Jeszcze przed paroma laty cukiernicy przygotowując ciasta listkujące nie zastanawiali się zbytnio nad tym, czy używana przez nich margaryna zawiera dużo, czy też mało izomerów trans. Obecnie to jeden z istotnych elementów, na który zwracają uwagę zaopatrując się w tłuszcze cukiernicze.
W ofercie firmy Unifet znajdziemy szeroki wybór tego typu margaryn dedykowanych do produkcji ciast francuskich i półfrancuskich. Wśród produktów o 80-procentowej zawartości tłuszczu są: Primera Transfree Puff Pastry plates 80 % (każda płyta osobno zapakowana w folię); Primera Transfree Puff Pastry soft plates 80 % (polecana zwłaszcza zimą); Primera Transfree Puff Pastry soft 80 % (10 kg blok nacięty strunowo na 5 płyt); Primera Transfree Puff Pastry Professional plates 80 % oraz Primera Transfree Puff Pastry Professional 80 % (zalecane m.in. do croissantów). Takie same margaryny oferowane są też w wersji z 70 % zawartością tłuszczu. Poza tym Unifet proponuje Primerę Transfree Puff Pastry plates Classic 80 % o szczególnie miękkiej konsystencji, przeznaczoną przede wszystkim do wyrobu ciast francuskich. Primera Transfree Puff Pastry Professional 80 % Clean Label i Primera Transfree Puff Pastry Professional Plates 80 % Clean Label to z kolei produkty pozwalające przygotowywać wyroby piekarsko-cukiernicze z czystą etykietą.
W segmencie premium Unifet oferuje również produkty „clean label”, przygotowane z użyciem minimalnej liczby składników, co znacznie ogranicza długość etykiety wyrobu gotowego.
Cztery specjalistyczne margaryny klasy premium z linii produktów Maestra polecają Zakłady Tłuszczowe Kruszwica. Nie zawierają one konserwantów oraz sztucznych aromatów, a w przypadku Maestra Puff Pastry NH MB są też pozbawione tłuszczów utwardzanych. Zapewniają pożądany wzrost ciasta, optymalne listkowanie oraz zawijanie i wałkowanie bez pęknięć. Maestra Puff Pastry MB może być obrabiana ręcznie lub mechanicznie, podobnie jak Maestra Puff Pastry Delicate o maślanym smaku i aromacie masła oraz Maestra Puff Pastry Intenso, która zapewnia bardziej wyrazisty smak masła w produktach z ciasta francuskiego lub półfrancuskiego.