Muffiny można z powodzeniem przygotować nawet w niewielkiej rzemieślniczej cukierni, a zyski ze sprzedaży tych wyrobów mogą być większe niż dochody z produkcji tradycyjnych babek. Te niewielkie wypieki z ciast biszkoptowo-tłuszczowych mogą też być ciekawą alternatywą dla wielkanocnych ciast „wielkoformatowych”.
Nie brakuje cukierni, w których od kilku lat muffiny stanowią atrakcyjne urozmaicenie oferty ciast, zwłaszcza w okresie Wielkanocy. Popyt na te niewielkie babeczki jest nie tylko w czasie świąt, a po słodkie przekąski sięgają nie tylko młodzi konsumenci. Również osoby starsze dostrzegają liczne zalety muffin, które można jeść w każdych warunkach: w podróży, na spacerze, w pracy lub na przyjęciu w domu. Zaletą tych wypieków jest niewątpliwie bogactwo smaków, jakie mogą dostarczać konsumentom. Niewiele jest dodatków, które nie pasują do tych ciastek. Owoce, orzechy, bakalie, czekolada, mak, miód, korzenne przyprawy, termostabilne kremy – to wszystko oczywiście może znaleźć się w babeczkach i sprawić, że nabiorą one szczególnego, indywidualnego charakteru. Duże pole do popisu mają też gastronomowie oraz piekarze produkujący słone przekąski. Ciastka ze szpinakiem, oliwkami, suszonymi pomidorami, farszami warzywnymi, grzybami, z serem… Dietetyczne i sycące. Na bazie mąki żytniej i bezglutenowe. Możliwości produkcji są ogromne, podobnie jak zainteresowanie ze strony klientów.
W tym artykule skoncentrujemy się jednak na produktach o słodkich smakach, które można przygotować z gotowych mieszanek cukierniczych. W opisie miksów do ciast biszkoptowo-tłuszczowych muffiny bardzo często wymieniane są jako jeden z produktów, które można przygotować z danej mieszanki. Teoretycznie da się je zrobić z każdego ciasta do babek piaskowych, jednak producenci komponentów cukierniczych często mają w ofertach komponenty specjalnie dedykowane do wyrobu muffin. O niektórych z nich przeczytacie poniżej.
Waniliowe
Wśród mieszanek do mini-babeczek przeważają półprodukty przeznaczone do wypieku ciastek o delikatnym, waniliowym smaku. Głównie dlatego, że są one uniwersalne i z łatwością można je wzbogacić o różne dodatki, a także aromaty (np. cytrynowy czy pomarańczowy).
Koncentrat prostych i szybkich w przygotowaniu słodkich drobnych wypieków proponuje firma Zeelandia. Mieszanka Muffiny Amerykańskie wyróżnia się m.in. dużą wydajnością i nie wymaga dodatku jaj. Ciasto przed wypiekiem może leżakować nawet do 4 godzin, a także może być zamrażane – informuje producent dodając, że wypieczone babeczki o przyjemnym waniliowym smaku długo zachowują świeżość.
Waniliowy smak mają także wyroby przygotowane z mieszanki KOMPLET Gourmet Muffin firmy KOMPLET Polska. Cechuje je delikatny miękisz o bardzo dużej wilgotności, a także duży przyrost objętości podczas wypiekania. Zaletą 100 % mieszanki jest łatwa i powtarzalna produkcja zarówno babeczek, jak też ciast na blasze i innych wypieków z ciasta biszkoptowo-tłuszczowego.
Inną kompozycją wypiekową jest KOMPLET Magic Muffin, która pozwala na przygotowanie ciasta, które za pomocą innych składników pozwala produkować m.in. babeczki jagodowe, porzeczkowe, jabłkowo-cynamonowe, orzechowe, z rumem i rodzynkami – wymienia wspomniany producent.
Muffinki o Smaku Waniliowym to jedna z kilku babeczkowych mieszanek firmy Credin. Z kompozycji ciasta biszkoptowo-tłuszczowego uzyskuje się wyroby o puszystej strukturze miękiszu, o jasno-żółtej barwie i chrupiącej skórce na zewnątrz. Dzięki dużej wilgotności wypieków gotowych wyróżniają się one dłuższą świeżością. Także ta łatwa w użyciu mieszanka pozwala wykreować wiele różnych wariantów babeczek, m.in. w wersji cupcake.
Wyjątkowo długi okres przydatności do spożycia mają też wypieki z biszkoptowo-tłuszczowej mieszanki Muffin Mix, którą firma Credin poleca także na spody do ciast z owocami.
Łatwa w użyciu, zapewnia bogaty i harmonijnie zbalansowany smak, idealny kształt „grzybka”, delikatna tekstura, brak barwników i konserwantów, odporność na zamrażanie i odmrażanie. Takie cechy wedle zapewnień firmy Dawn ma 100 % mieszanka Dawn Muffin Mix Wanilia o charakterystycznej, amerykańskiej formule – do miksu należy dodać jedynie olej i wodę. Ciastka opracowane na podstawie oryginalnej receptury stanowią doskonałą bazę do nadziewania i dekorowania.
Amerykański rodowód mają także kompozycje wypiekowe, jakie polskim rzemieślnikom od ubiegłego roku oferuje firma CSM. Mowa o produktach marki Henry Henry z linii Original American Sweets, do których należy także mieszanka American Cake & Muffin. Pozwala ona przygotować ciasto biszkoptowo-tłuszczowe o szerokim zastosowaniu w codziennej produkcji cukierniczej – zarówno duże wypieki foremkowe o wielu smakach, jak też różne wersje niewielkich babeczek, m.in. jabłkowo-cynamonowych z jagodami.
Uniwersalne zastosowanie mają również komponenty firmy Pfahnl. Jej
Koncentrat na muffiny adresowany jest zarówno dla tych producentów, którzy chcą wzbogacić swój asortyment o delikatne babeczki charakteryzujące się m.in. specyficznym soczystym miękiszem, dobrym rozrostem i dające możliwość stosowania różnych nadzień, jak też dla cukierników preferujących ciasta tradycyjne.
Tak samo szerokie możliwości zastosowania daje miks Muffin Clean Label. Jego również można użyć do wyrobu zarówno klasycznych ciast biszkoptowo-tłuszczowych i babek piaskowych, jak też amerykańskich muffin, a nawet ciast brownies. Wyroby podczas produkcji uzyskują dobrą objętość, a ich delikatny miękisz przyciąga przyjemnym smakiem i aromatem. Dodajmy, że jest to mieszanka z produkcji wyrobów z tzw. czystą etykietą, czyli pozbawionych dodatków E, barwników, konserwantów i wzmacniaczy smaku oraz emulgatorów.
Kompletną mieszankę do szybkiego przygotowania m.in. amerykańskich babeczek poleca także firma Uldo – producent mieszanki biszkoptowo-tłuszczowej Waniliowa Inspiracja. Miks dedykowany do produkcji puszystych wyrobów z owocami, babek i oczywiście także muffin zapewnia wypiekom wilgotny miękisz, który przez długi czas zachowuje świeżość oraz przyjemny, waniliowy smak i aromat.
Szeroki wachlarz muffinek, które można wzbogacać różnorodnymi aromatami, owocami i nadzieniami powstaje z kompozycji Tegral Satin Muffin. Zastosowana w mieszance technologia Acti Fresh pomaga zachować świeżość produktu i poprawia jego właściwości, takie jak miękkość, wilgotność, spójność i sprężystość – zapewnia firma Puratos.
Czekoladowe
Nieco mniej popularne od muffinów o waniliowym smaku są ciastka czekoladowe, które oferuje duża część wspomnianych wcześniej producentów.
W asortymencie Zeelandii znajdziemy Muffiny Amerykańskie Choco,
firma Dawn poleca Muffin Mix Chocolate, Master Martini ma w ofercie Fiorfiore Chocomuffin, Puratos jest producentem mieszanki Tegral Satin Muffin Cocoa, zaś KOMPLET Polska do produkcji muffin i innych ciast biszkoptowo-tłuszczowych poleca mieszankę KOMPLET CzekoBella Soft o smaku mlecznej czekolady i czekoladowo-orzechowym aromacie Gianduja.
Koncentratem przeznaczonym szczególnie do przygotowania popularnych babeczek jest Uldo Muffin Czekoladowy. Dzięki starannie dobranym surowcom technolodzy firmy Uldo stworzyli mieszankę, która zapewnia wypiekom miękisz o wyjątkowej strukturze, wilgotny i świeży przez długi czas. Swój wyrazisty smak muffiny zawdzięczają zawartości belgijskiej czekolady – informuje producent dodając, że składniki funkcjonalne mieszanki umożliwiają produkcję muffin zarówno ręcznie w zakładach rzemieślniczych, jak też na skalę przemysłową, z zastosowaniem automatów mieszająco-dozujących.
Mocny i pełny smak, a także ciemna, intensywna barwa miękiszu – takie cechy mają ciastka wyprodukowane z mieszanki Muffiny Czekoladowe firmy Pfahnl. Wyróżniają się one m.in. elastycznością dozowania, możliwością produkcji z zastosowaniem technologii głębokiego mrożenia, a także wydłużoną świeżością wyrobów finalnych.
Szybsze przyrządzanie ciasta w porównaniu z tradycyjną recepturą oraz powtarzalna jakość wypieków to z kolei zalety, które wymienia firma Credin zachwalając swój koncentrat ciasta biszkoptowo-tłuszczowego Muffinki o Smaku Czekoladowym.
Producentem mieszanki cukierniczej do wyrobu muffinek i babeczek o intensywnie czekoladowym smaku i aromacie jest również firma Lesaffre. Jej wyroby przygotowane na bazie koncentratu Czeko-Muffin są delikatne i puszyste w środku, a także długo zachowują wilgotność, co wiąże się z wydłużonym okresem przydatności do spożycia wypieczonych ciastek. Z miksu z powodzeniem można przygotować także różnego rodzaju ciasta babkowe i blaty. Wśród zalet mieszanki jej producent wymienia też m.in. duży przyrost objętości wyrobu gotowego, miękisz o drobnych porach, delikatną skórkę oraz powtarzalność produkcji.
Ciemne babeczki można też przygotować bazując na miksach firm CSM (American Cake & Muffin Dark marki Henry Henry z linii Original American Sweets), Puratos (Tegral Satin Muffin Cocoa), Eco Trade (Ciasto Czekoladowe – Czystsza Etykieta) czy Dawn (Dawn Muffin Mix Czekolada UTZ).
W ofercie tego ostatniego producenta znajdziemy także innowacyjną kompozycję wypiekową jaką jest Muffin Mix Owsiany. Ta mieszanka zawierająca 25 % płatków owsianych, pozwala stworzyć interesujące wyroby cukiernicze, które są nie tylko smaczne, ale też funkcjonalne. Miks do szybkiej oraz powtarzalnej produkcji niewielkich babeczek jest odpowiedzią na potrzeby współczesnego rynku cukierniczego, który nie może pozwolić sobie na żadne kompromisy – twierdzi producent i dodaje, że atrakcyjne, puszyste i delikatne muffiny owsiane dedykowane są zwłaszcza dla konsumentów poszukujących zdrowszej alternatywy dla klasycznych babeczek.
Muffiny można kupić nawet w tych rzemieślniczych cukierniach, które ich nie produkują. Spora część babeczek oferowanych w sprzedaży to bowiem wyroby przemysłowe, które w formie mrożonek dostarczane są do sklepów, kawiarni czy punktów gastronomicznych na stacjach paliw.
Artykuł z Bake & Sweet, marzec 2019