Firma Lesaffre sukcesywnie powiększa swoją ofertę mieszanek do produkcji pieczywa z czystą etykietą. W ostatnim okresie wzbogaciła się ona o miksy 8 Ziaren i Owsiany.
Pierwsza z tych kompozycji piekarskich to w 100 % naturalny produkt przeznaczony do wypieku chlebów wzbogaconych dużą ilością ziaren. Jak informuje producent: zastosowanie odpowiednio dobranych, wysokiej jakości składników sprosta oczekiwaniom i zaspokoi głód nawet najbardziej wymagających zwolenników zdrowej żywności. Funkcjonalne pieczywo 8 Ziaren (na zdjęciu) jest doskonałym źródłem magnezu, cynku, żelaza i białka, a także ma wysoką zawartością fosforu i błonnika pokarmowego.
Z kolei Owsiany to 40 % miks do wyrobu wieloziarnistego pieczywa mieszanego z dodatkiem płatków owsianych i żytnich, słonecznika oraz brązowego siemienia lnianego. W mieszance znalazła się także m.in. pełnoziarnista mąka owsiana, zakwas z pszenicy durum oraz słód jęczmienny, które w istotny sposób wzbogacają smak i aromat wypieków. Chleb Owsiany ma charakterystycznie chrupiącą, rustykalnie spękaną skórkę, a jednocześnie pulchny miękisz o równomiernej porowatości i jasnym, naturalnym kolorze – zachwala firma Lesaffre.
Wśród innych, nowszych mieszanek wspomnianej firmy na uwagę zasługują także dwie kompozycje cukiernicze.
Ciasto Orkiszowe jest – jak reklamuje producent – nowatorską mieszanką do wyrobu ciasta biszkoptowo-tłuszczowego, którego doskonała jakość gwarantuje użycie w recepturze 100 % pełnoziarnistej mąki orkiszowej (bez dodatku oczyszczonej mąki pszennej). Mieszanka znacznie upraszcza przygotowanie ciasta oraz zapewnia uzyskanie wypieków o sprężystym miękiszu i wydłużonej świeżości. Zaletą stosowania tej mieszanki jest także gwarancja powtarzalności produkcji.
Podobne zalety mają wypieki z uniwersalnego miksu Ciasto De Luxe, który jest dedykowany do wyrobu różnego rodzaju ciast biszkoptowo-tłuszczowych. Mają one naturalny kolor, łagodny smak i wilgotny miękisz. Jego sprężysta struktura zapewnia m.in. stabilne trzymanie nadzień i owoców. Ważną zaletą tej mieszanki jest też jej ekonomiczna receptura.
W nowej ofercie Lesaffre znalazło się także coś dla gastronomów. Mowa o mieszance do produkcji gofrów oraz naleśników. Jej odpowiednio dobrane składniki, do których należy dodać tylko olej i wodę (w przypadku naleśników również mleko), zapewniają uzyskanie aromatycznych produktów o pożądanych cechach. Gofry mają chrupką, kruchą skórkę i lekkie biszkoptowe wnętrze, zaś naleśniki są puszyste i elastyczne.