BakeAndSweet | 03-2019

reklama B & S B u s i n e s s N ews Rusza mega piekarnia W nowo budowanym pod Olsztynem zakładzie produkcyjnym należącym do Piekarni Tyrolskiej ruszył główny piec, który – po osiągnięciu pełnej mocy – będzie mógł w ciągu doby wyprodukować 200 tysięcy chlebów. N owoczesna, w pełni zautomatyzo- wana piekarnia stanowi odpowiedź na obecną sytuację na rynku pracy, na którym brakuje wykwalifikowanych pie- karzy. Zjawisko to z pewnością będzie się po- głębiać, gdyż z roku na rok zainteresowanie tym zawodem jest coraz mniejsze, co widać m.in. po spadku ilości uczniów w szkołach zawodowych o profilu piekarsko-cukierni- czym. Zdaniem właściciela Piekarni Tyrol- skiej trzeba obecnie wypiekać chleb w taki sposób, aby przy jego produkcji ograniczać pracę ludzi. Rozwiązaniem jest zatem pełna automatyzacja, która jednak nie ma w żadem sposób „unowocześniać” składu pieczywa. Do receptur wyrobów powstających w zakła- dzie pod Barczewem nadal mają być używane wyłącznie naturalne składniki, a sama pro- dukcja będzie się w dużej mierze opierać na tradycji wypiekania świeżego, a nie głęboko mrożonego chleba, bez stosowania polepsza- czy. Dodajmy, że wyroby Piekarni Tyrolskiej sprzedawane są jedynie w sklepach piekarni- czych – nie ma ich na półkach wmarketach. W zakładzie o powierzchni ponad 20 tysięcy metrów kwadratowych, oprócz ste- rowanych komputerowo wysokowydajnych pieców, znajdą się też specjalistyczne maszy- nym.in. do rozdrabniania łubinu i amarantusa, które będą używane przy produkcji pieczywa. Do tradycyjnych chlebów dodawać się ma także rośliny okopowe, jak buraki, marchew czy pasternak. Wartość inwestycji pod Olsztynem to 50 mln zł. Ok 40 % sfinansowała Polska Agencja Rozwoju Przedsiębiorczości. • — TP

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz