Bake&Sweet 4-2019

2019/04 (100) 1 7 T r e n dy Protein – pszenno-żytnie pieczywo wysokobiałkowe z soczewicą, ciecierzycą i soją. Fot. Zeelandia Fot. Credin Bochenek z mieszanki Chleb Żytni 50 CL o wysokiej, 81 % zawartości mąki żytniej. ki jest pochodzący z Czech, specjalnie wyselekcjonowany zakwas żytni z dodatkiem słodu jęczmiennego. Wypieki z Forte Fermento wyróżnia- ją się elastycznymmiękiszemo otwartej porowatości oraz oryginalnym zapachem i smakiem. Pieczywo o unikalnym aromacie i wyjątkowym, lekko słodkim, a zarazem delikatnie kwaśnym smaku otrzymać można z innej 30 % mieszanki do produkcji wielozbożowych bochenków. W składzie kon- centratu Multi Zboże znalazły się mąka z tritordeum oraz suchy kwas durum, a także siemię lniane złote i brązowe oraz ekspandowane pro- so. Protein - to jak sama nazwa wskazuje kompozycja, dzięki której można wyprodukować pieczywo o wysokiej zawartości białka. W tej 100 % uniwersalnej mieszance do pszenno-żytnich chlebów (a także bułek) znalazły się wysokoproteinowe rośliny strączkowe, takie jak so- czewica, ciecierzyca i soja. Dodatkowo miks został wzbogacony o na- siona chia i bogate w białko pestki dyni. Mieszanką do wyrobu pieczywa z czystą etykietą jest także Ziar Batta. Ten kompletny miks do chlebów mieszanych powstał na bazie unikatowej mąki żytniej i mąki durum z dodatkiem słonecznika, sie- mienia lnianego, płatków żytnich i owsianych oraz otrębów pszennych. Uzyskane z niego wypieki a’la ciabatta mają wyjątkową strukturę mię- kiszu, są wilgotne i długo zachowują świeżość. Efekt pieczywa o długiej fermentacji można uzyskać zarówno przy rzemieślniczej, jak i maszy- nowej obróbce, a także w technologii odroczonego wypieku. • — TP reklama

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz