Bake&Sweet 4-2019

2019/04 (100) 2 9 d odat k i i s u rowc e Pieczarki z kapustą Jak w przypadku wielu półproduktów dla branży piekarskiej, także farsze mają nieograniczone wręcz możliwości zastosowań, głównie przy produkcji pieczywa drobnego i słonych przekąsek: kopert z ciasta francuskiego, nadziewanych pasztecików, tart i minitart, trójkątów z ciasta kruchego, a nawet muffin o wytrawnych smakach. Fot. Pixabay Tarta to jeden z wielu wyrobów piekarskich, przy produkcji których można użyć farszu szpinakowego. Fot. Pixabay Farsze kapuściano-pieczarkowe znajdują zastosowanie m.in. przy wyrobie popularnych pasztecików. B ogactwo składników i przypraw, jakie znajdują się w farszach pozwala wyprodukować szeroką gamę wypieków o bardzo różnych smakach. Rynek zaopatrzenia gastronomii oraz bran- ży piekarskiej w te surowce nie jest może zbyt bogaty, lecz to co można na nim znaleźć powinno w zupełności wystarczyć do przygotowania wyrobów, które znajdą swoich nabywców. Większość konsumentów ogranicza się bowiem do sprawdzonych smaków i składników farszów, a tych akurat nie brakuje. Uniwersalność owych produktów z pewno- ścią zwiększa szansę dotarcia z nimi do szerszej grupy klientów, a tym samymmożewpłynąć na zwiększenie produkcji i wkonsekwencji także zysków. Warto przy tym pamiętać, że farsze można dodatkowo wzbo- gacać różnymi przyprawami nadając im indywidualny, niepowtarzalny smak. To najprostszy sposób, aby wyróżnić swoje paszteciki, rogaliki lub nadziewane bułeczki od podobnych produktówoferowanych przez konkurencję - nawet jeśli korzysta ona z tych samych surowców. Pro- ducenci farszów gastronomicznych zazwyczaj jednak przygotowują swoje wyroby tak, aby były one optymalne w smaku oraz konsystencji i tym samym nie wymagały dodatkowej obróbki. Reypol Na rynku farszówod paru lat dominuje kilka firm, które z powodzeniem zaopatrują zarówno sektor HoReCa, jak też duże i średnie piekarnie, a nawet małych rzemieślniczych producentów. Do liderów w tym segmencie z pewnością należy firma Reypol, często wystawiająca się na różnych targach dla branży piekarskiej. W jej ofercie znaleźć można m.in. Leczo Warzywno-Grzybowe (sos pomidorowy z dodatkiem cebuli, cukinii i papryki oraz pieczarek), które znajduje zastosowanie np. przy produkcji zapiekanek i drobnych pizzerek. Do tych samych celów można użyć też Sosu włoskiego z unikalną kompozycją naturalnych ziół i przypraw. Zimne słone przekąski świetnie smakują z pikantnym Sosem węgierskim z dodatkiem papryki, pieczarek, cebuli, marchwi, ostrej pasty chili i czosnku. Wytrawną tartę można

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz