Owies ma wiele cennych właściwości, niekiedy wręcz zbawiennych dla organizmu człowieka. Trzeba jednak pamiętać o tym, że pieczywa wzbogaconego niewielką ilością ziaren, płatków lub otrąb nie można nazywać „owsianym”, a jedynie „z dodatkiem owsa”. Również śladowe ilości mąki z tego zboża w połączeniu z pszenną nie dadzą tego samego efektu, co użycie np. samej tylko mąki uzyskanej z przemiału owsa.
Ilość zakładów produkujących owsiane wypieki w oparciu o własne receptury nie jest oszałamiająca, o czym można się przekonać choćby przeglądając oferty różnych producentów z naszej branży. Podobnie jest z cukierniami, w których nawet klasyczne ciasteczka owsiane nie są czymś powszechnym, mimo iż ich produkcja raczej nie nastręcza trudności. W obu przypadkach pomocne mogą się okazać gotowe i sprawdzone mieszanki dające gwarancję uzyskania wyrobów o odpowiednio wysokiej jakości, a także – co istotne – zapewniające powtarzalność produkcji.
Jednym z nielicznych tego typu półproduktów piekarskich jest 50 % Mix Owsiany firmy Zeelandia. Jego główny składnik stanowią płatki owsiane, ale nie tylko, gdyż w mieszance znalazły się także płatki żyta, pszenicy i jęczmienia. Są też ziarna sezamu, słonecznika oraz siemienia lnianego. Jak zapewnia producent, chleb po wypieczeniu ma niezwykle bogaty smak i aromat, a dzięki dodatkom uszlachetniającym bochenki są dobrze wyrośnięte. Dłużej też zachowują swoje walory smakowe i pulchny miękisz – podkreśla Zeelandia.
Różne owsiane składniki znalazły się w kompozycji Zdrovita Owsiana, którą na naszym rynku oferuje czeska firma Semix. Jak informuje, bezpieczne przygotowanie pieczywa z tak dużą zawartością owsa stało się możliwe dzięki odpowiedniej modyfikacji i obróbce tego zboża. Mieszankę łączy się z mąką pszenną, drożdżami i wodą, a uzyskane ciasto po wypieku wyróżnia się miękiszem o sprężystości większej niż w tradycyjnym chlebie.
Kompletną mieszankę do wyrobu chleba owsianego z dodatkiem nasion chia można znaleźć w ofercie firmy Atlantis. Jej Chleb Powitalny wyróżnia się m.in. wysoką zawartością beta-glukanów, które pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi, a także dużą ilością prozdrowotnych nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega 3 (dlatego też w nazwie pieczywa ukryto słowo „witalny”).
Dużą ilość płatków owsianych (62 %) znajdziemy w mieszance piekarskiej firmy Diamant, która dedykowana jest do wyrobu zarówno bochenków, jak też bagietek i bułek, które doskonale wpisują się w trend clean label. Mix Owsiany, w którego składzie znalazły się też m.in. otręby pszenne pozwala na wypiek wyrobów nie tylko o pełnowartościowym składzie, ale również oryginalnym smaku i aromacie, a także atrakcyjnym wyglądzie. Produkty na bazie tej 33 % mieszanki wyróżniają się znacznie dłuższą świeżością niż tzw. zwykłe pieczywo.
Owsiane bułki śniadaniowe bogate w cenne dla organizmu składniki oraz charakteryzujące się niską zawartością cukrów można wypiekać korzystając z 40 % miksu Uldo Musli. Producent mieszanki z tzw. czystą etykietą podpowiada, że pieczywo to świetnie komponuje się z suszonymi żurawinami – nadają mu oryginalnego, słodkawego smaku. Oprócz otrębów i płatków owsianych, które firma Uldo wymienia na pierwszych miejscach wykazu surowców, w mieszance znalazły się też ziarna łubinu.
Koncentratem do produkcji pieczywa owsianego jest również Granix Owsiany marki AlfaPro (na zdjęciu). Uzyskane z niego produkty charakteryzują się m.in. chrupiącą, grubszą skórką, która zapobiega szybkiemu wysychaniu miękiszu, a tym samym wydłuża świeżość pieczywa. Mieszankę łączy się z mąką pszenną w proporcjach 1:3.
Zasadę pół na pół należy z kolei zastosować, gdy korzysta się z kompozycji firmy Ireks o wszystko mówiącej nazwie Chleb Owsiany.
Podobnie jak w przypadku mieszanek piekarskich, także owsianych półproduktów cukierniczych nie ma na naszym rynku zbyt wiele – doliczyliśmy się ich zaledwie pięć.
Jedną z takich kompozycji są Uldo Ciastka Owsiane przeznaczone do wyrobu znanych drobnych wypieków. Mają doskonały smak i aromat, a proces ich przygotowania jest szybki i prosty – twierdzi firma Uldo. Nie ma przeszkód, aby masę na ciastka wzbogacić o różne dodatki, takie jak żurawina, rodzynki, czekolada czy orzechy.
Mieszankę do produkcji podobnych wyrobów cukierniczych ma też firma Zeelandia – producent Q´ki Owsianych, w składzie których znalazło się dużo energetycznych, chrupiących płatków.
Koncentrat Ciasteczka Owsiane przeznaczony do produkcji słodkich kruchych wypieków bogatych w cenne składniki odżywcze poleca firma AKO. Aż ponad 70 % jej mieszanki stanowią odpowiednio wyselekcjonowane produkty pozyskane z ziarna owsa, takie jak mąka, kaszka i płatki.
Pełnoziarnista mąka owsiana oraz płatki stanowią także podstawowe składniki kompozycji Cookies Owsiane firmy Lesaffre. Istotną zaletą miksu – wymienianą przez producenta – jest fakt, że wypieczone ciasteczka długo zachowują kruchość, gdyż specjalnie opracowana formuła mieszanki zapobiega chłonięciu wilgoci z otoczenia. Z Cookies Owsiane można robić zarówno ciasteczka szprycowane, jak też produkty cięte.
Do wałkowania oraz wyciskania przeznaczona jest także masa cukiernicza przygotowana z mieszanki Ciasteczka Owsiane z Chia, którą ma w ofercie wspomniana już wcześniej firma Atlantis. Po mieszankę z dużą zawartością prozdrowotnych nasion szałwii hiszpańskiej można sięgnąć również wtedy, gdy produkcja drobnych ciasteczek w zakładzie cukierniczym jest zmechanizowana i odbywa się na multidropach.
Produkty owsiane mają wiele właściwości odżywczych. Są bogate w witaminy z grupy B, błonnik pokarmowy i różne minerały. Mają stosunkowo mało węglowodanów, ale za to aż kilka razy więcej tłuszczu niż inne zboża. Stanowią cenny składnik diety, gdyż są źródłem witaminy E oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Warto o tym wszystkim informować klientów, bo z pewnością wpłynie to na większą sprzedaż owsianych bułek lub ciasteczek.
Artykuł z Bake & Sweet, kwiecień 20217