Wśród słodkich wypieków z dodatkiem cytryn i limonek przeważają babki, które wswoich ofertach mają niemal wszyscy krajowi producenci i dystrybutorzy mieszanek cukierniczych.
Cukiernicyprodukujący ciasta biszkoptowo-tłuszczowe i na co dzieńkorzystający z różnych miksów oferowanych przez firmę Zeelandiawiedzą, że wśród tych komponentów znajdą także Sandię Cytrynową. Ta prosta i szybka w użyciu mieszanka do wyrobu babki o orzeźwiającym cytrynowym smaku pozwala wyeliminować wahania jakościowe surowców,a także ograniczyć błędy, jakie może popełniać cukiernik. Często dochodzi do nich przy natłoku produkcji w zakładzie orazwówczas, gdy korzysta się z niestandaryzowanych surowców.
Nowym produktem w ofercie Zeelandia jest inna mieszanka biszkoptowo-tłuszczowa o wszystko mówiącej nazwie CiastoCytrusowe. Można jej używać dowypiekania blatów, babek lub muffin o naturalnym aromacie iorzeźwiającym smaku, który został podkreślony przez dodatek kolendry. Wypieki charakteryzują się delikatnym i wilgotnym miękiszem o puszystej strukturze.
Firma AKO poleca rzemieślnikom mieszankę BabkaCytrynowa pozwalającą na łatwe przygotowanie ciasta i gwarantującą wyrównaną, bardzo dobrą jakość wypieków o ciepłej barwie oraz wyrazistym smaku i zapachu cytryn. Koncentrat umożliwia produkcję wyrobów cukierniczych z owocami lub bakaliami, a także stanowiących podkład pod bitą śmietanę lub kremy tortowe.
BabkaCytrynowa Koncentrat to z kolei mieszanka firmy Uldo, która gwarantuje uzyskanie puszystych i wilgotnych babek piaskowych o charakterystycznym smaku. Wygodny i łatwy w użyciu koncentrat zapewnia powtarzalność produkcji wypieków o miękiszu świeżym przez długi czas – informuje producent. Zastosowanie miksu generuje spore oszczędności, gdyż w koncentracie nie ma mąki i cukru, które dodaje się bezpośrednio w cukierni.
Do babek, blatów biszkoptowych oraz ciast z owocami i nadzieniem przeznaczona jest też mieszanka KOMPLET Cytrynowe Soft – produkt firmy KOMPLET Polska (na zdjęciu). W porównaniu do innych wyróżnia się m.in. zawartością specjalnego termostabilnego granulatu, który nie ulega zniszczeniu podczas produkcji ciasta. Tenoryginalny dodatek o smaku i aromacie świeżej cytryny jest wyraźnie widoczny w miękiszu gotowego produktu cukierniczego.
Kilkaaromatycznych biszkoptowo-tłuszczowych miksów ma w asortymencie firma Credin. Ciasto Lemoniada, podobnie jak inne mieszanki z linii Soft, cechuje długa świeżość i wilgotność, delikatna struktura oraz pulchność miękiszu. W składzie miksu znalazły się m.in. naturalny koncentrat z cytryny i soku cytrynowego. Do wypieku tradycyjnej babki piaskowej oraz muffinów dedykowane są także mieszanki Bakmix90 o smaku cytrynowym oraz SuperBabka. Ta druga wyróżnia się elastycznością w przygotowaniu i może być użyta np. do produkcji spodów pod świeże owoce lub do wyrobu keksów. Wypieki mają lekko waniliowy aromat z wyraźną nutą skórki cytrynowej.
Cozonac Lemon to z kolei koncentrat do wyrobu tradycyjnego ciasta bałkańskiego o delikatnym cytrynowym aromacie, które tradycyjnie zawijane jest w fantazyjne wzory i przygotowywane zazwyczaj z nadzieniem makowym lub orzechowym. 10 % miks może z powodzeniem konkurować z coraz popularniejszą u nas włoską babką drożdżową Panettone.
Wybór cytrusowych ciast ma również firma Eco Trade. Delikatną teksturę i wyjątkowy smak – jak twierdzi producent – zapewnia kompletny miks Babka Standard Citron. Gwarantuje on łatwe i szybkie przygotowanie ciasta, a także powtarzalność wypieków.
100 % mieszanką jest też Babka Cytrynówka, której szczególną cechą jestmożliwość uzyskania puszystego ciasta o dużej objętości.
Z kolei w koncentracie Montana, obok naturalnych olejków eterycznych i aromatów cytryny, znalazł się także sproszkowany miąższ pomarańczy. Miks ten może być stosowany przy produkcji szerokiego asortymentu cukierniczego, m.in. blatów, rantów tortowych, muffin.
Eco Trade jest też producentem mieszanki do przemysłowej i półprzemysłowej produkcji drobnych Ciasteczek Kruchych o smaku cytrynowym.
Do tego samego asortymentu, a także do wypieku aromatycznej biszkoptowo-tłuszczowej babki z owocami lub bakaliami służy także gotowy komponent o nazwie Lemon Bake firmy CSM. Producent zwraca uwagę na atrakcyjny cytrynowy smak i zapach oraz słoneczny kolor miękiszu.
W ofercie firmy Lesaffre znajdziemy Extra Babkę Cytrynową do wypieku ciast biszkoptowo-tłuszczowych o delikatnym, wilgotny miękiszu o równomiernej strukturze i naturalnym kolorze, a także długotrwałej świeżości uzyskanej bez użycia środków konserwujących.
Podobne produkty znajdziemy też w ofertach firm: APC (kompletny miks Babka APC Cytrynowa), Atlantis (mieszanki Babka Cytrynowa oraz Ciasto Limonka o równie orzeźwiającym, ale nieco innym smaku), Soreno (Babka Cytrynowa o słoneczno-żółtym miękiszu) oraz Helios Food (biszkoptowo-tłuszczowa Babka Cytrynowa o wilgotnej, lekkiej konsystencji).
Artykuł z Bake & Sweet, maj 2017