Forgot Password

Default Template

Default Template

Cukiernicy i piekarze na EuroGastroWydarzenia

Cukiernicy i piekarze na EuroGastro

Targi EuroGastro i WorldHotel słyną z kompleksowej oferty dla restauracji, kawiarni, cukierni, piekarni i hoteli, a także z licznych konkursów na najwyższym poziomie. W tym roku dołącza do tej bogatej…

Gorąca czekolada na śniadanie? Czemu nie! Kolumbijczycy piją ją codziennieAktualności

Gorąca czekolada na śniadanie? Czemu nie! Kolumbijczycy piją ją codziennie

Dobry serial, ciepły koc i kubek gorącej czekolady – brzmi jak wieczór idealny, szczególnie gdy za oknem panuje zimowa aura. Okazuje się, że ten napój to także świetny sposób na…

Włoska bułka na liniach produkcyjnychTechnologie

Włoska bułka na liniach produkcyjnych

Wyrób pieczywa drobnego z ciast luźnych o wysokim TA, a tym samym także o wysokiej wydajności, jest możliwy m.in. dzięki specjalistycznym zestawom maszyn. Zastosowana w nich technologia pozwala na bardzo…

Niedoceniany składnik ciast i deserówDodatki i surowce

Niedoceniany składnik ciast i deserów

Na rynku zaopatrzenia branży cukierniczej niewiele jest mieszanek i komponentów do ciast, tortów oraz deserów o kawowym smaku. A przecież po „małą czarną” każdego dnia sięgają miliony Polaków, którzy podkreślają,…

Słodki zastrzykTechnologie

Słodki zastrzyk

W okresie wzmożonej produkcji pączków, gdy trzeba bez przerwy nadziewać nawet kilkadziesiąt tysięcy ciastek, gwarancja bezawaryjnej pracy urządzenia jest wręcz bezcenna. I nie chodzi tu tylko o mechanizm, który w…

Przyjechali z Anglii i wygrali wszystkoWywiady

Przyjechali z Anglii i wygrali wszystko

II Otwarte Mistrzostwa Polski w Formowaniu Drożdżówki Jedną Ręką za nami. Najlepszym zawodnikiem okazał się piekarz Krzysztof Kaczmarczyk z firmy Polish Baker Ltd – Piekarnia Stary Młyn w Wielkiej Brytanii.…

Ach, co to były za targi…Aktualności

Ach, co to były za targi…

Jak co roku targi Expo Sweet obfitowały w nowości branżowe. Nie zabrakło ich zarówno w segmencie mieszanek piekarsko-cukierniczych i komponentów dla lodziarzy, jak też na stoiskach wystawienniczych producentów różnych maszyn…

Zapomniane zboże chleboweDodatki i surowce

Zapomniane zboże chlebowe

Jęczmień i jego produkty są dla konsumentów m. in. źródłem błonnika pokarmowego i beta-glukanów. Pieczywo na bazie tego zboża, lub, choćby z jego niewielkim dodatkiem, ma też inne zalety, z…

Niezastąpione na co dzieńUrządzenia

Niezastąpione na co dzień

Nowoczesne urządzenia do miesienia coraz częściej wyposażane są w skomputeryzowane pulpity sterownicze, które niekiedy niemal w całości nadzorują pracą maszyny. Wśród piekarzy i cukierników wciąż jednak nie brakuje zwolenników urządzeń…

Borówki dobre na wszystkoWydarzenia

Borówki dobre na wszystko

Tomasz Szypuła i jego Lodziarnia pod Orzechem po raz kolejny bezapelacyjnie wygrali w ogólnopolskim konkursie na najlepsze lody borówkowe. O tytuł najlepszych lodów z polskiej borówki mogli walczyć wszyscy rzemieślnicy…