BakeAndSweet | 03-2019

4 8 2019/03 (99) Lody na twardo Gotowe mieszanki zapewniają szybką, łatwą i co ważne - powtarzalną produkcję świderków. Dostępne są na polskim rynku w wielu różnych smakach i przypuszczalnie nie ma rzemieślników, którzy tego typu lody przygotowują samodzielnie. Nie znaczy to jednak, iż gotowych miksów nie można wzbogacać, nadając im indywidualny, niepowtarzalny charakter. I C E & SWE E T W  tym artykule nie będziemy się jednak zastanawiać nad tym, co zrobić, aby z tych samych mieszanek, z których korzysta konkuren- cyjna lodziarnia, uzyskać lody o innym smaku czy barwie. Z pewnością pomogą Wam w tym technolodzy firm oferujących mieszanki dla profesjonalistów. Podobnie jak w poprzednim sezonie, także i w tym roku producenci miksów do świderków zwanych też lodami amerykań- skimi nie zasypali rynku nowościami. Wy- bór produktów jest jednak na tyle bogaty, że ci, którzy tego lata będą handlować lodami z automatów, nie mogą narzekać na brak smaków. Warto jednak pamiętać o tym, że w Polsce od wielu lat największy popyt jest na lody śmietankowe i wanilio- we, czekoladowe oraz truskawkowe. Na ich sprzedaży robi się największe obroty kowane są koncentraty Soft Duro Panna oraz Duro Panna Intenso. Komponenty do śmietankowych mro- żonych przysmaków poleca też firma So- reno, która jest producentem lodów Świ- derki 44 oraz Świderki De Luxe. Pierwsze z nich pozwalają uzyskać produkty o od- powiedniej gęstości oraz gładkiej i jedno- litej konsystencji, zaś drugie dedykowane są do wyrobu lodów na bazie naturalnych składników. Świderki De Luxe (dostępne także w waniliowym smaku) pozbawione Fot. Multi Ice Takie czarne świderki można wyprodukować z koncentratu Black firmy Multi Ice. Fot. AKO Za smak lodów z mieszanki AKO Naturalne Świderki odpowiedzialna jest m.in. sproszkowana śmietanka. i dlatego właśnie tym lodom poświęcony jest poniższy artykuł. Śmietankowe i waniliowe Wybór tych miksów jest spory, gdyż każdy producent mieszanek do lodów z  automatów ma w  ofercie kilka „obowiązkowych” smaków, wśród których zajmują one czołowe miejsca. Między innymi dlatego, że należą do produktów uniwersalnych - przez użycie odpowiednich dodatkówaromatyzujących pozwalają uzyskać lody o bardzo wielu różnych smakach i kolorach. Waniliowe oraz śmietankowe świder- ki można przygotować z kilku miksów firmy AKO: Lodów Pomorskich Świderki, Lodów Pomorskich Świderki Premium, a także z mieszanki Lody Naturalne Świ- derki, której podstawowy skład stanowią przede wszystkim mleko w proszku (peł- ne i odtłuszczone), białka mleka i tłuszcz kokosowy, a także sproszkowana śmie- tanka, która odpowiedzialna jest za smak lodów. Popularne smaki mleczne i waniliowe znajdziemy także wśród koncentratów firmy Multi Ice, takich jak m.in. Lodziarz Nadmorski Śmietankowy, Lodziarz Extra Biały, koncentrat Premium Śmietankowy czy lody PRL Mleczne. Na rynku lodów z automatów obecna jest także firma Comprital Polska, która oprócz linii mieszanek do softów ma także kilka miksów do lodów świderków. Jedne i drugie powstają w naszym kraju na bazie wysokiej jakości surowców od sprawdzo- nych dostawców. Do tzw. lodów amery- kańskich o śmietankowym smaku dedy-

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz