W listopadowo-grudniowym wydaniu naszego magazynu kilka stron poświęcamy wybranym targom branżowym, które są atrakcyjne dla właścicieli małych i dużych zakładów piekarsko-cukierniczych, a także dla osób zajmujących się rzemieślniczą produkcją lodów.
Co roku włoskie targi Sigep potwierdzają, że są największą i najbardziej urozmaiconą imprezą branżową na świecie, adresowaną zarówno do rzemieślników działających na rynku lodów, ciast, słodyczy i produktów piekarniczych, jak również do zakładów przemysłowych w tych branżach.
Już od 18 do 22 stycznia 2020 r. w Rimini, w halach wystawienniczych o powierzchni 129 tysięcy m² po raz 41. zaprezentowane będą najnowocześniejsze maszyny, urządzenia i technologie produkcji, surowce oraz dodatki piekarsko-cukiernicze, wyroby dekoracyjne i czekoladowe, a nawet pizza. Dla tej ostatniej jak zwykle przewidziano specjalny sektor, co nie powinno specjalnie nikogo dziwić – wszakże to po części produkt piekarski, którego niekwestionowaną ojczyzną są przecież Włochy.
Dla wielu odwiedzających targi Sigep to wyśmienita okazja, aby zapoznać się z najnowszymi trendami na rynku lodziarskim i to przede wszystkim w tym celu przyjeżdżają do Rimini. Co roku średnio aż jedna piąta gości targowych pochodzi z zagranicy i śmiało można powiedzieć, że reprezentują oni niemal cały świat. Oczywiście, nie brakuje również wystawców i zwiedzających z naszego kraju, których z edycji na edycję targów jest coraz więcej.
Oprócz możliwości zapoznania się z najnowszymi rozwiązaniami technologicznymi i nowymi surowcami oraz półproduktami, zarówno dla lodziarzy, jak też cukierników, piekarzy czy baristów, Rimini od wielu lat jest także areną rywalizacji najlepszych mistrzów cukiernictwa. Podczas przyszłorocznej edycji tej imprezy rozegrana zostanie m.in. kolejna edycja mistrzostw Coppa del Mondo della Galeteria z udziałem reprezentacji Polski.
Jak zwykle, niemal od razu po targach Sigep rozpocznie się światowej rangi impreza w Kolonii, na którą zjadą przedstawiciele branży cukierniczej ze wszystkich kontynentów, aby pochwalić się swoimi produktami i zapoznać z aktualnymi trendami na światowym rynku słodyczy. Dla kilkudziesięciu tysięcy odwiedzających niemieckie Międzynarodowych Targów Słodyczy ISM, które w przyszłym roku odbędą się od 2 do 5 lutego, po raz kolejny będą drogowskazem określającym, w którym kierunku podąża zarówno przemysł, jak i rzemiosło cukiernicze. Dowodem na to, jak ważną rolę ISM odgrywają w branży, są m.in. setki produktów, które podczas tej imprezy mają swoje premiery. Spora część wystawców czeka bowiem z wprowadzeniem na rynek nowych wyrobów aż do styczniowych targów, gdzie może je pokazać całemu światu. Ile nowości pokażą w przyszłym roku? Tego jeszcze do końca nie wiadomo. Pewne jest jednak, iż na terenach ekspozycyjnych Koelnmesse rozlokuje się blisko 1500 wystawców z wielu krajów, przy czym zaledwie kilkanaście procent z nich stanowić będą firmy niemieckie. Obok klasycznych słodyczy, na stoiskach targowych, nie zabraknie wyrobów adresowanych do określonych grup konsumentów preferujących różne diety. W Kolonii spodziewać się można zatem najnowszych słodkich rarytasów na bazie surowców organicznych, bezcukrowych, bezglutenowych, pozbawionych alergenów, wegańskich i wegetariańskich, koszernych oraz tzw. funkcjonalnych. Właśnie im warto się szczególnie przyjrzeć zwiedzając targi ISM, gdyż w Europie coraz liczniejsza grupa klientów robiących zakupy w cukierniach i na stoiskach ze słodyczami, poszukuje wyrobów, których etykiety opatrzone są właśnie tymi przymiotniki. Dodajmy, że w 2020 roku niemiecka impreza będzie organizowana już po raz 50.
Znacznie krótszą historię mają najpopularniejsze targi branżowe w Polsce, czyli Expo Sweet. Oczywiście, najpopularniejsze wśród lodziarzy i cukierników, do których ta impreza jest adresowana, ale także wśród piekarzy – ich również co roku nie brakuje w stolicy. Przypomnijmy, że ostatnią edycję Expo Sweet odwiedziło, oprócz cukierników, lodziarzy i piekarzy z z Polski, także wiele osób z zagranicy – głównie wschodniej i południowej. W przyszłym roku Expo Sweet zaprasza od 23 do 26 lutego.
Targom, które kolejny raz odbędą się w hali warszawskiego Centrum Expo XXI przy ul. Prądzyńskiego, towarzyszyć będą różne szkolenia i seminaria oraz konkursy, które już na dobre wpisały się do kalendarza ważnych krajowych imprez branżowych. Należą do nich m.in. Mistrzostwa Europy w Dekoracji Tortów i Mistrzostwa Polski w Przygotowaniu Deserów. Nie będzie za to mistrzostwa dla lodziarzy, które od pewnego czasu organizowane są w cyklu dwuletnim.
O tym, że Internorga są wiodącymi w Europie targami dla hotelarstwa, gastronomii, a także branży piekarsko-cukierniczej, najdobitniej świadczą dwa fakty. Pierwszy to frekwencja odwiedzających – w ubiegłym roku było ich ponad 90 tysięcy, z czego spory odsetek stanowili przedstawiciele naszej branży. Drugi to wieloletnia tradycja targów w Hamburgu, które od 13 do 17 marca 2020 r. odbędą się już po raz 95.
Internorga to niewątpliwie najstarsza tego typu impreza branżowa w Europie i jedna z najstarszych na świecie – z niewielkimi przerwami organizowana jest już od prawie stu lat. Mimo „sędziwego wieku” Międzynarodowe Targi Hotelarstwa, Gastronomii, Żywienia Zbiorowego, Piekarstwa i Cukiernictwa za każdym razem potwierdzają swoją atrakcyjność, zarówno dla odwiedzających, jak też dla ponad 1300 wystawców z kilkudziesięciu krajów.
Rokrocznie głównym celem tej najważniejszej europejskiej wystawy, adresowanej przede wszystkim dla sektora HoReCa, jest przedstawienie różnych trendów aktualnie panujących w branży, jak też zainspirowanie hotelarzy, restauratorów i szerokiej rzeszy gastronomów ciekawymi pomysłami i produktami. A tych w Hamburgu nigdy nie brakuje. Dla wielu wystawców Internorga jest świetną okazją do pokazania całemu światu swoich najnowszych maszyn, urządzeń i technologii oraz produktów. Wspomniane targi stanowią nie tylko wskaźnik trendów obecnych na rynku, ale są także ważną międzynarodową platformą komunikacji – uważają organizatorzy imprezy dodając, że w jednym miejscu i czasie odwiedzający Internorgę mogą nawiązać kontakty z decydentami z całej Europy, a nawet spoza granic własnego sektora. Warto wiedzieć, że to właśnie podczas hamburskich targów wiele firm rozpoczyna budowę swoich międzynarodowych sieci.
Kilka dni po targach w Hamburgu rodzimi rzemieślnicy będą mogli spotkać się w Katowicach, a pretekstem do tego będzie kolejna edycja Targów Cukierniczych, Piekarniczych i Lodziarskich, które zaprezentują najnowsze światowe trendy i nowinki z branży! Na Sweettargach (od 21 do 23 marca 2020) oprócz bogatej oferty produktów i maszyn nie zabraknie też atrakcyjnych pokazów i konkursów, m.in. „Profesjonalne Duety: cukiernik plus dekorator”. Więcej szczegółów dotyczących katowickiej imprezy oraz imprez jej towarzyszących poznamy już wkrótce.
Końcówka marca przyszłego roku zdominowana zostanie przez gastronomów, którzy z pewnością licznie odwiedzą Międzynarodowe Targi Gastronomiczne EuroGastro, połączone z Międzynarodowymi Targami Wyposażenia Obiektów Noclegowych WorldHotel. Impreza zorganizowana od 25 do 27 marca w centrum wystawienniczym Ptak Warsaw Expo w Nadarzynie pod Warszawą, jak zwykle pełna będzie konkursów i eventów merytorycznych. Targi EuroGastro od ponad dwóch dekad prezentującą bogatą ofertę rozwiązań technologicznych, usług i produktów dla branży HoReCa. Nie bez podstaw uznawane za największe i najważniejsze wydarzenie branżowe w Polsce, które oprócz przedstawicieli szeroko pojętej gastronomi przyciągają także osoby z sektora cukierniczego i lodziarskiego. Po raz kolejny pojawi się Paweł Mieszała i jego konkurs „Debic Pastry Cup”. Nowymi wydarzeniami kulinarnymi będą „Piazza Italia – kuchnia włoska bez barier” oraz konkurs „Smart Cuisine – dania dietetyczne” organizowany przez Fundację Klubu Szefów Kuchni.
Pomimo różnych nowych konceptów, które co rusz pojawiają się na EuroGastro, organizatorzy imprezy nie zamierzają jednak odchodzić jednak od sprawdzonych i lubianych formatów. Nie zabraknie więc tradycyjnych konkursów, organizowanych przez znanych i cenionych szefów kuchni, jak CHEF Culinary Cup pod patronatem Jerzego Pasikowskiego, Kulinarny Talent – autorski konkurs Roberta Sowy czy Festiwal Kuchni Greckiej Teo Vafidisa.
Początek jesieni upłynie pod znakiem poznańskiej Polagry-Tech, która co prawda organizowana jest rok rocznie, ale dla naszej branży odbywa w cyklu dwuletnim. Od 28 września do 1 października 2020 oprócz Międzynarodowych Targów Technologii Spożywczych z Salonem Technologii Piekarskich i Cukierniczych nie zabraknie także Międzynarodowych Targów Gastronomii i Wyposażenia Hoteli Polagra Gastro i Invest Hotel oraz Międzynarodowych Targów Technik Pakowania i Etykietowania Taropak. W 2018 roku, podczas ostatniej edycji tego bloku wzięło w nim udział ponad 1100 wystawców, a liczba profesjonalistów, którzy odwiedzili wszystkie ekspozycje przekroczyła 42 tysiące. Więcej szczegółów na temat przyszłorocznej Polagry-Tech znajdziecie na stronie organizatora imprezy.
Artykuł z Bake&Sweet, listopad-grudzien 2019