Bake&Sweet 4-2019

2019/04 (100) 1 1 WY DA R Z E N I A z Włoch i Polski. W programie Forum znalazły się m.in. po- kazy technologii produkcji lodów, pokaz nowości smakowych sezonu 2019, pokazy baristów przygotowane specjalnie dla oferty lodziarskiej, warsztaty lodziarskie, pokazy najnow- szych maszyn i urządzeń. Victoria Arduino, Golden Fruit oraz Bean Brothers organizatorzy strefy Coffee Village, zorgani- zowali bezpłatne warsztaty dla baristów, które poprowadził Coffee Support – Błażej Walczykiewicz. Uczestnicy konkursów branżowych i odwiedzający targi mogli wygrać m.in. luksusowy samochód na weekend: Toyo- tę oraz Lexusa, a także masło orzechowe z firmy Maslove. Z okazji jubileuszowej edycji targów zwiedzający byli czę- stowani urodzinowym tortem, który ufundowała Piekarnia Ciastkarnia Tomasza Barańskiego z Ornontowic. Deser na dychę Podczas jubileuszowych Sweettargów odbył się wielki fi- nał Ogólnopolskiego Konkursu Cukierniczego, w którym wy- stąpiło 10 najlepszych dwuosobowych zespołów wyłonionych w eliminacjach. Konkurs skie- rowany był do młodych adeptów cukiernictwa, którzy re- prezentowali nie tylko siebie, ale też szkoły, pracodawców i organizacje, w których rozwijają swoje pasje i umiejętności zawodowe. W pierwszym etapie eliminacyjnym 22 zespoły z całej Polski nadesłały swoje pomysły na desery w prezentacji mul- timedialnej PowerPoint. Następnie jurorzy dokonali oceny nadesłanych prac i wyłonili najlepsze drużyny, które zapro- szono na pokaz w wielkim finale. Zespoły zostały podzielo- ne na dwie tury. Każda drużyna miała dwie i pół godziny na stworzenie deseru, który miał zachwycić jurorów nie tylko smakiem i wyglądem. Kto był najlepszy? Z pewnością wszyscy finaliści mogą czuć się wygranymi, ale miejsca na podium były tylko trzy. Bezkonkurencyjne okazało się dzieło Marcela Burasa i Mać- ka Kowalskiego z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach, któremu chłopcy nadali nazwę „Szampańskie podniebienie”. Ich deser składał się z lodów szampanowo- truskawkowych z musem z białej czekolady i nutą wanilii, oblanych polewą truskawkową i podanych na cieście brownie okraszonym kruszonką z migdałów, cukru trzcinowego i cy- namonu. To słodkie dzieło uzyskało niemal maksymalną licz- bę punktów we wszystkich kategoriach i z pewnością było rajem dla podniebienia degustujących. Drugie miejsce przy- padło uczennicom Szkoły Branżowej I stopnia Izby Rzemieśl- niczej w Rybniku - Natalii Samsel i Klaudii Styczeń za pracę pt. „Szarlotka Michała”. Zaprezentowały ciasto ze zmrożo- nym musem cytrynowym z jabłkami i rodzynkami. Wysubli- mowany smak deseru podkreśliła cynamonowa kruszonka, a wygląd dzieła dopełniła zielona babka. 3. miejsce zajął duet Carmen Galvani i Natalia Bielecka z Technikum Spożywczo-Gastronomicznego im. Jana Pawła II w Warszawie – autorki deseru „Il respiro della primavera. Wiosenny oddech”. Fot. Sweettargi Fot. Sweettargi

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz