BakeAndSweet | 03-2019

4 6 2019/03 (99) t ec h no l o g i e i u r z ądz e n i a Podwójna szyba – rozwiązanie cukierniczych problemów W gastronomii, szczególnie w branży cukierniczej, lato jest okresem nie tylko zwiększonej sprzedaży, ale też czasem największych wyzwań i kłopotów. Szczególnie teraz, przy zmieniającym się klimacie, kiedy letnie miesiące bywają ekstremalnie ciepłe. S przedaż szybko rotujących produk- tów spożywczych, wyrobów cukier- niczych czy np. lodów jest bardzo trudna. Sprzęt działający w niesprzyja- jących warunkach pracuje przy dużym obciążeniu, szybciej się zużywa, a to cią- gnie za sobą awarie, przestoje i generuje straty. Zużycie energii elektrycznej także jest większe, nie pozostając bez wpływu na wysokość ponoszonych kosztów. Wła- ściciele lokali działających w obszarach o podwyższonej wilgotności powietrza, jak np. nad morzem, borykają się z jeszcze jed- nym problemem, czyli zjawiskiem skrapla- nia wody na szybach witryn cukierniczych i lodziarskich. To z oczywistych względów obniża walory ekspozycji towaru, co w tej działalności często jest czynnikiem kluczo- wym, i ma duży wpływ na wysokość sprze- daży. Jak zatem branża radzi sobie z takimi przeciwnościami losu? Odpowiedzią na to może się okazać odpowiednio dobra- ny i skonfigurowany sprzęt. Nie jesteśmy bezbronni w walce z fizyką i prawami na- tury, a producenci urządzeń chłodniczych opracowują wciąż nowe rozwiązania, któ- re mają na celu wyeliminowanie niepożą- danych efektów. Obecnie na rynku jest dostępnych coraz więcej urządzeń, które dobrze radzą sobie w trudnych warun- kach. Bardzo często ich wspólną cechą jest zastosowanie podwójnych, zespolonych, szyb w konstrukcji witryny. Wszystkie zewnętrzne elementy szklane urządze- nia można wykonać stosując wspomnianą technologię, która praktycznie uwalnia nas od przytoczonych wyżej kłopotów, pozwa- la minimalizować starty, obniżyć koszty i zwiększyć sprzedaż. Ostatecznym wyni- kiem jest wzrost zysków, a o to przecież chodzi w każdym biznesie. Dlaczego podwójna szyba jest reme- dium na cukiernicze problemy? Chodzi o parametry fizyczne, jakie daje nam zasto- sowanie ścian wykonanych z zespolonych tafli szkła. W porównaniu do szyb trady- cyjnych zmienia się parametr izolacyjności cieplnej i współczynnik przenikania ciepła. W prosty sposób można to wytłumaczyć tak, że strefa powietrza o niskiej tempera- turze we wnętrzu jest lepiej zaizolowana od otoczenia. Dzięki temu temperatura ze- wnętrznych powierzchni, szczególnie szyb mających kontakt z otoczeniem, jest wyż-

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz