Default Template
Tradycyjny sycylijski deser na dobre zadomowił się w menu wielu sezonowych punktów gastronomicznych i stanowi coraz silniejszą konkurencję dla lodów. Zimny, kolorowy napój ma swoją klientelę przede wszystkim wśród najmłodszych…
Kilka interesujących mieszanek i komponentów pojawiło się na polskim rynku zaopatrzenia branży piekarsko-cukierniczej. Wszystko to za sprawą firm Uldo, CSM i Lesaffree. Pierwszy z tych producentów wzbogacił niedawno swoją ofertę…
Lodziarze zbyt dużo myślą o kosztach surowców, których używają do produkcji swoich wyrobów, a za mało o sprzedawaniu lodów – uważa Rajmund Kawalec, właściciel firmy Kames, do której należą m.in.…
Polscy konsumenci lubią zarówno drobne wypieki o prostych formach, często przypominające produkty domowej roboty, jak też wielobarwne i wielosmakowe ciastka z galaretką lub bez, polane czekoladą, obsypane cukrem itp. Jak…
Na łamach marcowego Bake & Sweet powracamy do niewielkich pieców konwekcyjno-parowych. Ich uniwersalne zastosowanie pozwala korzystać z tych urządzeń zarówno w punktach sprzedaży pieczywa, jak też w niewielkich lokalach gastronomicznych.…
Pojęcia „mikser” i „ubijaczka” dla większości cukierników i piekarzy oznaczają to samo, gdyż urządzenia te wykorzystują do takich samych celów. Zdaniem fachowców, miksery charakteryzują się jednak większą prędkością obrotową narzędzi…
W dniach 4-6 października, na ternie Międzynarodowych Targów Poznańskich, odbyły się targi branży spożywczej POLAGRA. Wydarzeniu towarzyszyły Międzynarodowe Targi Techniki Pakowania i Etykietowania TAROPAK. Obie ekspozycje zajęły łącznie 2 pawilony,…
Jęczmień i jego produkty są dla konsumentów m. in. źródłem błonnika pokarmowego i beta-glukanów. Pieczywo na bazie tego zboża, lub, choćby z jego niewielkim dodatkiem, ma też inne zalety, z…
Ziarna orkiszu są bogate w białko, a także mają lepiej przyswajalny gluten niż pszenica. To argument istotny dla wielu konsumentów, którzy m.in. z tego powodu decydują się, aby do codziennej…