BakeAndSweet | 03-2019

3 0 2019/03 (99) NOWO Ś C I P ROD UK T OWE Francja elegancja Firma Credin ma do zaoferowania cukiernikom wytworny deser o niezwykłym wnętrzu. Można go z łatwością przygotować z najnowszej mieszanki Credi Petit Gateau. K lasyczny Petit Gâteau, czyli czekoladowe ciasteczko z płynną lawą w środku wymaga użycia czekolady, mąki, masła, jaj i cukru. Przygotowanie tego eleganckiego de- seru w tradycyjny sposób wymaga znacznej wprawy, a korzysta- nie ze wspomnianych składników niestety nie gwarantuje wy- sokiej powtarzalności produkcji. Aby ją osiągnąć można jednak sięgnąć po gotową mieszankę, którą od niedawna znajdziecie w ofercie firmy Credin. Miks został tak opracowany, aby zapew- nić stało-płynną strukturę ciasta, ale również wygodę serwo- wania – informuje producent. Intensywny smak wypieków i ich wysoka jakość zapewnia najwyższej klasy belgijska czekolada, która stanowi aż 30 % mieszanki. Aby ułatwić przygotowanie Petit Gâteau we wspomnianej kompozycji znalazły się już jaja w proszku. Do mieszanki należy więc dodać tylko odpowiednią ilość oleju i wody. Warto podkreślić, że użycie sproszkowanych jaj zapewnia wymaganą czystość mikrobiologiczną produkcji. Miks pozwala zaoszczędzić czas, gdyż nie wymaga od cukier- nika wykonywania, takich czynności jak upłynnianie czekolady czy ubijanie jaj – zapewnia producent koncentratu pozwalające- go przygotować bardzo atrakcyjny produkt cukierniczy. • — TP Ciasteczka o korzennym smaku O tym, że tradycyjne pierniczki z powodzeniem sprzedają się w cukierniach przez cały rok, a nie tylko w okresie Bożego Narodzenia świadczy m.in. fakt, iż nowa mieszanka cukiernicza do wyrobu tych produktów pojawiła się na rynku nie zimą, a u progu wiosny. P ierniczki to 100 % miks firmy Lesaffre dedykowany do wyrobu ciasteczek o bogatym smaku i pełnym, korzen- nym aromacie. Cechy te zawdzięczają idealnie dobranym proporcjom przypraw, które znalazły się w mieszance, takim jak cynamon, goździki, imbir, gałka muszkatołowa, kolendra, ziele angielskie oraz kardamon. Ciasto o ciemnej barwie i strukturze prawdziwego piernika dobrze się formuje, nie rośnie zbytnio podczas pieczenia, a wycięte formy nie odkształcają się – wy- mienia producent. Ważną zaletą nowej mieszanki jest prostota produkcji i jej powtarzalność. Gotowe pierniczki o wilgotnym miękiszu nadają się do jedzenia zaraz po upieczeniu, ale można je również przechować w zamkniętych pojemnikach nawet do kilku tygodni. • — TP

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz