Bake&Sweet 4-2019

3 8 2019/04 (100) t ec h no l o g i e i u r z ądz e n i a Softy „na patencie” Maszyny do lodów włoskich i twardych, które dostępne są na rodzimym rynku, bardzo często różnią się od siebie dosłownie drobiazgami. Część z nich pod wieloma względami jest do siebie podobna, jeśli nie taka sama. Ale nie brakuje też automatów z niepowtarzalnymi i jedynymi w swoim rodzaju rozwiązaniami technicznymi, które wyróżniają te urządzenia spośród innych. I CS Technology to system, w który stan- dardowo wyposażone są już wszystkie automaty produkowane przez firmę Lo- del. Zarówno te do świderków, jak też maszy- ny Freezerr 2 Soft do lodów włoskich. Został on opracowany przez polskich specjalistów i od początku miał za zadanie maksymal- nie uprościć sterowanie automatem oraz zminimalizować ryzyko popełnienia błędu przez osobę zajmującą się wydawaniem lo- dów. ICS pozwala m.in. na wielopoziomową kontrolę konsystencji i ilości masy lodowej w kegach, a także samoczynnie przełącza ma- szynę w tryb konserwacji przy słabym ruchu w sprzedaży. Wszystko to ma istotny wpływ zarówno na jakość produkowanych lodów, jak też na ilość zużywanej energii. Oszczędność wody i energii to również cecha automatów do świderków produkowa- nychprzezfirmęHard-Ice.Sąonewyposażone w system Multi-Point zwiększający szybkość mrożenia lodów. To innowacyjne rozwiązanie opiera się na zmienionej konstrukcji cylindra o niedużej pojemności (1,8 l), co pozwala nie tylko na lepsze zmrożenie masy, ale także za- pewnia utrzymanie stałej twardości lodów nawet przy nasilonej sprzedaży. Producent wyposażył swoje automaty w unikalny system kontroli ilości mieszanki w zbiornikach, który unieruchamia maszy- nę, gdy poziom masy lodowej jest zbyt niski. Zanim to jednak nastąpi, system informuje o małej ilości mieszanki i daje użytkownikowi automatu 5 minut na to, aby go uzupełnił. Ta- kie rozwiązanie pozwala m.in. uniknąć kosz- townych awarii, do jakich może dojść, gdy w zbiornikach zabraknie lodów. W automatach firmy Hard-Ice zastoso- wano także inny system bezpieczeństwa. Safe Job odpowiedzialny jest za wyłączenie maszyny po przekroczeniu progów bezpie- czeństwa. Można je zaprogramować zarówno w zakresie wysokich temperatur, jakie towa- rzyszą pracy silnika (Safe Job chroni go przed przeciążeniem), jak też niskich, jakim podda- wane są przekładnie i noże (system zabezpie- cza przed ich przemrożeniem). Ice Pneumatic System (IPS) to z kolei no- woczesne rozwiązanie, które znaleźć można w automatach do lodów firmy Basat. Jak za- pewnia producent, ten system wydawania porcji jest nowością na naszym rynku i nikt inny w Polsce jeszcze nie zastosował takiego rozwiązania. System polega na odpowiednim otwieraniu tłoczków głowicy poprzez siłow- niki pneumatyczne, a tym samym automat do świderków wyposażony w Basat IPS - Logic pozbawiony jest jakichkolwiek dźwigni ma- nualnych. Autorskimisystemamipochwalićsięmogą także inni producenci maszyn do lodów. Dla przykładu: włoska firma Carpigiani w swoich automatach (m.in. w TRE B/P) stosuje opa- tentowany system elektronicznej kontroli twardości lodów. Hard-O-Matic gwarantuje uzyskanie lodów o wyśmienitej konsystencji, niezależnie od zastosowanej mieszanki. Z kolei firma Electro Freeze szczyci się swoim oryginalnym ciśnieniowym systemem transferu mieszanki. Mix Transfer System, który zastosowany jest wyłącznie w urządze- niach amerykańskiego producenta, pozwala m.in. wzbogacać lody kawałkami owoców. Dzięki swojej prostocie ułatwia i przyśpiesza także dokładne mycie maszyny. • — TP IPS - Logic to nowoczesny system wydawania porcji zastosowany w maszynach do lodów firmy Basat. Fot. Basat Automaty firmy Hard-Ice mają szereg nowoczesnych systemów, m.in. Multi-Point zwiększający szybkość mrożenia lodów. Fot. Hard-Ice

RkJQdWJsaXNoZXIy NzIxMjcz