Bake&Sweet 4-2019

3 4 2019/04 (100) d odat k i i s u rowc e W naszym kraju najwięcej pieczywa produkuje się z mąk, które zazwyczaj są ubogie w witaminy, sole mineralne i błonnik pokarmowy. Mąki pozbawione cennych składników odżywczych można jednak wzbogacić stosując różnego rodzaju dodatki. Jednym z nich jest jęczmień bogaty m.in. w białko i lipidy. chleba jęczmiennego miks łączy się z mąką pszenną w propor- cjach 3:10. Firma Zeelandia poleca piekarzom swój Mix Jęczmienny do wyrobu pieczywa o niskim indeksie glikemicznym. Jak zapew- nia producent, z wartościowego zboża udało się przygotować pulchne pieczywo o bogatym smaku, jędrnym i soczystym mię- kiszu oraz chrupiącej skórce. Mix Jęczmienny zawiera jęczmien- ną mąkę, ziarno, płatki, a także zakwas, które łącznie stanowią 20 % składu mieszanki. Nadaje się zarówno do wypieku drobne- go pieczywa, jak też do chlebów mieszanych i pszennych. Firma Eco Trade ma w ofercie miksy, w których produk- ty z ziarna jęczmienia stanowią wręcz podstawowe składniki. Mowa o 23 % mieszance chlebowej Mazur zawierającej duże ilości płatków jęczmiennych, także dodatkowo wzbogaconej o słód jęczmienny. Składniki te oraz dodatkowo mąka jęczmien- na znalazły się również w Chlebie Bosman, w którym nie zabra- kło też czarnuszki, słonecznika i płatków ziemniaczanych odpo- wiedzialnych m.in. za większą wilgotność miękiszu, a co za tym idzie za dłuższą świeżość bochenków. Odpowiednio przygotowana mąka jęczmienna stanowi też jeden ze składników 50 % miksu Pieczywo śniadaniowe FIT bo- gatego w różnorodne płatki zbożowe. Do ręcznego wyrobu pieczywa drobnego w zakładach rze- mieślniczych, jak też do jego produkcji na liniach technologicz- nych, przeznaczona jest mieszanka Bułka Jęczmienna Zdrovitka firmy Semix. Jęczmień stanowi 73 % tej kompozycji, co po po- łączeniu jej w odpowiednich proporcjach z mąką pszenną daje w efekcie ponad 20 % jęczmienia w wyrobie gotowym. Pełno- ziarniste bułki charakteryzują się m.in. lekko słodkim smakiem i aromatem, który nadaje pieczywu bardzo przyjemny, ale jed- nocześnie niespotykany charakter – zachwala producent. W jego ofercie znajdziemy także Jęczmienne Ziarno VITO – mieszankę, której można używać przy produkcji pieczywa pszennego, żytniego i mieszanego. Ziarna nie tylko uatrak- cyjniają wygląd bochenków, ale także nadają im lekko kwaśny smak i podnoszą wartość odżywczą produkowanych wyrobów. Jak podkreśla Semix, kwasy zawarte w tym miksie skutecznie hamują rozwój pleśni na powierzchni chleba i przedłużają jego świeżość. Na tle kilkunastu wspomnianych miksów piekarskich nader skromnie prezentuje się oferta mieszanek do wyrobu słodkich wypieków. Z takich gotowych kompozycji cukierniczych na polskim rynku znaleźliśmy jedynie Uldo Ciastka Jęczmienne z Amarantusem. Ta mieszanka w 30 % składa się z mąki jęcz- miennej, a w blisko 70 % z prozdrowotnej mąki z amarantusa. Przeznaczona jest do szybkiej produkcji kruchych ciasteczek, Fot. Uldo Mąka jęczmienna jest jednym z podstawowych surowców mieszanki firmy Uldo dedykowanej do wypieku chleba dla diabetyków. Fot. Eco Trade Pieczywo jęczmienne z kompozycji piekarskiej Chleb Bosman firmy Eco Trade. Fot. Uldo Drobne słodkie wypieki z mieszanki Uldo Ciastka Jęczmienne z Amarantusem wzbogaconej belgijską czekoladą. które z łatwością można przygotować ręcznie lub maszynowo na multidropach. W obu technologiach produkcji uzyskuje się atrakcyjne wyroby, które przez długi czas zachowują swoje wa- lory smakowe i aromat. • — TP

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz