Kilkunastu rzemieślników stanęło w kwietniu do rywalizacji o zwycięstwo w polskich eliminacjach Gelato Festival Challenge 2019.
Zawody zorganizowane w siedzibie firmy Primulator przyciągnęły do Łodzi lodziarzy z całego kraju. Jedni mogli pochwalić się długim stażem w zawodzie, inni dopiero stawiają swoje pierwsze kroki w branży. Dla jurorów nie miało to znaczenia, gdyż liczyły się tylko smak, struktura, kreatywność przy opracowaniu receptury i prezentacja gotowych lodów. Za najlepsze uznali oni lody „Solony kokos” autorstwa Ewy i Jana Grzeczki (na zdjęciu) oraz lody „Rokitnik” przygotowane przez Paulinę Pieczykolan. Pierwsze, stworzone przez rodzeństwo reprezentujące Cukiernię Grzeczka z Pobiedzisk, to połączenie smaku kokosowego z owocowym sosem otrzymanym z mango i yuzu. Z kolei lody sorbetowe przygotowane przez przedstawicielkę Piekarni Bagietka z Kostrzyna nad Odrą miały smak rokitnika wzbogacony variegato z kwiatu kaktusa meksykańskiego.
Podczas tegorocznej edycji polskich eliminacji Gelato Festival Challenge organizatorzy przygotowali także nagrodę dla najlepszego ich zdaniem uczestnika zawodów w wieku poniżej 30 lat. W kategorii Next Generation zwyciężczynią została Dorota Lis z Cukierni Szorski z Ostrowa Wielkopolskiego, autorka lodów pistacjowych.