Bake&Sweet 4-2019

2019/04 (100) 1 5 T r e n dy z kminkiem. Do tej samej grupy zaliczają się także mieszanki: Chleb Marathon 35 zawierający pestki dyni i kawałki jabłek, Chleb Książęcy 40 do pie- czywa pszennego z dodatkiem kukurydzy i płatków ziemniaczanych, Chleb Malzkorn 30 przeznaczony do wyrobów żytnio-słodowych oraz Żytniak CL, po który piekarze mogą sięgnąć również przygotowując chleby mieszane. Czystą etykietę pozbawioną m.in. wszelkich E-dodatków znajdzie- my też na najnowszym Chlebie Dobre Ziarna. Przypomnijmy, że jest to 100 % mieszanka, dzięki której można wyprodukować pieczywo z na- sionami i składnikami pełnoziarnistymi, bez dodatku mąki i drożdży. Uldo Bogatywybórmieszanek do produkcji bochenkówzgodnych z trendem Clean Label znajdziemy też w ofercie firmy Uldo. Czystą etykietę mają m.in. wszystkie trzy miksy chlebowe z nasionami szałwii hiszpańskiej. Mowa o 75 % mieszance Chia do pieczywa żytniego z dodatkiem słonecznika i siemienia lnianego, o 33 % koncentracie Chia Lux do maszynowej produkcji pieczywa mieszanego oraz o miksie Chia Extra do wypieku chleba pszennego. Bez zbędnych dodatków firma Uldo produkuje także mieszankę Chleb Proteinowy do pieczywa o obniżonej zawartości węglowoda- nów i dużej ilości białka z pszenicy, soi oraz łubinu, a także miks Pie- czywo Wysokobiałkowe z dodatkiem siemienia lnianego, soi, sezamu i słonecznika. Konserwantów, polepszaczy, sztucznych barwników czy stabili- zatorów nie znajdziemy w kompozycji Chleb Indyjski, z której można wypiec aromatyczne bochenki z dodatkiem m.in. białego i czarnego sezamu oraz kaszy jaglanej. Czysta etykieta to także zalety koncentratuOrkisz Plus dedykowa- nego do taśmowej produkcji pieczywa mieszanego, jak również Orkisz Profit - ekonomicznej mieszanki do klasycznego chleba na bazie mąk orkiszowej pełnoziarnistej, pszennej graham, sojowej i kukurydzianej. Wszelkich E-dodatków pozbawione są również miksy: Pieczywo Sahari z dodatkiem wielu ziaren, Chleb z Pradawnymi Zbożami, takimi jak orkisz, płaskurka i samopsza, Pieczywo z wit. D – mieszanka zawie- rająca suszone drożdże, Żytni z dużą zawartością mąki i otrębów żyt- nich oraz Litewski o charakterystycznym smaku i aromacie uzyskanym m.in. dzięki zawartości kminku i słodu litewskiego. Czystą etykietę mają również chleby z 50 % mieszanki Uldo Kró- lewski przeznaczonej do pieczywa o oryginalnym smaku i zapachu, które osiągnięto przez użycie odpowiednio skomponowanej mieszanki mąk: pszennej, żytniej i sojowej. Do tej samej kategorii zaliczamy też aromatyczne pieczywo pszenne z 20 % koncentratu Góral, nie mniej intensywne w zapachu i smaku chleby mieszane z miksu Gryczany oraz koncentrat Chleb Mix do produkcji tradycyjnych wypieków. CSM BAKERY SOLUTIONS W asortymencie tego producenta znajdziemy wiele kompozycji chlebowych zaliczanych do produktów funkcjonalnych. Niektóre z nich mają dodatkowo inną ważną zaletę – są pozbawione stabilizatorów, konserwantów, barwników, tłuszczów utwardzonych i wszelkich dodatków powszechnie stosowanych we współczesnym piekarstwie, które w nienaturalny sposób poprawiają wygląd bochenków, ich miękisz, wydłużają świeżość, itp. W segmencie miksów z czystą etykietą znajdziemy najpopu- larniejsze produkty sygnowane marką CSM: Chleb Orkiszowy św. Hildegardy z Bingen oraz miks Pradawne Ziarna św. Hildegardy z Bingen. Pierwszy z nich jest kompletną mieszanką na bazie pełno- ziarnistej mąki orkiszowej, grysu i płatków orkiszowych, razowego zakwasu orkiszowego, z dodatkiem słonecznika. Drugi to z kolei kompozycja do wypieku produkcji pieczywa mieszanego na bazie mąk z płaskurki, samopszy i orkiszu, z dodatkiem gryki, mąki z dyni, miodu oraz kompozycji ziół i przypraw. Zgodne z trendem Clean Label są także wieloziarniste chleby i bułki wzbogacone m.in. o mąki z orkiszu i kasztanów jadalnych, które można przygotować korzystając z miksu UrAcker Korn. Czy- sta etykieta to także chleby i pieczywo drobne na bazie uniwersalnej mieszanki Pełne Żyto. Chrupiące pieczywo skomponowane z pradawnych odmian psze- nicy samopszy i płaskurki, z dodatkiem ziaren słonecznika, płatków ziemniaczanych, ekstraktu słodowego i zakwasu żytniego można wyprodukować z miksu Anno Krüstchen. Z tej łatwej w użyciu mie- szanki, którą – jak zapewnia producent – cechuje wysoka wydajność i bezpieczeństwo w zakresie nowoczesnych procesów produkcyj- nych, otrzymamy chleby o rzemieślniczej jakości, aromatyczne, o wilgotnym i delikatnym miękiszu. Ten sam producent poleca piekarzom również kompozycję Alles- gute Das Urige dedykowaną do wyrobu wieloziarnistego pieczywa z samopszą, płaskurką i żytem. Mieszanka podobnie jak wszystkie produkty marki Allesgute, nie zawiera emulgatorów: E 471, E 472, fosforanów, tłuszczów utwardzonych, substancji konserwujących, barwników, cysteiny, aromatów i stabilizatorów – wymienia CSM. Ireks Interesującym produktem tej niemieckiej firmy jest kompletna Fot. CSM Allesgute Das Urige - mieszanka do wyrobu wieloziarnistego pieczywa z samopszą, płaskurką i żytem. Fot. Uldo Do mieszanek chlebowych firmy Uldo bez E-dodatków zalicza się m.in. Pieczywo Sahari.

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz