Forgot Password

Default Template

Default Template

300 tysięcy bochenkówPomysł na biznes

300 tysięcy bochenków

Tyle chlebów każdego dnia ma docelowo produkować nowy zakład Piekarni Tyrolskiej, który uruchomiono w Barczewie pod Olsztynem. Jego budowa trwała trzy lata. Nowoczesny zakład ma powierzchnię ponad 20 tys. metrów…

Czym schładzać ciasto?Technologie

Czym schładzać ciasto?

W okresie letnim stałe kontrolowanie temperatury wyrabianych ciast jest bardzo istotne, m.in. z uwagi na wysokie temperatury otoczenia, panujące w zakładzie produkcyjnym. Warto pamiętać o tym, że w czasie upałów…

Temperowanie po włoskuTechnologie

Temperowanie po włosku

Podczas temperowania czekolady istotne znaczenie mają trzy czynniki: czas, temperatura i ruch. Zapewnić je mają specjalistyczne temperówki – urządzenia, które oferowane są polskiemu cukiernikowi w różnych wariantach i spełniają różne…

Nowa moda na stare zbożaDodatki i surowce

Nowa moda na stare zboża

Amarantus nazywany też szarłatem uprawiany był już ponad 3000 lat temu. Jeszcze wcześniej datuje się pochodzenie mąki kamut. Chociaż obie te rośliny, podobnie jak teff, pur pur, samopsza czy płaskurka,…

Czym barwić pieczywo?Dodatki i surowce

Czym barwić pieczywo?

Ciemne pieczywo jest przez wielu konsumentów postrzegane jako zdrowsze od białego. Uczciwość wymaga jednak tego, aby pszenne chleby barwione przez piekarzy nie imitowały wyrobów z mąk żytnich i tym samym…

Jęczmienne wypiekiDodatki i surowce

Jęczmienne wypieki

Chleby i bułki oraz słodkie wypieki z udziałem mąki jęczmiennej nie należą do podstawowego asortymentu, jaki swoim klientom oferują polscy piekarze i cukiernicy. A szkoda, bo coraz więcej świadomych konsumentów…

Mistrz niepokonanyAktualności

Mistrz niepokonany

Kolejny rok z rzędu tytuł Mistrza Polski w Formowaniu Drożdżówki Jedną Ręką trafił do Krzysztofa Kaczmarczyka, który na co dzień mieszka i pracuje w Anglii. Jego zwycięstwo nie było jednak…

Lody w kilkadziesiąt sekundDodatki i surowce

Lody w kilkadziesiąt sekund

Produkcja lodów tajskich jest banalnie prosta. Odpowiednio przygotowaną mieszankę lodową wylewa się na specjalny stół, którego stalowy blat jest zmrożony do temperatury ok. -30ºC. Masę równomiernie rozprowadza się szpatułką po…

Ostre jak brzytwaUrządzenia

Ostre jak brzytwa

Noże to akcesoria tak powszechne w zakładzie cukierniczym, że mało kto zwraca na nie uwagę. A warto przed ich kupnem zastanowić się nie tylko nad ceną i zastosowaniem, ale również…

Smakosze lubią oryginalnośćDodatki i surowce

Smakosze lubią oryginalność

To wilgotne, delikatnie aksamitne, maślane ciasto najczęściej serwowane jest pod postacią tortu np. z masą serową, ale na bazie Red Velvet z powodzeniem możemy produkować także inne wypieki, np. muffiny.…

Szukasz świeżych informacji? Zamów prenumeratę!