co nowego na słodko?Dodatki i surowce

Co nowego na słodko?

Sporo nowych produktów pojawiło się w branży cukierniczej w mijającym roku. Chociaż nie wszystkie z nich zrobiły furorę, jak tego oczekiwali producenci, to jednak wiele tych komponentów warto mieć w…

Od krojenia do klipsowaniaTechnologie

Od krojenia do klipsowania

Zaletami automatycznych i półautomatycznych linii krojąco-pakujących do pieczywa są m.in. ich duża wydajność oraz fakt, iż do obsługi całego procesu wystarczy tylko jeden pracownik. Obie kwestie mają istotne znaczenie nie…

Inaczej niż przed wiekamiDodatki i surowce

Inaczej niż przed wiekami

Tradycyjna receptura na crème brûlée wymaga nie tylko starannego przygotowania masy kremowej, ale także jej wypiekania. W piecu deser musi być zazwyczaj 40 min, co po dodaniu do czasu potrzebnego…

Niemieckie kontra polskieTechnologie

Niemieckie kontra polskie

Czy piece cyklotermiczne ustępują miejsca termoolejowym? Wielu piekarzy twierdzi, że to właśnie do pieców ogrzewanych gorącym olejem należy przyszłość, zaś cyklotermiki powoli odchodzą do lamusa. Przed miesiącem na łamach Bake…

Niezastąpione na co dzieńUrządzenia

Niezastąpione na co dzień

Nowoczesne urządzenia do miesienia coraz częściej wyposażane są w skomputeryzowane pulpity sterownicze, które niekiedy niemal w całości nadzorują pracą maszyny. Wśród piekarzy i cukierników wciąż jednak nie brakuje zwolenników urządzeń…

Dekorowanie na różne sposobyTechnologie

Dekorowanie na różne sposoby

Przy niewielkiej, rzemieślniczej produkcji kruchych ciastek, niektórzy ich producenci ręcznie ozdabiają swoje wyroby. Ma to jednak swoje minusy. Dekorowanie manualne pochłania dużo czasu i nawet przy rzemieślniczej produkcji może okazać…

Zdrowy polski lenDodatki i surowce

Zdrowy polski len

Wysoka zawartość błonnika i kwasów tłuszczowych omega-3 to główne korzyści odżywcze nowych wyrobów, które wprowadza na rynek firma Semix. Konsumenci zobaczą je w sprzedaży detalicznej na przełomie marca i kwietnia…

Kto taniej kupuje… ten sam kroiTechnologie

Kto taniej kupuje… ten sam kroi

Samoobsługowe krajalnice do chleba stają się coraz popularniejsze nie tylko w dużych supermarketach spożywczych, ale również w mniejszych sklepach z pieczywem. Niestety, głównie za granicą. W naszym kraju takie urządzenia…

Margaryny na croissantyDodatki i surowce

Margaryny na croissanty

Jeszcze przed paroma laty cukiernicy przygotowując ciasta listkujące nie zastanawiali się zbytnio nad tym, czy używana przez nich margaryna zawiera dużo, czy też mało izomerów trans. Obecnie to jeden z…

Prześwietlanie, które powinno być standardemTechnologie

Prześwietlanie, które powinno być standardem

Po co w przemyśle spożywczym stosuje się promienie X? Przede wszystkim, aby chronić długo i mozolnie budowane marki produktów. Wystarczy bowiem jeden o słabej jakości, a reputacja firmy oraz wieloletni…