Miesięcznik Bake & Sweet jest ogólnopolskim pismem branżowym dedykowanym dla właścicieli piekarni, zakładów cukierniczych oraz pracowni lodziarskich. Trafia także do przedstawicieli sektora HoReCa – głównie do restauratorów korzystających z gotowych produktów mrożonych oraz do szefów hotelowych cukierni, którzy we własnym zakresie produkują ciastka i ciasta, torty, praliny, słodkie desery itp.
Pismo ukazuje się nieprzerwanie od listopada 2010 roku. Kolportowane jest wyłącznie w systemie wysyłki bezpośredniej do firm ściśle związanych z tematyką, jaka poruszana jest na łamach magazynu. Inną formą dystrybucji jest bezpłatne rozdawanie miesięcznika przy okazji ważnych wydarzeń branżowych organizowanych rokrocznie w naszym kraju. Mowa o ogólnopolskich targach Expo Sweet, EuroGastro, Polagra Tech czy Bakepol, jak też o regionalnych Sweet Targach i innych mniejszych imprezach o zasięgu lokalnym.
Łączny nakład Bake & Sweet wynosi 6000 egzemplarzy.
Pismo ukazuje się 11 razy w miesiącu (w okresie wakacji połączone jest wydanie lipcowo-sierpniowe).
Oprócz tradycyjnej formy drukowanej, magazyn na życzenie części prenumeratorów jest wysyłany w wersji elektronicznej (plik PDF).
Silnym narzędziem marketingowym dla miesięcznika Bake & Sweet jest strona internetowa www.bakeandsweet.pl, która klientom i partnerom handlowym naszego pisma pozwala dotrzeć do szerokiego grona odbiorców z informacją np. w formie banera reklamowego, artykułu sponsorowanego czy zdjęcia promocyjnego.