Bake&Sweet 4-2019

2 6 2019/04 (100) d odat k i i s u rowc e Chronią i dekorują Żele, powszechnie stosowane w cukiernictwie nie tylko zabezpieczają powierzchnie ciast i deserów przed wysuszeniem. Są także spoiwem łączącym owoce z ciastem. Tworzą też warstwę chroniącą przed przedostawaniem się soków z owoców do wypieczonego spodu, na którym są ułożone. Poza tym stosowanie żelów pozwala wizualnie upiększyć produkt cukierniczy zapewniając mu błyszczącą powłokę, która przez to staje się bardziej atrakcyjna i przyciąga wzrok kupujących. M ożliwości wykorzystania tych komponentów jest wie- le i teoretycznie znajdują one zastosowanie w niemal każdym produkcie cukierniczym. Tam, gdzie nie muszą niczego chronić, mogą po prostu stanowić dodatek dekoracyjny. Takie żele znaleźć można w ofertach różnych producentów obecnych na naszym rynku, m.in. firmy Kandy, która oprócz su- rowców dla przemysłu ma także półprodukty dedykowane rze- mieślnikom. Jednym z nich jest gotowy do użycia uniwersalny żel Cristalli. Najistotniejszym składnikiem tej glazury cukierniczej jest pektyna, czyli naturalna substancja żelująca pozyskiwana z owoców cytrusowych i jabłek. Żel nie zawiera składników po- chodzenia zwierzęcego, GMO ani alergenów – podkreśla produ- cent. Swoją konsystencją Cristalii przypomina rzadki syrop lub miód, jednak po podgrzaniu do temperatury 85-95°C i nałożeniu na produkt szybko zastyga, tworząc przy tym delikatną, ale jed- nocześnie sprężystą galaretkową powłokę. Co istotne – nie jest ona klejąca. Żel można ręcznie lub maszynowo aplikować bezpośrednio na ciasto, jak też na znajdujące się na nim owoce. Błyszcząca war- stwa Cristalii doda im jędrności i świeżości, nie zmieniając jed- Fot. Kandy nocześnie struktury – podkreśla firma Kandy, która produkuje glazurę o smaku morelowym oraz w wersji neutralnej (można ją samodzielnie barwić i aromatyzować). Paletta to linia komponentów firmy Zeelandia, które po nało- żeniu na produkty cukiernicze zapewniają im doskonałą ochronę. Żele dekoracyjne - dedykowane przede wszystkim do nakładania na owoce na ciastach lub deserach – zapewniają im kilkudniowy świeży, naturalny wygląd, ale także mają wpływ na smak i aromat wyrobów. Paletta jest wygodna oraz łatwa w użyciu, szybko że- luje, zachowuje odporność w niskich temperaturach, dobrze się kroi oraz nie wchodzi w reakcje z kwasami owocowymi – wymie- nia producent, który w ofercie ma komponenty w dwóch smakach: neutralnym i morelowym oraz w dwóch postaciach: Paletta Pasta i Paletta Żel. Pierwsza z nich przeznaczona jest dla cukierników dekorujących ciasta metodą tradycyjną (za pomocą pędzla) lub z użyciem żelownic. Pastę przed użyciem należy rozcieńczyć wodą i zagotować. Z kolei Paletta Żel to produkt o galaretowatej posta- ci przeznaczony do bezpośredniego użycia, co - zdaniem produ- centa - jest najbardziej higieniczną, wygodną i efektywną metodą powlekania. W ofercie Zeelandii znajdziemy także produkty z linii Paletta Cold, które stanowią wygodną w użyciu wersję żelu na zimno po- lecaną szczególnie do ciast deserowych. Tworzy on na produktach gładką, pozbawioną pęcherzy, błyszczącą, niezastygającą powło- kę. Można go aplikować nawet na powierzchniach półkolistych, gdyż nie spływa. Tak udekorowane ciasta bez obaw można zamra- żać – informuje producent żelu. Do nabłyszczania tortów, ciast (także z owocami) oraz deserów cukierniczych przeznaczone są również komponenty KOMPLET Polska z linii KOMPLET Kiddy Gele. Te półprodukty dekoracyjne dostępne w kilku wariantach (KOMPLET Kiddy Gel Truskawkowy, KOMPLET Kiddy Gel Morelowy oraz KOMPLET Kiddy Gel Neu- tralny) należy rozcieńczyć z wodą i nieco podgrzać, aż do całko- witego rozpuszczenia żelu. Nieco wydajniejsze są produkty z serii KOMPLET Kiddy Gel Favourite, które dostępne są w wersji neu-

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz