Bake&Sweet 4-2019

1 0 2019/04 (100) WY DA R Z E N I A Słodki jubileu sz Od 23 do 25 marca w Katowicach odbywały się 10. jubileuszowe Targi Cukiernicze, Piekarnicze i Lodziarskie. Oprócz prezentacji trendów i nowinek z branży, dziesiąta edycja Sweettargów była pełna konkursów, pokazów i atrakcji. Targi odwiedziło ponad 6 000 osób. T rzy dni targów pełne były konkursowych emocji. Mię- dzynarodowy Konkurs Lodziarski: Gelato Poland 2019 to aż trzy konkursy: Jubileuszowy Smak Targów, Naj- lepsze lody i sorbety – Aromitalia oraz Najlepsze Lody Śmie- tankowe. Organizatorami konkursu byli Bruno – il Gelato di un Tempo, Limoni – Lodziarnie, Cukiernie, a Partnerem Aro- mitalia. Zwycięzcą pierwszego konkursu został Domenico Di Forti – Smak Toscano (Il Siciliano), drugiego Anna Jankowska z Manii Lizania, a trzeciego Mateusz Kaczor z lodziarni Lody na Kole. W konkursie na „Najlepszy Produkt Sweettargi 2019” w kategorii Urządzenie, zwyciężyła firma Clevro otrzymując nagrodę za myjkę komorową uniwersalną XMU -1000, w ka- tegorii Komponent pierwszą nagrodę otrzymała firma Sore- no za mieszankę do gofrów wytrawnych, a w kategorii Wyrób zwycięzcą została firma WilkaMoce 38 za Złote Jabłko. Goście specjalni W pierwszym i drugim dniu Sweettargów Gościem Spe- cjalnym był Darek Kuźniak – prowadzący program „Zakupy pod kontrolą” w TVP2, który zaprosił na pokaz kulinarny: „Deser – czyli sztuka na talerzu – według Darka Kuźniaka”. W drugim i trzecim dniu live cooking show prowadził Adam Borowicz, którego często możemy zobaczyć podczas progra- mu „Pytanie na Śniadanie” w TVP 2. Adam Borowicz pochodzi z Rudy Śląskiej, od kilku lat mieszka w Szkocji. W drugim dniu Targów mogliśmy także zobaczyć Olę Nguyen – zwyciężczy- nię ostatniej edycji Master Chefa, która przygotowywała de- sery. Forum, warsztaty Dla właścicieli lodziarni i wszystkich, którzy planują swój biznes w tej branży odbyło Forum Lodziarskie Compri- tal 2019, które poprowadzili technolodzy firmy Comprital Fot. Sweettargi Fot. Sweettargi

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz