BakeAndSweet | 03-2019

2019/03 (99) 4 3 t ec h no l o g i e i u r z ądz e n i a Fot. B&S W ofercie firmy IBISART znajdziemy zarówno miesiarki z dzieżą stałą, jak i z wyjezdną. dzieży i mieszadeł. Zaletą urządzenia są duże ilości ciast lubmas, któremożna przygotować w jednej szarży. Dwa ustawione względem siebie miesza- dła o specjalnej geometrii i ich precyzyjna pozycja względem ścian dzieży stanowią isto- tę systemu zastosowanego w miesiarkach Wendelkneter. Narzędzia robocze wykonują ruch obrotowy w przeciwnych kierunkach, skierowane w dół podczas obracania pozwa- lają zebrać od razu z dna dzieży najmniejsze ilości ciasta. Mieszadła opuszczane są od góry i wkładane do obracającej się już dzieży. Dzięki temu niezbędne naciąganie i pęcznie- nie (utrząsanie) surowców osiągane jest na etapie powstawania ciasta – wyjaśnia polski dystrybutor maszyny. Specjalny profil mie- szadeł redukuje skłonność do podnoszenia się ciasta w górnym zakresie urządzenia. Mie- siarki Wendelkneter, obok wymagającego ciasta pszennego, żytniego i pełnoziarnistego doskonale sprawdzają się w produkcji ciasta francuskiego, delikatnego ciasta owocowego, ciasta do nadzienia z czekolady, nugatu, tru- fla, marcepana i innych. IBISART Ta bydgoska firma posiada w swojej ofercie różnej wielkości miesiarki, nie tylko spiralne. Oprócz niewielkich maszyn z dzieżą stałą przeznaczonych dla rzemiosła, IBISART produkuje też duże maszyny z serii MSA z dzieżami wyjezdnymi o pojemnościach 130, 175, 250, 340 i 500 litrów. Jedną z ich zalet są bardzo dobre parametry miesienia składników i napowietrzania ciasta, nawet przy jego niewielkiej ilości w dzieży – zapewnia producent podkreślając, że maszyny z hydraulicznym mechanizmem podnoszenia głowicy i miesiadła cechuje wzmocniona konstrukcja i szczególnie mocny napęd, co pozwala na obróbkę nawet bardzo mocnego ciasta. W standardzie urządzenia pracują z dwoma prędkościami roboczymi, ale opcjonalnie mogą mieć płynną regulację obrotów. Maszyny MSA wyposażono w system dociągania wózka z dzieżą, możliwość bez- pośredniego doprowadzenia wody do dzieży oraz laserowy pomiar temperatury ciasta. Użytkownik miesiarki może wybrać jeden spośród trzech rodzajów sterowania: manu- alne, automatyczne z pulpitem membrano- wym lub z ekranem dotykowym. Dużą popularność zyskują miesiarki z se- rii MRA z wymiennymi narzędziami miesza- jącymi - dodaje producent. Specjalny rodzaj miesideł ramowych, ubijaków, rózg przy zastosowaniu komputerowej regulacji pręd- kości umożliwia wyrabianie bardzo luźnych ciast i mas cukierniczych. Taki system stero- wania umożliwia zaprogramowanie maszyny zgodnie z parametrami dla kolejnych faz wy- rabianej masy. Odpowiedni cykl pracy można wybierać z zapisanej w pamięci komputera li- sty, dzięki czemu uzyskuje się zawsze tą samą powtarzalną jakość danego produktu. • — TP reklama

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz