Jessica Préalpato z Francji została wyróżniona prestiżowym tytułem The World Best Pastry Chef. Po raz pierwszy w historii za najlepszego cukiernika na świecie uznano kobietę.
32-letnia Jessica Préalpato obecnie jest szefem kuchni cukierniczej w paryskiej restauracji Alain Ducasse au Plaza Athénée. Francuska stworzyła własny styl (desseralité), który koncentruje się na podkreślaniu podstawowych aromatów i zminimalizowaniu użycia cukru. Wychodząc z założenia, że desery powinny składać hołd produktom, Préalpato tworzy niepowtarzalne kreacje cukiernicze bazujące na prostych francuskich składnikach, takich jak np. orzeszki ziemne z regionu Hautes-Pyrénées lub cytrusy ze wsi w pobliżu Perpignan w południowo-wschodniej Francji. Jej minimalistyczne, owocowe desery pozbawione są ciężkich kremów, ciasta i nadmiaru cukru na rzecz lżejszych elementów. Owocom cytrusowym towarzyszy więc lekka wersja teurgoule (pudding ryżowy z Normandii), a świeże truskawki podawane są po prostu z dodatkiem mleka sojowego.