Nowej generacji skoncentrowaną bazę do ubijania, nadziewania oraz do lodów proponuje cukiernikom firma CSM. Na targach Expo Sweet pierwszy raz zaprezentowała ona Puffin sygnowany marką Masterline.
Baza ta – jak podkreśla producent – umożliwia szybkie ubijanie, zapewnia lekką konsystencję i wszechstronne użycie w szeroko pojętym cukiernictwie. Puffin o mocno skoncentrowanej formule doskonale łączy się z czekoladami, owocami i pulpami. Świetnie sprawdza się przy produkcji nadzień do wszelkiego rodzaju ciast, ale także jako baza do przygotowania lodów oraz deserów lodowych. Półprodukt stworzony na bazie tłuszczów roślinnych może być ubijany maszynowo lub w automatach do śmietanki. CSM podpowiada, że Puffin o delikatnym, świeżym smaku można bez problemu łączyć z naturalną śmietanką, co pozwala podkreślić je smak, a jednocześnie zmniejszyć koszty użycia. Może być także w różnych proporcjach ubijany z maślanką, kremami roślinnymi czy mlekiem kokosowym.
Ważną cechą Puffin jest jego lekki smak i fakt, że szybko rozpuszcza się na podniebieniu, podobnie jak świeża śmietana.
Dodajmy, że produkt ten znany jest już cukiernikom w Europie, ale dopiero teraz znalazł się w zasięgu ręki polskiego rzemieślnika.