Oferując klientom pieczywo dyniowe nie można się ograniczać jedynie do posypywania zwykłych bułek lub chlebów nasionami dyni. Oprócz atrakcyjnie udekorowanej skórki ważne jest też wnętrze wypieków, a te na różne sposoby może być wzbogacone składnikami pochodzącymi ze wspomnianego warzywa.
Rynek zaopatrzenia sektora piekarskiego szybko reaguje na potrzeby konsumentów i równie szybko dostarcza im to czego oczekują. A ponieważ klienci z roku na rok są coraz bardziej wymagający, dlatego też systematycznie powiększa się oferta producentów różnych mieszanek dedykowanych dla piekarzy-rzemieślników oraz średnich i przemysłowych zakładów produkcyjnych. Mają oni obecnie do dyspozycji m.in. znacznie więcej miksów do wyrobu pieczywa dyniowego niż jeszcze kilka lat temu.
Chleby i bułki z dodatkami warzyw są znane w naszym kraju od dawna, jednak do niedawna były niedoceniane i uważane za mniej atrakcyjne od „czystych” produktów pszennych. Wraz z trendem na pieczywo funkcjonalne, konsumenci zaczęli dostrzegać zalety znajdujących się w nim różnych dodatków, m.in. pestek dyni. Niestety, niektórzy producenci proponują swoim klientom wyroby, które dyniowe są niemal tylko z nazwy, bo czy możemy powiedzieć o bułce, że jest dyniowa tylko dlatego, iż posypana została kilkunastoma pestkami? Z pewnością nie. Jeśli nie wiecie, jak przygotować dyniowe wypieki, którymi zdobędziecie sympatię nowych konsumentów, może warto sięgnąć po gotowe, sprawdzone mieszanki piekarskie?
Mocno aromatyczny smak, pożywny i soczysty miękisz, zwięzła struktura i długi okres świeżości, to cechy pieczywa wyprodukowanego na bazie mieszanki Chleb Na Dzień firmy Ireks. Miks z dodatkiem pełnoziarnistej śruty i mąki oraz ziaren oleistych, wśród których nie zabrakło pestek dyni, przeznaczony jest do wypieku gatunkowych chlebów o dużej zawartości błonnika. Może być obrabiany ręcznie lub na liniach produkcyjnych.
Mimo iż chleb DynioVit firmy UNIFERM nie jest już nowością na polskim rynku, to jednak jego receptura wciąż zaskakuje konsumentów innowacyjnością. Bochenek opracowano bowiem na bazie pasty UNIFERM FermFresh-Kurbis, a tą firma produkuje nie tylko z pestek, ale także z miąższu dyni. Pieczywo pszenno-żytnie, oprócz wspomnianego chleba, umożliwia rzemieślnikom produkcję także drobnych, dyniowych wypieków o niepowtarzalnym smaku i kolorze miękiszu.
Dużo, bo aż blisko 11 % dyniowych pestek, znajdziemy w mieszance chlebowej Karoca z zakwasem żytnim, która dodatkowo wzbogacona została grysem marchewkowym. W tej kompozycji piekarskiej firmy Eco Trade nie zabrakło słodów (jęczmienny i żytni), które pszennym lub żytnim wypiekom nadają szczególny zapach i smak.
Równie dużą ilość nasion ze wspomnianego warzywa znaleźć można w pszenno-żytnim chlebie na bazie Pieczywa Dynio. Tej 50 % mieszanki, opracowanej przez technologów firmy Credin, można używać zarówno do produkcji pieczywa pszennego, jak też do wypieku bochenków na bazie mąki żytniej.
Marchwiowo-dyniowy to nazwa koncentratu chlebowego firmy Lesaffre, który dzięki oryginalnemu połączeniu warzywnych składników, pozwala wypiekać bochenki o subtelnym, jedynym w swoim rodzaju smaku, a także o niepowtarzalnym wyglądzie. W mieszance znajdziemy aż 19 % łuskanych nasion dyni i 6 % wysuszonych cząstek marchwi. Wśród zalet chlebów z tego miksu, producent wymienia m.in. miękką skórkę i delikatny miękisz o równomiernych porach, z wyraźnie widocznymi składnikami warzywnymi. Dzięki specjalnie wypracowanej recepturze pieczywo cechuje długotrwała świeżość – podkreśla Lesaffre.
KOMPLET Chleb Marathon firmy KOMPLET Polska to wysokoenergetyczne pieczywo stworzone z myślą o osobach aktywnych. Zawiera dużo węglowodanów, które są głównym i najszybciej działającym źródłem energii oraz białko niezbędne do budowy mięśni – wymienia producent mieszanki, o której piszemy także w artykule poświęconym pieczywu dla osób aktywnych fizycznie, o dużym zapotrzebowaniu energetycznym i zwiększonej potrzebie regeneracji po wysiłku. Skład tej mieszanki bogaty jest w pestki dyni i kawałki jabłek, które podnoszą walory odżywcze chleba oraz mają wpływ na jego atrakcyjny smak i aromat. Dodajmy, że miks nie zawiera konserwantów, sztucznych barwników i wzmacniaczy smaku.
Kompozycję do produkcji pieczywa pszennego, żytniego oraz mieszanego poleca firma Soreno. W 50 % mieszance Dyniowy, oprócz wysokiej zawartości pestek wspomnianego warzywa, znalazły się również ziarna siemienia lnianego.
Połączenie tych samych składników znajdziemy również w mieszance piekarskiej oferowanej przez toruńską firmę Mitra Food. Jej 50 % Mix Dyniowy, dedykowany do produkcji chleba i bułek, pozwala uzyskać pieczywo o ciemnym i wilgotnym miękiszu oraz wyrazistym smaku.
Piekarze decydując się na uatrakcyjnienie swojej dotychczasowej oferty o wyroby dyniowe mogą również skorzystać z pełnowartościowej kompozycji Uldo Bosman. Pieczywo to jest wytwarzane z dodatkiem wielu ziaren, w tym całych ziaren dyni będącej bogatym źródłem fitosteroli oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dzięki temu codzienne spożywanie takich chlebów lub bułek zapobiega gromadzeniu się w organizmie „złego” cholesterolu i przeciwdziała miażdżycy – informuje producent. Oprócz dyni, w mieszance na bazie mąki pszennej graham, znalazły się też m.in. ziarna żyta, soi i siemienia lnianego.
Artykuł z Bake & Sweet, maj 2019