Bake&Sweet 4-2019

2 8 2019/04 (100) d odat k i i s u rowc e Czy wiesz, że... pumpernikiel, który najprawdopodobniej wywodzi się z Niemiec, swoją nazwę zawdzięcza cesarzowi Francji? Gdy Napoleon Bonaparte zażyczył sobie chleba dla swojego konia, miał rzekomo powiedzieć: „pain pour Nicole”. Niemieccy piekarze nieznający francuskiego zrozumie- li jedynie „pumpernikel” i taka nazwa już na stałe przylgnęła do charakterystycznego, ciężkiego, ciemnego pieczywa. Prawda czy legenda? Kto to wie, jak było w rzeczywisto- ści... tralnej i w popularnym smaku morelowym. KOMPLET Kiddy Gel Fix to z kolei produkt w kartoniku gotowy do bezpośredniego użycia, czyli nie wymagający rozcieńczania. Polewa ta może być stosowana w żelownicach i innych maszynach spryskujących. O popularności smaków morelowym i truskawkowym świad- czy m.in. fakt, że niemal każdy producent żelów cukierniczych ma je w swojej ofercie, a niektórzy ograniczają się wyłącznie do trzech rodzajów - oprócz wspomnianych dwóch mają jeszcze pro- dukt neutralny. Tak też jest w przypadku żelów do nabłyszczania Belnap firmy Dawn Foods. Te skoncentrowane produkty do nanoszenia na cie- pło za pomocą pędzla lub żelownicy są bardzo wydajne w użyciu – zapewnia producent. Można do nich dodać nawet 70 % wody w stosunku do żelu. Ich zaletą jest też to, że nadwyżki żelu nie są marnowane, gdyż mogą być ponownie użyte. Belnap może być również zamrażany, gdyż podczas tego procesu nie traci koloru, smaku i połysku. Podobnymi glazurami wymagającymi rozcień- czenia i przeznaczonymi do aplikowania na ciepło są także Pre- stinap i Topnap. Z kolei Gelomat to wstępnie rozpuszczony produkt w sprayu, który gotowy jest do bezpośredniego użycia. W ofercie tego samego producenta znajdziemy też łatwe w użyciu gotowe produkty z serii Decorgel. Te termostabilne żele pozwalają na tworzenie „lustrzanych” dekoracji na płaskich powierzchniach. Z kolei komponenty z linii Decorgel Plus, po Żele mają wiele różnych zastosowań w codziennej produkcji szerokiej gamy wyrobów cukierniczych. Należą do tych półproduktów, do których pasuje przymiotnik: „uniwersalne”. Fot. Dawn Żele do nabłyszczania firmy Dawn można nanosić na ciepło za pomocą pędzla lub żelownicy. podgrzaniu do temperatury 45ºC, umożliwiają oblewanie całych ciast. Produkty do zabezpieczenia owoców przed wysychaniem ma także firma Martin Braun. Producent ten poleca zarówno żel Cla- ro do nakładania na ciepło, jak i do aplikacji na zimno żel Crysta- lina. Pierwszy z nich jest produktem przezroczystym o neutralnym smaku. Można go jednak przygotowywać z dodatkiem wody lub soków owocowych oraz łączyć z aromatami i pastami, a tym sa- mym nadać mu odpowiednią nutę smakową i aromatyczną oraz zmienić jego kolor. Claro stanowi więc podstawową bazę do przy- gotowania różnych żelów na gorąco. Z kolei Crystalina służy do zabezpieczania na zimno powierzch- ni ciast na bazie śmietany i kremów, a także do nakładania na po- wierzchni owoców stanowiących np. dekorację tortu. Crystalinę również można z łatwością dopasować do własnych potrzeb m.in. przez dodanie wspomnianych już past owocowych. • — TP Fot. Zeelandia To słodkie serce przygotowane według receptury Zeelandii zostało po zamrożeniu pokryte żelem Paletta Cold.

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz