BakeAndSweet | 03-2019

2019/03 (99) 4 9 I C E & SWE E T są zbędnych E-dodatków, a tym samym pozwalają wyprodukować lody z tzw. czystą etykietą. Wspomniany producent zachwala także swoje komponenty z linii Świderki Twist. Te lody twarde klasy premium wyróżniają się m.in. zmniejszoną ilością wody i większą zawartością wysokiej jakości komponentów. Wśród tych ekskluzywnych lodów znaj- dziemy m.in. śmietankowe i waniliowe z drobinkami wanilii. Alaska 5 firmy Dylex to komponenty do przygotowania twar- dych, mocno zmrożonych wyrobów, których odpowiednia struk- tura pozwala na należyte nakręcenie loda na wafel i nadanie mu charakterystycznego kształtu świdra. Mieszanki dostępne są tyl- ko w kilku smakach m.in. śmietankowych z nutką karmelka lub wanilii. Śmietanka i wanilia to także dwa z kilku różnych smaków Lo- dów Extra Wyborowych Pełnotłustych. Miksy te opracowano na bazie naturalnych składników, a przygotowane z nich lody wy- różniają się m.in. solidną konsystencją i wyjątkowym stopniem twardości – zapewnia producent, firma Integropol. Najpopularniejsze smaki, w tym także śmietankowy i wani- liowy znajdziemy wśród koncentratów Americanos firmy Emix. Te mieszanki lodowe charakteryzują się bardzo wysokim stop- niem zmrożenia, dzięki czemu można wykonać imponująco długie i twarde świderki – zapewnia producent. Śmietankowe świderki ma w asortymencie także Kubiko - wy- twórnia koncentratów spożywczych z Drezdenka specjalizująca się zarówno w produkcji mieszanek do softów, jak i nie napowie- trzonych lodów twardych. W przeciwieństwie do wielu innych producentów, miksy Kubiko łączy się z mniejszą ilością przegoto- wanej i ostudzonej wody (proporcje 1:1,7). W ofercie firmy Komages znajdziemy m.in. mieszanki do świ- derków o smaku waniliowym oraz śmietankowym Big Milk. Czekoladowe Wszyscy wspomniani producenci w swoich lodziarskich asortymentach mają także świderki, w których składzie znalazło się kakao. Mieszanki te noszą jednak znacznie atrakcyjniejsze nazwy produktów „czekoladowych”. Komponenty o takich smakach poleca zarówno firma Multi Ice (lody Bonano Czekoladowe, Lodziarz Nadmorski Czekolado- wy, lody PRL Kakaowe), Soreno (Świderki De Luxe oraz Świderki Twist ze sproszkowaną czekoladą), Komages, Dylex (Alaska 5), Integropol (Lody Extra Wyborowe Pełnotłuste), Emix (America- nos), Kubiko (m.in. lody o smaku Oreo), AKO (Lody Pomorskie Świderki, Lody Pomorskie Świderki Premium, Lody Naturalne Świderki Czekoladowe). Charakterystyczny smak i intensywną barwę mają też lody kakaowe z miksu Soft Duro Cacao oraz cze- koladowe z mieszanki Duro Cacao Intenso, które produkuje fir- ma Comprital Polska. Owocowe W tej grupie mieszanek dedykowanych do produkcji lodów twardych z automatów najpopularniejsze są lody truskawkowe. Mieszanki o tym smaku znajdziemy w ofercie firmy AKO, która poleca owocowe Lody Pomorskie Świderki. Truskawkowe są także Świderki 44 firmy Soreno, w asortymencie której znajdziemy także lody o smakach jagody i zielonego jabłka. Dylex, oprócz truskawkowej mieszanki Alaska 5, zachwala też lody jagodowe oraz o orzeźwiającym smaku mango-marakuja. Truskawkowymi świderkami z dodatkiem cząsteczek owoców pochwalić się może firma Integropol. Z kolei wytwórnia Kubiko zachęca, aby sięgnąć nie tylko po lody o popularnych smakach truskawki, jagody czy jabłka, ale też po świderki malinowe, a także o smaku owoców mango.• — TP Fot. Soreno Świderki De Luxe to mieszanka pozbawiona zbędnych E-dodatków, która pozwala wyprodukować lody z tzw. czystą etykietą. Fot. Lodel O popularności twardych lodów w Polsce świadczą nie tylko liczne mieszanki dostępne na rynku, ale też ciągłe zapotrzebowanie na maszyny do produkcji świderków.

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz