Dynamika rozwoju w branży piekarniczej jest nie do zatrzymania i zmienia znacząco definicję i funkcję piekarni, a co za tym idzie zmienia się funkcja i zadaniowość urządzeń do przygotowania, serwowania i ekspozycji szeroko pojętej oferty piekarniczo-gastronomicznej. Podobnie jak na innych dojrzałych rynkach, firmy z sektora piekarniczego w naszym kraju stoją wobec konieczności poszukiwania synergii i poszerzania spektrum prowadzonej działalności.
Linia PRIMA posiada szereg modułów tematycznych odpowiadających dzisiejszym potrzebom projektowania piekarni. Pierwszym elementem zwracającym uwagę jest moduł kawowy. To specjalnie zaprojektowana stacja, na której znajdziemy miejsce na ekspres i młynek oraz elementy konieczne do ich obsługi, jak wybijak do kolby ze zintegrowanym koszem na fusy, szafkę do magazynowania kawy, kubków czy filiżanek. Element wyposażony jest także w zlew bardzo potrzebny przy pracy z ekspresem. Całość została zaprojektowana z myślą o ergonomii pracy baristy. Element stanowi integralną całość z witrynami chłodniczymi PRIMA co gwarantuje spójny i profesjonalny wygląd całej linii frontowej. Co bardzo ważne, „kawa” zostaje tu postawiona w pierwszej linii sprzedażowej, co za tym idzie zawsze zwraca na siebie uwagę, generuje impulsywny zakup, a barista przygotowujący kawę stoi przodem do klienta, co pozwala na swobodną komunikację werbalną i niewerbalną podczas pracy.
Kolejnym elementem wykraczającym poza ramy standardowych rozwiązań części ekspozycyjno-wydawczej jest opatentowany przez firmę Graner moduł PRIMA COOK z blatem do podgrzewania potraw. Blat może być z drewna, kamienia lub szkła. Urządzenie posiada płynna regulację temperatury, która pozwala podgrzewać w zakresie do +95ºC przygotowane wcześniej dania. A możliwości posiłków, które mogą znaleźć się w designerskim garnku na takim urządzeniu jest nieograniczona. Od owsianek i parówek na śniadanie przez kaszotto, potrawki ryżowe, po gołąbki, mięsa czy makarony. O to właśnie chodzi, żeby menu było zmienne i zakładało podawanie limitowanych, przygotowywanych codziennie potraw. Klient nie czeka na podgrzewanie czy przygotowanie posiłków, co w dzisiejszych czasach dla większości ma ogromne znaczenie. Czas wydania odbywa się w czasie rzeczywistym, a klient codziennie może skorzystać z nowej oferty menu.
Moduł z grzewczym blatem dodatkowo może posiadać półkę wydawczą STAY HOT, która wyposażona jest w lampy podtrzymujące temperaturę nałożonych na talerz potraw. To niesamowite rozwiązanie, w całości zaprojektowane i wyprodukowane przez firmę Graner, które nawet na jednym metrze linii frontowej pozwala nam na wprowadzenie ciepłej oferty jedzeniowej.
Trzecim modułem zwracającym uwagę jest ZUPOWNIK pozwalający nam na stałe podgrzewanie płynnych potraw – głównie zup tradycyjnych, modnych przecierek warzywnych czy gulaszu. Płynna regulacja temperatury pozwala na ekspozycję ciepłej potrawy przez cały dzień bez niebezpieczeństwa ich przegrzania.
Linia witryn i urządzeń PRIMA wyprodukowana przez firmę Graner wprowadza zupełnie nowe możliwości dla rozwoju branży piekarniczej, jest też bardzo dobrą odpowiedzią na ewolucję jedzeniową, jaka dokonuje się w dzisiejszych czasach. Praca w piekarnio-kawiarniach z laptopem, szybki styl życia, decyzyjność impulsowa, kult zdrowego jedzenia i bycia „fit” jest powszechnym zjawiskiem w dużych aglomeracjach. Urządzenia linii PRIMA dają możliwość odpowiedzi na ten trend i przy właściwym ich zagospodarowaniu zdecydowanie podnoszą dzienny rachunek wpływów każdej piekarni. Co ważne, nie musimy decydować się na wszystkie moduły i konieczność wprowadzenia pełnego menu. Po to urządzenia zostały zaprojektowane modułowo, aby każdy mógł zaprojektować linie wydawczą według swojej koncepcji i potrzeby.
Zjawisko wprowadzenia oferty jedzeniowej do piekarni jest faktem, pytanie tylko jak szybko będzie się rozwijać. Kto pierwszy to zrozumie i odpowie na zapotrzebowanie klienta, ten wygra najwięcej.
Artykuł promocyjny firmy Graner