Bake&Sweet 4-2019

3 0 2019/04 (100) d odat k i i s u rowc e Czy wiesz, że... ...największe czekoladowe jajo ważyło 7200 kg i stanęło przed Wielkanocą 2011 w centrum handlowym we włoskim mieście Cortenuova? Gigantyczny przysmak miał ponad 10 metrów wysokości i blisko 20 metrów obwodu w najszerszym miejscu. Znacznie mniejszy był wpi- sany do Księgi Rekordów Guinnessa czekoladowy zając – miał tylko ponad 4 metry oraz 3850 kg. „Narodził się” w 2014 roku w Brazylii i również uświetnił obchody Świąt Wielkanocnych. Pizzerki bez względu na zastosowane dodatki koniecznie muszą być posmarowane sosem pomidorowym. Fot. Pixabay wzbogacić także Sosem cygańskim z warzywami (papryka, pomidor, ogórek konserwowy i cebula) lub pomidorowym Sosemmeksykańskim (cebula, papryka, ogórki, cukinia oraz przyprawy charakterystyczne dla kuchni Ameryki Środkowej). Z kolei w słodko-kwaśnym Sosie hawajskim znajdziemy m.in. rodzynki i duże kawałki ananasa. Do produkcji pizzerek, zapiekanek oraz paluchów pizzowych można użyć aromatycznego Sosu paprykowo-czosnkowego z domieszką specjalnie skomponowanej mieszanki przypraw. Szerokie zastosowanie w produkcji piekarniczej mają także Farsz z kapusty i pieczarek, który produkowany jest w smakach pikantnym i łagodnym oraz Farsz cebulowy. Jako nadzienie do ciastek francuskich oraz dodatek do tart i zapiekanek może posłużyć Farsz szpinakowy z dodatkiem czosnku i cebuli. Dlapodkreśleniagrzybowegosmakupierożków, pasztecików, pizzy czy zapiekanek Reypol poleca swój Farsz pieczarkowy o intensywnym smaku. Z kolei Farsz pieczarkowo-pomidorowy to nadzienie o smaku charakterystycznym dla kuchni polskiej. Credin Oprócz popularnych warzyw i równie powszechnych pieczarek, producenci farszówcoraz częściej sięgają po składniki, na które jeszcze do niedawna nie było takiego popytu jak obecnie. Najlepszym tego przykładem jest szpinak, który znaleźć można m.in. w ofercie firmy Credin. Proponuje ona, aby z jej Farszu Szpinakowego Credi Fillings! korzystać np. przy produkcji grzebieni pikantnych laminowanych. Dodajmy, że produkt ten jest na tyle drobno zmielony, iż nadaje się do aplikowania mechanicznego bez ryzyka zatykania dyszy dozowników. Dla średniej wielkości i małych piekarni oraz zakładów gastronomicznych,gdziefarszenakładanesąręcznie,Credinproponuje także Farsz Pieczarkowy Credi Fillings! oraz Farsz Pieczarka z Kapustą Credi Fillings! Również w nich składniki specjalnie zostały drobno pokrojone, aby można było dozować nadzienia maszynowo. W linii produktów Credi Fillings! znajdziemy także klasyczny sos cygański – idealny do wytrawnej tarty. Zeelandia Bogata oferta piekarnicza firmy Zeelandia również nie jest pozbawiona półproduktów o wytrawnych smakach. Gotowy do użytku Farsz Kapuściany z Pieczarkami to produkt znajdujący zastosowanie jako nadzienie do ciastek typu kapuśniaki, do bułeczek, pasztecików i pierogów. Oprócz składników wymienionych w nazwie w farszu znalazły się też cebula, marchewka i przyprawy. Ofertę zapiekanek, pikantnych ciastek francuskich, półfrancuskich i drożdżowych, pizzy, pasztecików, tart, pierogów i całej gamy słonych przekąsek oraz pieczywa drobnego można z powodzeniem urozmaicić przez zastosowanie Nadzienia Szpinakowego z dodatkiem brokuła i cebuli. Jest ono odpowiednio przyprawione i nie wymaga dodatkowej obróbki. Takie samo zastosowanie ma także Nadzienie pieczarkowe, w któ- rym oprócz posiekanych grzybów znalazła się cebula. Pomidor to niewątpliwie jedno z najpopularniejszych warzyw, po które sięgają producenci sosów gastronomicznych. Składnik ten znaj- dziemy zarówno w Sosie Pizza przygotowanym z dodatkiem oliwy, cebuli i pikantnej papryki, jak też w lekko słodkim, popularnym Sosie Bolońskim. Pomidory, to obok rodzynek, ananasów i cebuli także jeden ze składników smacznego Sosu Hawajskiego. • — TP

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz