BakeAndSweet | 03-2019

2019/03 (99) 4 7 t ec h no l o g i e i u r z ądz e n i a reklama sza od tzw. punktu rosy. W związku tym nie występuje zjawisko kondensacji pary wod- nej. Zmiana tych wartości w porównaniu do parametrów szyb pojedynczych może być bardzo duża i uzależniona jest od gru- bości zastosowanych materiałów, zawsze jednak jest to zmiana przemawiająca na korzyść szyb podwójnych. Wykorzystanie podwójnych szyb po- zwala osiągnąć dużo lepsze i stabilniejsze warunki przechowywania żywności. Moż- liwe jest obniżenie temperatury wewnątrz urządzenia nawet do 2ºC, co jest wynikiem nie do osiągnięcia w tradycyjnych witry- nach. Urządzenia takie charakteryzują się mniejszym zapotrzebowaniem na ener- gię elektryczną. Dzięki czemu odnosimy korzyść podwójną: nie tylko oszczędza- my pieniądze obniżając nasze rachunki za energię elektryczną, ale też dbamy o śro- dowisko. Czy wobec tego taka konstrukcja jest pozbawiona wad? W zasadzie tak. Zastoso- wanie podwójnej szyby nie wpływa na eks- pozycję towaru, przepuszczalność światła jest taka sama, nie zmienia się też jego barwa. Szyby mogą być proste lub gięte, a urządzenia tak wyposażone, wyglądają bardzo solidnie i korzystnie. Cechą charak- terystyczną szyb zespolonych jest koloro- wy raster, czyli barwny pasek prowadzony najczęściej wokół obrysu tafli, a którego główne zadanie to maskowanie tworzyw scalających. W zależności od producenta, kolory rastrów mogą się różnić, przy nie- których konstrukcjach istnieje możliwość wyboru. Element ten jest bardzo dekora- cyjny i dobrze się komponuje szczególnie z modną, nowoczesną i prostą formą wi- zualną, ale może nie pasować do każdego wzoru. Dlatego decyzja o zastosowaniu podwójnych szyb, zapada już w początko- wej fazie projektowania urządzenia. Ostatecznie musimy się liczyć z więk- szymi kosztami zakupu urządzeń o po- dwójnej szybie, ale korzyści jakie ze sobą niesie ze sobą ten wydatek, mogą bardzo szybko wynagrodzić nam tę decyzję. Co oczywiste, nie zawsze jest potrze- ba stosowania witryn o podwójnej szybie. Tam gdzie warunki otoczenia są stabilne, w  klimatyzowanych pomieszczeniach, o niepodwyższonym poziomie wilgotności powietrza, takie rozwiązanie nie jest ko- nieczne. Jeżeli decydujemy się na konkret- ny koncept stylistyczny, nie musimy z nie- go rezygnować. Rozwiązania podwójne nie muszą być stosowane zawsze i dlatego oferta urządzeń o pojedynczych taflach szklanych jest dużo obszerniejsza od tych z podwójnym szkłem. Podsumowując: wszędzie tam, gdzie tradycyjne rozwiązania konstrukcyjne zawodzą ze względu na wymagające wa- runki otoczenia, oraz tam gdzie wymaga- nia względem przechowywania towaru są z różnych względów podwyższone i nie- możliwe do uzyskania w urządzeniach z jedną szybą, urządzenia o podwójnych, zespolonych szybach, z całą pewnością spełnią swoje zadanie doskonale. Ich uni- wersalność i wszechstronność pozwoli wy- korzystać te zalety w każdych warunkach i będzie znakomitą alternatywą. Warto sprawdzić. • — Mariusz Kuchta, Key Account Manager w firmie IGLOO

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz