Nastały wakacje, a wraz z nimi okres, kiedy organizowane są różne jarmarki i festyny, którym często towarzyszą imprezy nazywane Dniami Chleba lub Świętami Chleba. Wiele z nich na dobre wpisało się już w kalendarz lokalnych wydarzeń, a niektórym towarzyszyła także promocja na cały kraj.
Trwający przez trzy tygodnie Jarmark św. Dominika w Gdańsku (w tym roku rozpocznie się 27 lipca, a zakończy 18 sierpnia) jest największym i najstarszym tego typu wydarzeniem w Polsce. Jego tradycja liczy sobie już ponad 750 lat, a atrakcyjność wynika głównie z połączenia szerokiej oferty handlowej (ponad 1000 kramów i stoisk) z bogatym programem kulturalnym. To wszystko sprawia, że rokrocznie jarmark na gdańskiej Starówce przyciąga kilka milionów osób – głównie turystów. Od ponad 20 lat ważnym wydarzeniem towarzyszącym tej imprezie jest Święto Chleba, które przyciąga nie tylko piekarzy z Trójmiasta i okolic, ale z całej Polski. Klienci na jarmarku szukają głównie regionalnych wypieków, ale nie tylko z Kaszub czy Kociewia. Po raz kolejny na gdańskim Święcie Chleba, które w tym roku odbędzie się 28 lipca pojawią się też wystawcy z Litwy i Ukrainy.
W trakcie imprezy na Długim Targu jak zwykle nie zabraknie atrakcji, wśród których należy się spodziewać m.in. kolejnej edycji konkursu dla publiczności na najlepszy chleb domowego wypieku, a także konkursów dla piekarni i cukierni, które prawdopodobnie powalczą o to, kto przygotuje najatrakcyjniejszy smakołyk Święta Chleba. Co prawda, w chwili zamykania tego wydania Bake & Sweet, nie były jeszcze znane szczegóły tego wydarzenia, ale spodziewać się należy, iż jego organizatorzy staną na wysokości zadania i podobnie jak w poprzednich latach, także i w tym roku nie zabraknie atrakcji zarówno dla dorosłych, jak i najmłodszych konsumentów.
Co roku jedną z największych imprez organizowanych w ciechanowieckim Muzeum Rolnictwa jest Podlaskie Święto Chleba, które jak magnes przyciąga ponad 20 tysięcy turystów. Mogą oni przez cały dzień (w tym roku będzie to 11 sierpnia) kupić wypieki kilkudziesięciu piekarni z regionu, skosztować wyrobów ze stoisk z jadłem regionalnym oraz uczestniczyć w atrakcyjnych pokazach tradycji ludowej. Podlaskie Święto Chleba jest niezwykle atrakcyjną imprezą zarówno z uwagi na mnogość firm piekarniczych prezentujących swoje wyroby, zespołów folklorystycznych i kapel ludowych występujących z repertuarem tradycyjnej muzyki ludowej o tematyce żniwnej i dożynkowej, jak również twórców ludowych oraz handlarzy rękodziełem, których każdego roku jest ponad setka.
Celem imprezy jest zachowanie i przekaz tradycji żniwnych oraz obrzędów jej towarzyszących, a także wzmocnienie poczucia tożsamości regionalnej i ochrona dziedzictwa kultury ludowej – informuje organizator wydarzenia o interaktywnym charakterze. Jego uczestnicy mogą brać aktywny udział, m.in. w koszeniu zboża, ustawianiu snopków czy młóceniu zboża cepami.
Tegoroczne Święto Chleba i Piernika w Jaworze, które odbędzie się od 22 do 25 sierpnia, po raz kolejny będzie promować i kultywować staropolskie tradycje związane z pieczywem i piernikami. Okazałe bochny, dziesiątki form i setki smaków wypiekanych od początku do końca na oczach gości – tego można się spodziewać pod koniec sierpnia na imprezie zorganizowanej przez gminę Jawor. Animacje piekarnicze pozwolą z bliska przyjrzeć się najwyższym umiejętnościom piekarzy i metodom ich pracy. Zapach cynamonu i przypraw korzennych zaprowadzi odwiedzających wprost na stoiska z piernikami, gdzie będzie można poznać zarówno współczesne, jak też XVI-wieczne receptury tych ciast.
Jak co roku odbędzie się kilka imprez dedykowanych specjalnie branży. Jedną z nich będzie kolejna edycja konkursu na najpiękniejszą Rzeźbę Piekarsko-Cukierniczą. Podczas jaworskiego święta po raz kolejny wybrany zostanie Piekarz Roku. Tytuł ten jest przyznawany osobom szczególnie wyróżniającym się w naszej branży, bez względu na ich staż w zawodzie czy wielkość piekarni, którą prowadzą lub,w której pracują. Organizatorzy zachęcają do rywalizacji także konsumentów, dla których zorganizowany będzie ogólnodostępny konkurs na najlepszy chleb domowego wypieku.
Już po wakacjach, 8 września zaplanowano kolejną edycję Lubelskiego Święta Chleba, które przyciągnie piekarzy i cukierników do Muzeum Wsi Lubelskiej, który jest jednym z największych skansenów w Polsce. Pierwsza tego typu impreza zgromadziła jedynie kilku wystawców i skromną rzeszę zwiedzających. Obecnie nie sposób sobie wyobrazić życia lubelskiego rzemiosła piekarniczego i cukierniczego bez Święta Chleba, które pod wieloma względami jest świetną okazją do promowania zarówno lokalnego rzemiosła, jak i samego miasta. Tradycją są liczne konkursy i wydarzenia medialne. Chociaż nie ma oficjalnego programu tego święta, to można się spodziewać, że – podobnie jak w latach ubiegłych – wystawcy będą rywalizować m.in. o to, kto przygotuje najładniejsze plecionki, chleby weselne, ozdoby z marcepana, torty i korowaje oraz najlepszy cebularz lubelski.