BakeAndSweet | 03-2019

1 0 2019/03 (99) WY DA R Z E N I A Warszawa da się lubić Za nami kolejna edycja targów Expo Sweet, które z roku na rok pokazują, jak dynamicznie zmienia się polskie cukiernictwo, lodziarstwo i piekarstwo, by sprostać oczekiwaniom coraz bardziej wymagających konsumentów. O  tym, iż targi w stolicy są najważniejszą tego typu krajową imprezą, pisaliśmy już niejednokrotnie na łamach naszego magazynu, a miniona edycja Expo Sweet po raz kolejny po- twierdziła, że podobnego zdania są tysiące osób pracującychwfirmach piekarsko-cukierniczych. To głównie oni od 17 do 20 lutego odwiedzali hale wystawowe centrum wystawienniczego Expo XXI przy ul. Prą- dzyńskiego w Warszawie, gdzie wspomniane targi organizowane są już od dwóch lat. Dla wielu odwiedzających duże znaczenie miały nowości, które wystawcy prezentowali na swoich stoiskach. Expo Sweet są bowiem jedną z niewielu sposobności, aby w jednym czasie i miejscu zapoznać się z najnowszymi mieszankami piekarskimi oraz cukierniczymi, a tak- że posmakować najnowsze lody. Z tych ostatnich na szczególną uwagę zasługuje kilka innowacyj- nych produktów, do których należy m.in. nowa kompozycja firmy Ru- bicone o nazwie Black Hawaii Vegan. Można z niej przygotować lody tradycyjne oraz lody włoskie z automatów. Jedne i drugie, poza tym, że są pozbawione składników pochodzenia zwierzęcego wyróżnia też intensywny czarny kolor uzyskany dzięki dodatkowi węgla roślinnego. Inne naturalne barwniki znajdziemy w nowych lodach Prodotti Stella. Liogel Like Blu z dodatkiem spiruliny przeznaczony jest do pro- dukcji jasnoniebieskich, zaś ekstrakt z buraków zapewnia delikatną, różową barwę lodom Liogel Love Pink. Wśród targowych nowości nie zabrakło też produktów włoskiej firmy MEC3, która proponuje m.in. fioletowo-purpurowe lody Miss Purple. Do ich produkcji użyto pochrzyn (chiński ziemniak), którego filipińska odmiana wyróżnia się szczególnym kolorem i staje się coraz popularniejsza wśród rzemieślników dbających o naturalne sposoby barwienia słodkich wyrobów. Obok bogatej oferty lodziarskiej, jaką nawarszawskiej imprezie za- prezentowali wystawcy z tej właśnie branży, nie zabrakło też premier w segmencie słodkich wypieków. Producenci mieszanek do wyrobu ciast i ciasteczek pokazali na Expo Sweet sporo najnowszych miksów, ale – przynajmniej nas – żaden szczególnie nie zaskoczył. Warto jed- nak wiedzieć, że aktualnie firma Bakels ma w asortymencie dwa nowe ciasta ucierane (Yogo – Fruit, Ucierane Czekoladowe) oraz uniwersal- ny koncentrat do produkcji półcukierniczych wyrobów na bazie ciasta drożdżowego. Firma Kandy wzbogaciła swoją ofertę o nowe nadzie- nia z popularnej linii Lauretta. KOMPLET Polska umożliwia produkcję ciast o obniżonej zawartości cukru, soli i tłuszczu (KOMPLET Body- &Soul Cake), a także słodkich wyrobów dla wegan (KOMPLET Vega Cake i KOMPLET Vega Krem). Firma CSMpodpowiada jak udoskonalić produkcję kremów i lodów na bazie śmietanki roślinnej (Puffin), a firma

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz