Rozmowa z Mariuszem Zychem, Krystianem Bolinem i Wojciechem Gaszem – technologami firmy Vortumnus.
Wywiad ze stycznia 2018 roku
Bake & Sweet: Firma Vortumnus dobrze znana jest cukiernikom, piekarzom i lodziarzom, którzy na co dzień korzystają z wielu Waszych półproduktów. Który z nich uważacie za sztandarowy? Który cieszy się największą popularnością i dlaczego?
Mariusz Zych: Numerem jeden wśród naszych produktów jest marmolada cukiernicza o smaku wieloowocowym. Klienci cenią ją nie tylko za wysoką jakość, ale także za wydajność, gdyż ma ona najniższy stopień odparowania. Ponadto po wypieku nie zmienia się jej smak, kolor oraz kształt.
Krystian Bolin: Popularnością cieszy się także Szarlotka Premium. Duża zawartość owoców, niewielka ilości musu, najniższy ubytek technologiczny to tylko kilka zalet tego produktu. Warto podkreślić, iż nie wymaga on dodatkowego zagęszczania, a podczas wypieku szarlotka nie rozpraży się.
B&S: Najczęściej w branży jesteście utożsamiani z produktami owocowymi, prażonymi, kandyzowanymi, w syropie i w żelu. Ale Wasza oferta obejmuje także inne komponenty, między innymi kremy budyniowe, pomady wodne czy też najnowsze produkty, jakimi są kajmak i nadzienie serowe. Czym kierujecie się podejmując decyzję o wprowadzaniu ich do asortymentu?
Wojciech Gasz: Zanim wprowadzimy nowy produkt do portfolio sprawdzamy, jakie jest na niego zapotrzebowanie na rynku i jakie są oczekiwania klientów. Śledzimy i analizujemy aktualne trendy w cukiernictwie, piekarnictwie oraz lodziarstwie. Zawsze przyświeca nam jeden cel: najwyższa jakość produktów oraz zadowolenie ich użytkowników.
B&S: Na Waszych stoiskach targowych pokazujecie nie tylko swoje produkty, ale też możliwości ich zastosowania w różnych wyrobach cukierniczych. Skąd Wasi technolodzy czerpią inspiracje? Czy wpierw pojawia się idea nowego nadzienia lub kremu, a potem tworzona jest receptura z jego użyciem? A może najpierw jest pomysł na ciasto lub deser, które wymagają zastosowania półproduktu o określonych parametrach i dopiero wówczas tworzycie potrzebny składnik?
K.B.: Na początku rodzi się w naszych głowach idea produktu. Następnie wokół niej pojawiają się koncepty oraz nietypowe zastosowania na ten produkt. Prosty przykład: past do lodów Vortumnus można użyć jako dodatek do deserów, kremów oraz ciast.
M.Z.: Inspiracji szukamy wszędzie, między innymi w prasie branżowej, zarówno polskiej, jak i zagranicznej. Śledzimy media społecznościowe, buszujemy w Internecie. Inspiracji dostarczają nam także targi branżowe.
B&S: Jakie nowości będzie można podziwiać podczas tegorocznych targów Expo Sweet w Warszawie?
M.Z.: Targi to idealny czas, aby zaprezentować nowości szerszej publiczności. W ofercie firmy Vortumnus mamy dwa nowe produkty: kajmak oraz nadzienie serowe. To właśnie one będę królować na naszym stoisku. Nie zabraknie również propozycji z wykorzystaniem szarlotki Premium, kremów budyniowych, past do lodów oraz owoców deserowych.
K.B.: Warto podkreślić, iż wszystkie nasze ekspozycje cukiernicze charakteryzować będą stonowane barwy, elegancja, minimalizm form oraz subtelne dekoracje. Chcemy podkreślać, iż firma Vortumnus zawsze stawia nie tylko na wysoką jakość produktów, ale także na perfekcyjne wykończenie.
W.G.:Nowością będą pokazy cukiernicze transmitowane na telebimie umieszczonym na naszym stoisku. Szczególnie zapraszamy pierwszego i drugiego dnia targów o godzinach11.30, 13.30 oraz 15.30. Razem z moimi kolegami, Mistrzami Cukiernictwa pokażemy m.in. szarlotkę w zupełnie innej odsłonie. Zabierzemy Państwa do Włoch, skąd wywodzi się tradycja monoporcji. Nie zabraknie również pokazów z wykorzystaniem suchego lodu, dwutlenku węgla oraz azotu w cukiernictwie. Będzie się działo!
Artykuł z Bake & Sweet, luty 2018