Bake&Sweet 4-2019

2 4 2019/04 (100) Stabilne i naturalne Szerokie zastosowanie śmietan zwierzęcych i roślinnych w produkcji cukierniczej w dużym stopniu wymusza korzystanie ze środków stabilizujących. Są one powszechnie używane w każdym nowoczesnym zakładzie cukierniczym. d odat k i i s u rowc e Fot. Dawn W ynika to również z faktu, iż stabi- lizatory zapewniają utrzymanie odpowiedniej konsystencji także w przypadku zamrażania i rozmrażania – po- wszechnie stosowanych metod przechowy- wania i naturalnego przedłużania świeżości wyrobów. Na swobodne stosowanie stabili- zatorów z pewnością ma też wpływ ich bez- pieczny skład, który bazuje na naturalnych produktach. Wyroby przygotowane na bazie stabi- lizatorów charakteryzują się delikatnością, wyrazistym smakiem, pełną powtarzalnością i różnorodnością. Można je dowolnie łączyć zestawiając w oryginalne, niekiedy zaskaku- jące kompozycje. Zeelandia Producent ten ma jedną z najbardziej rozbudowanychna rynkuofert stabilizatorów dośmietan.ProduktyzliniiZeesandostępnesą wponad20 smakach, copozwala cukiernikom skomponować nieskończoną ilość kremów do tortów, ciast, rolad, a także najrozmaitszych deserów, które z powodzeniem mogą być zamrażane. Zeesany dzielimy na trzy grupy smakowe. Do ciast o włoskim, kawowym charakterze dedykowane są Tiramisu (z serkiem mascar- pone), Cappuccino i Coffee-Espresso. Z kolei do wyrobów cukierniczych o charakterze mlecznym użyć można Zeesanów: Jogurto- wego, Sernikowego, Jagodowo-Twarożkowe- go. Największą grupę stanowią stabilizatory owocowe, bazujące na suszonych owocach, np. Truskawkowy, Wiśniowy, Gruszkowy, Owoce Leśne, Brzoskwinia-Marakuja, Poma- rańczowy, Cytrynowy, Bananowy, Malino- wy, Czarna Porzeczka czy Jabłko-Limetka. W swojej ofercie Zeelandia ma także Zeesan Czekoladowy, Zeesan Toffi i Zeesan Neutral- ny. Z zalet tych produktów wymienić trzeba delikatny, naturalny smak, widoczne cząstki owoców oraz stabilną konsystencję i struk- turę kremów, co znacznie ułatwia krojenie ciasta. Zastosowanie stabilizatora daje ok. 10 % przyrostu objętości kremu podczas jego ubijania. Wspomniane stabilizatory zawierają że- latynę instant, która w odróżnieniu od trady- cyjnej, bardzo szybko rozpuszcza się w zimnej wodzie. Dzięki temu kremy mają jedwabistą konsystencję bez grudek oraz są bardziej od- porne na działanie czynników zewnętrznych – informuje producent. Dawn Foods Unikalneoraztopowesmakistabilizatorówdo bitej śmietany proponuje firma Dawn Foods, której bogata gama Fondów wzbogaciła się w ostatnim okresie o kolejne interesujące produkty. Mowa o  stabilizatorach pistacjowym oraz o smaku solonego karmelu. Przypomnijmy, że Fond Pistacja, podobnie jak inne stabilizatory do śmietan firmy Dawn Foods, powstał wyłącznie z naturalnych składników. Zastosowanie tego komponentu gwarantuje idealny pistacjowy smak, który dodatkowo podkreślają widoczne kawałki pistacji – informuje producent. Podkreśla przy tym doskonałą stabilność kremu śmietanowego, łatwość przygotowania i zawsze tą samą, najwyższą jakość wyrobu cukierniczego. Podobne zalety ma także Fond Solony Karmel, który jest odpowiedzią producentanaaktualnetrendykonsumenckie i zapotrzebowanie na rynku cukierniczym na wyroby o tym bardzo modnym smaku. Również ten łatwy w użyciu i dobrze rozpuszczalny stabilizator zapewnia kremom śmietanowym odpowiednią stabilność, odporność na zamrażanie i rozmrażanie oraz idealnie zbilansowany smak. Oprócz wspomnianych nowości w pol- skim katalogu Dawn Foods znaleźć można stabilizatory o smakach: Cappuccino, Kawa,

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz