BakeAndSweet | 03-2019

2019/03 (99) 2 9 d odat k i i s u rowc e Czy wiesz, że... ...największe czekoladowe jajo ważyło 7200 kg i stanęło przed Wielkanocą 2011 w centrum handlowym we włoskim mieście Cortenuova? Gigantyczny przysmak miał ponad 10 metrów wysokości i blisko 20 metrów obwodu w najszerszym miejscu. Znacznie mniejszy był wpi- sany do Księgi Rekordów Guinnessa czekoladowy zając – miał tylko ponad 4 metry oraz 3850 kg. „Narodził się” w 2014 roku w Brazylii i również uświetnił obchody świat wielkanocnych. micznych, do jakich zaliczymy np. paszteciki. FirmaCSMdowyrobu korpusówdobabe- czek i tart, spodów do szarlotek, makowców i innych ciast, jak również do produkcji ciaste- czek drobnych i herbatników proponuje swo- ją kompozycję cukierniczą Bake Kruche. Kruchy spód do serników, jabłeczników, tart owocowych, placków i innych wypieków można otrzymać z mieszanki cukierniczej produkowanej przez firmę Zeelandia. Kon- centrat Kruche Special pozwala na bezpiecz- ne (bez zaciągnięcia) i szybkie (w zaledwie 3 minuty) przygotowanie masy, która nie tylko w trakcie pieczenia zachowa wszystkie swoje właściwości, ale także zapewni gotowym wy- robom tradycyjny smak. Również z tej mie- szanki można przygotować drobne słodkie wypieki z różnymi dodatkami. Podobne zastosowanie ma kompozycja Kruche Klasyczne. Ułatwia ona przygotowa- nie bardzo plastycznego ciasta, które można rozwałkować na cienką warstwę. Składmiksu został dopasowany m.in. do potrzeb produ- centów korzystających z maszyn typu multi- drop. Kompletnympółproduktem jest mieszan- ka Kruche Extra firmy Lesaffre, którą można wykorzystać do produkcji różnych wyrobów cukierniczych, w tym także rogalików kru- cho-drożdżowych o smaku domowych wy- pieków i naturalnym kolorze (bez sztucznych barwników). Ciasto nie kurczy się podczas wielokrotnej obróbki, a w postaci surowej nadaje się do mrożenia – podpowiada produ- cent miksu. Do mazurków, a także tart, serników, ja- błeczników i różnych drobnych wypieków przeznaczona jest wygodna w użyciu kompo- zycja Credi Kruche firmy Credin. W ofercie tego producenta znajdziemy też oryginalny Rodeo Mix pozwalający przygotować kruche wypieki o intensywnej, czarno-brązowej bar- wie i wyrazistym czekoladowym smaku, który osiągnięto przez zastosowanie egzotycznego kakao z Malezji. 100%kompozycja cukiernicza Super Kru- che firmy Eco Trade wydajnie skraca proces technologiczny produkcji ciasta gwarantując przy tym, że m.in. zachowa ono swój smak i aromat oraz nie wchłonie wilgoci ze znaj- dującej się na wierzchu masy owocowej lub twarogowej. Jak zapewnia producent z Gli- wic, miks może być wykorzystany również do przygotowania ciasta półkruchego. Do wyrobu bogatego asortymentu tra- dycyjnych ciast kruchych przeznaczona jest także kompozycja o nazwie Krumix, pozwala- jąca uzyskać ciasto bardzo plastyczne, a tym samym łatwe w obróbce. Świetnie nadaje się też do wyrobu drobnych kruchych ciasteczek oraz korpusów do babeczek nadziewanych kremami lub owocami – podpowiadają przed- stawiciele Eco Trade. • — TP Recepturę Mazurka Toffi (z lewej) opracowano na bazie mieszanki Kruche Specjal, zaś Mazurka Egzotycznego (z prawej) korzystając z miksów Kruche Klasyczne i Ciasto Kokosowe. Fot. Zeelandia

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz