BakeAndSweet | 03-2019

5 8 2019/03 (99) I C E & SWE E T bazie nowej czekolady Ruby, która spośród innych wyróżnia się różową barwą i lekko owocowym smakiem. Comprital W ofercie Comprital Polska, która została zaprezentowana w lutym na targach Expo Sweet, znalazły się wszystkie nowości, jakie włoska firma-matka pokazała na tegorocznych targach Sigep. Do szerokiej gamy smakowej produktów z linii Speedy – Feel the Nature dołączyły kolejne produkty o bogatych, intensyw- nych smakach i naturalnym wyglądzie. Spirulina to lody o deli- katnym, błękitnym zabarwieniu, sporządzone z ekstraktu z alg morskich. Jabłko, Cynamon i Wanilia to z kolei produkt o boga- tym smaku nawiązującym do tradycyjnej szarlotki. Recepturę orzeźwiających lodów Citrus stworzono na bazie cytryn, poma- rańczy i grejpfrutów. Malina, Liczi & Róża to gaszące pragnienie lody owocowe wzbogacone delikatnym smakiem róży, zaś kwa- skowate Cassis & Karkade wyprodukowano przez połączenie czarnej porzeczki i hibiskusa. Czekolada Knam Professional to nowy koncept lodów, któ- ry specjalnie dla firmy Comprital został stworzony przez ma- estro czekolady Ernsta Knama. Opakowanie zawiera zarówno sproszkowane kakao, jak też dropsy czekoladowe, które mogą być użyte bezpośrednio przy rozpuszczaniu mieszanki lub pod- czas frezowania lodów. Otrzymane lody charakteryzują się sil- nym, pełnym smakiem, mają gładką konsystencję i nie zawierają w składzie pochodnych mleka. W ofercie włoskiego producenta komponentów lodziarskich znajdziemy cztery nowe variegato: Arancia Premium na bazie filetów pomarańczy i kandyzowanej skórki pomarańczowej, orzeźwiające Cytryna & Imbir, znany i popularny smak Mango & Yuzu wzbogacony o dodatkowe cząstki owoców oraz Variegato Choco-Reo z kawałkami chrupiących ciasteczek Oreo zatopio- nych w gorzkiej, ciemnej czekoladzie. Linia kremów Monella, które utrzymują swoją kremistość w ujemnych temperaturach, poszerzyła się o nowe trzy sma- ki. Monella Fondente (bez dodatku mleka) nadają lodom smak gorzkiej czekolady z orzechami, Monella Pistacchio to delikat- ny krem na bazie prażonych orzechów pistacji, zaś Monella Milk Chocolate ma pełny smak mlecznej czekolady z orzechami. Popularna baza owocowa Perfecta do produkcji lodów wod- nych i sorbetów jest obecnie dostępna także w nowej wersji bez emulgatorów. Skoncentrowana baza Perfecta Plus pozwala uzy- skać lody o intensywniejszym smaku przy zachowaniu dobrej kremistości i struktury produktów. Pernigotti Ten włoski producent, którego komponenty lodziarskie znaj- dziemy w ofercie firmy Sepre, poleca w tym roku kilka nowości w segmencie past. Naturalna Pistacchio Smart pozbawiona aro- matów i barwników wyprodukowana została z najwyższej jako- ści pistacji uprawianych m.in. na Sycylii. Crema al Cocco rów- nież powstała z naturalnych składników, m.in. dużej ilości mleka kokosowego oraz wiórków kokosowych. Z kolei kremową pastę Dulce de Leche technolodzy Pernigotti opracowali głównie na bazie mleka i cukru. Oprócz lodów nadaje się ona także do pro- dukcji różnych wyrobów cukierniczych. Nowością w tym sezonie jest również naturalna baza Chai Latte z dodatkiem przypraw typowych dla kuchni indyjskiej, m.in. kardamonu i cynamonu. Warto wiedzieć, że ta mleczna baza o dużej zawartości białka zawiera jedynie przyprawy orga- niczne, które posiadają stosowne certyfikaty. • — TP Spirulina - lody barwione ekstraktem z alg morskich są nowością w linii produktowej Speedy – Feel the Nature. Fot. Comprital Linia kremów Monella poszerzyła się o kilka nowych smaków, m.in. prażonych pistacji i gorzkiej czekolady. Fot. Comprital Malina, Liczi & Róża to gaszące pragnienie lody owocowe wzbogacone delikatnym smakiem róży. Fot. Comprital

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz